Boligsalget sætter julerekord i den første uge af december

Hvordan køber du på tvangsauktion?

Der blev i sidste uge solgt usædvanlig mange boliger. Især salget af villaer og rækkehuse er højt for denne tid på året. Foto: Boligsiden.

I sidste uge (uge 49) blev der solgt næsten 1.000 flere boliger end det gennemsnitlige niveau for samme uge i tidligere år. Det er især salget af villaer og rækkehuse samt ejerlejligheder, der trækker det samlede niveau op, viser nye ugetal fra Boligsiden.

Julehandlen står for døren, og i år lader det til, at det også kommer til at gælde på boligmarkedet.

Normalt plejer salget af for eksempel villaer og rækkehuse at drosle ned i december, hvor vi har travlt med juleaktiviteter, hygge og gaveindkøb. Men intet er, som det plejer at være i år – heller ikke på boligmarkedet.

I sidste uge, hvor vi tog hul på december, blev der solgt hele 2.410 boliger i Danmark. Til sammenligning blev der i gennemsnit solgt 1.483 boliger i samme uge i årene 2015-2019. Der er i sidste uge altså indgået næsten 1.000 flere bolighandler end det gennemsnitlige antal for denne tid på året.

”Sidste år så vi, at det samlede boligsalg faldt med cirka 200 bolighandler fra uge 48 til uge 49, hvor julen går i gang. Men i år har vi omvendt set en stigning i salget fra uge 48 til 49. Og det mersalg, der har været i forhold til gennemsnittet for tidligere år, er tilmed det tredjehøjeste for alle ugerne i år,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

I uge 49 er der solgt 927 flere boliger end i tilsvarende uge i de tidligere år. Det er kun overgået af uge 24 og 46 i år, hvor der blev solgt henholdsvis 981 og 1.038 flere boliger end i gennemsnittet for tilsvarende uger i de tidligere år.

Huse og lejligheder trækker det samlede salg op

Ser vi nærmere på de enkelte boligtyper, er det især salget af villaer og rækkehuse samt ejerlejligheder, der gløder.

I sidste uge blev der solgt 1.347 villaer og rækkehuse. Det er 501 flere end i samme uge sidste år, og 63 procent flere end gennemsnittet for samme uge i de foregående år.

Samtidig er der solgt 537 ejerlejligheder i den første uge af december, hvilket er 174 flere end i samme uge sidste år, og 49 procent flere end gennemsnittet for samme uge i årene 2015-2019.

”For begge boligtyper er der tale om en lille stigning i salget fra uge 48 til 49. Det skal ses i lyset af, at der i de tidligere år er sket en nedgang i salget på netop denne tid af året, hvor vi tager hul på december. For husenes vedkommende faldt salget sidste år for eksempel med 17 procent i netop den periode,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”I år har vi dels fået et nyt syn på boligen efter de mange timer hjemme, hvilket har fået mange til at sætte gang i flytteplanerne. Derudover er julen også noget anderledes i år. Med aflyste julefrokoster og øvrige sammenkomster har flere potentielle købere nu rent faktisk tid til at overveje deres boligsituation og realisere de boligkøb, som de under normalt omstændigheder ville have udskudt til foråret.”