Boligsalget steg i august, men på en billig baggrund

Foto: Boligsiden

Sammenlignet med august 2008 steg boligsalget i sidste måned, men til gengæld faldt det i forhold til årets første syv måneder.

Boligmarkedet viser så småt tegn på bedring, men det går stadig trægt, også selv om salget af boliger steg i august. I hvert fald er der tale om en stigning, når man sammenligner med samme måned sidste år.

Det er den gode nyhed; den mindre gode nyhed er, at august 2008 var en historisk ringe måned for boligsalget. Og ikke nok med det var salget bedre i hver af årets første syv måneder end i august. Det viser tal, som ejendomsmæglerkæden EDC har opgjort for salget i kædens butikker.

Salget i august var 14% bedre end samme måned i fjor, men det er især HT-området, der trækker læsset på landsplan. I København og omegn lå salget således hele 63% højere end i august 2008. Det er det højeste tal for de 10 landsdele, som EDC definerer i sin opgørelse.

36% lavere end normalt

Set i forhold til årets første syv måneder faldt salget som nævnt i august. Mens salget i juli lå på indeks 71 i forhold til det normale salg hos EDC, dykkede det til indeks 64 i sidste måned. Kigger man i annalerne, fremgår det, at boligsalget i august 2009 lå hele 36% under gennemsnitsniveauet fra årene 2000 til 2008.

Ser man alene på perioden, fra finanskrisen for alvor rullede ind over landet, er der imidlertid pæn fremgang at spore. Når man tager højde for sæsonudsving i salget, ligger august hele 44% over salget under krisens første fem måneder. Men det er stadig en tilbagegang i forhold til juli 2009.

”Samlet set er salget fortsat meget bedre end under finanskrisens værste måneder, men stadig langt fra det normale”, siger Jan Nordmann, kommunikationschef hos EDC.

Nordjylland i bund

Han peger på, at det ikke kun er hovedstadsområdet, der trækker de samlede tal for markedet op; også Trekantområdet (+48%), Vendsyssel (+38%) og Vestsjælland (+33%) fremviser pæne salgstal for august.
Derimod ligger Sydsjælland og Nordjylland i bund med salgstal, der er henholdsvis 16% og 17% lavere end august sidste år.

Det kan naturligvis ikke udelukkes, at de lave salgstal i de nævnte yderkantsområder til dels skyldes fyringer som følge af finanskrisen. Alligevel er det nok snarere den generelle prisudvikling, der flere steder i landet har været noget mindre dramatisk end i for eksempel hovedstadsområdet.

”Det hører med til vurderingen, at specielt Nordjylland ikke blev ramt så hårdt i finanskrisens start. Derfor stiger indekset heller ikke så meget nu, hvor det går opad igen. Niveauet, vi sammenligner med i Nordjylland, er relativt højere end i resten af landet”, siger Jan Nordmann.

Tallene er baseret på salget i de godt 240 EDC-butikker i landet, der dækker omkring 21% af markedet.