Boligsalget steg i juni – priser også på vej op

Foto: Boligsiden

Landets ejendomsmæglere melder om stigende boligsalg i juni. Det er især København og Århus, der trækker boligmarkedet fremad. Priserne stiger nu også flere steder.

Sidste efterårs og vinters grumme nedkøling af det danske boligmarked er nu afløst af den lune sommervind, der blæser over det ganske land. I hvert fald stiger salgstallene endnu en gang i juni måned. Det er meldingen fra tre af de store ejendomsmæglere, EDC, home og Nybolig.

Hos Nybolig steg salget med 11 procent fra maj til juni, og udviklingen er i runde tal identisk hos EDC. Sammenligner man juni 2009 med samme måned i fjor, fremgår det hos såvel EDC som hos home, at salget i hovedstadsområdet og Århus nu er omkring 70 procent bedre.

”Salget har været støt stigende de seneste måneder, og det er Århus og København, der for alvor tiltrækker købere igen. Århus har taget teten, når vi taler salg af ejerlejligheder. Her er der i juni knap 70 procent flere handler end i juni for et år siden, men København by er nu også med på de positive takter med salgstal, der overgår sidste års”, fastslår kommunikationskonsulent hos home Michael Dalsager.

Boligkabalen går snart op

Michael Dalsager vurderer endvidere, at den øgede aktivitet på markedet for ejerlejligheder er positiv for boligmarkedet som helhed.

”Udviklingen betyder, at flere kan flytte fra en ejerlejlighed og i en villa. Så er sælgerne af villaen også klar til at kigge efter ny bolig, og så begynder boligkabalen at gå op. I København og Gentofte er der for eksempel solgt næsten 50 procent flere huse end i juni sidste år”, siger han.

Ifølge homes prisindeks er huspriserne steget med 2,1 procent i perioden april til juni sammenlignet med årets første kvartal. Hos Nybolig steg huspriserne med 0,3 procent alene fra maj til juni – og siden årsskiftet er den gennemsnitlige kvadratmeterpris steget med 4,5 procent på de villaer, som Nybolig har solgt.

Hovedparten af hussalget hos Nybolig ligger på villaer og rækkehuse i den prisbillige ende, men i de seneste par måneder – hvor både anden- og tredjegangskøberne er kommet tilbage i markedet – er salget af de lidt dyrere villaer til over 2 mio. kr. steget. Det trækker det gennemsnitlige prisniveau op.

Fortsat pres på udbudspriser

”I første halvdel af 2009 har vi kunnet konstatere, at kvadratmeterpriserne har vist en svagt stigende tendens måned for måned. Salget har primært ligget på villaer i den billige ende af skalaen samt mindre lejligheder. Udviklingen tyder derfor på, at prisen på den type boliger har nået et bundniveau. Men køberne er stadig opmærksomme på, hvad de har råd til, og hvad de vil betale, så vi forventer, at der fortsat vil være pres på udbudspriserne”, siger pressekoordinator hos Nybolig Jesper Elle.

Selv om priserne på mange fronter – efter et ordentligt dyk over de seneste to til tre år – nu ser mere stabile ud, forventer mæglerne altså langt fra, at bunden er nået over alt.
Hos home forventer man således, at boligmarkedet på landsplan mangler at tage 5-6 procent af det samlede forventede prisfald.

Positive udsigter for markedet

Det rokker imidlertid ikke ved, at stemningen hos boligsælgere og mæglere er langt bedre end længe – og fortsat bedres som månederne går. Det kunne faktisk heller ikke blive værre end vinterens nærmest depressive stemning med salgstal på under halvdelen af det normale.

”Der er ingen tvivl om, at salget er i klar bedring. Det spændende bliver nu, om tendensen holder ved sommeren over. De markante fald i priserne stimulerer salget. De områder, hvor priserne er sat mest ned, har nu størst fremgang. Også den lave rente har en god effekt på salget, idet flere nu igen har råd til at købe ønske-boligen”, slutter kommunikationschef hos EDC Jan Nordmann.

Find mere om