Boligsalget daler, og færre boligejere sætter boligen til salg

Den aktuelle nedlukning af Danmark begynder nu at sætte sine spor på boligmarkedet. Foto: Boligsiden

Danmark er på anden uge lukket ned, og den begrænsede aktivitet i samfundet begynder at sætte sine spor på boligmarkedet. Tal fra Boligsiden viser, at der i sidste uge blev solgt færre boliger, imens der samtidig er sket et stort fald i antallet af nye boliger, der bliver sat til salg.

Meget tyder på, at danskerne i stigende grad trækker i håndbremsen, når det gælder deres aktivitetsniveau på boligmarkedet. På ganske få dage er den ellers solide fremgang, som gjorde sig i gældende i 2019 og som endda så ud til at blive øget i begyndelsen af 2020, sat i bero.

Lad os begynde med at se på det samlede udbud af boliger på det danske boligmarked. For her viser nye tal fra Boligsiden, at der er sket en kraftig tilbagegang i løbet af uge 12, som var den første uge, hvor Danmark var i reelt lockdown.

”Samlet er der tale om et fald i antallet af nye boliger til salg på 33 procent, når vi sammenligner uge 12 med gennemsnittet for samme uge i årene 2015-2019. For blot tre uger siden lå vi 11 procent over gennemsnittet fra de foregående år, så det er gået virkelig stærkt,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Udviklingen skal samtidig ses i forhold til, at vi nærmer os påsken, hvor vi under normale omstændigheder ville se en stigning i antallet af nye boliger til salg. Men det er klart, at i en tid som denne er der flere, der foretrækker at se tiden an og derfor venter med at sætte boligen til salg.”

Der sælges fortsat flere sommerhuse

Ser vi omvendt på selve salget af boliger, viser tallene, at der fortsat købes boliger i Danmark. Men det ser ud til, at der på denne del af markedet er en forsinkelse i reaktionen.

”Det samlede salg af boliger lå i uge 12 otte procent under gennemsnittet for samme uge i årene mellem 2015-2019. Men der er forskel på, hvordan de enkelte boligtyper er ramt. For villaerne gælder det, at antallet af solgte ligger én procent lavere end gennemsnittet, men for ejerlejlighederne er der tale om et fald på 35 procent,” konstaterer Birgit Daetz.

Der er stadig flere boligkøbere, der nu i lang tid har kigget på markedet, som har fundet drømmehuset, og som reelt har finansieringen på plads. Netop denne gruppe af købere er interesserede i at få lukket deres handel. Ikke mindst fordi de gerne vil kunne låse finansieringen fast.

Retter vi i stedet blikket mod sommerhusene, er der her tale om et marked, der fortsat er i fremgang.

”Salget af sommerhuse lå i uge 12 fortsat 55 procent over gennemsnittet for denne uge i de tidligere år. Der er sket et fald i forhold til uge 10 og 11, hvor niveauet lå 67 og 69 procent over gennemsnittet for denne uge, men det er positivt, at der stadig er tale om et niveau for antal solgte sommerhuse, der ligger et pænt stykke over gennemsnittet for denne uge,” siger Birgit Daetz.

Tiden er afgørende

Dalende salgstal eller ej. Så er der ikke tvivl om, at boligmarkedet i øjeblikket er præget af en del usikkerhed. Ikke mindst blandt de potentielle boligkøbere.

”Nogle er måske bekymrede for deres job, og andre følger med i renternes udvikling og afventer, hvad der sker på den front. Det skaber selvfølgelig en del usikkerhed, som nu også afspejler sig i statistikkerne,” siger Birgit Daetz.

Mandag blev det samtidig meldt ud fra regeringen, at den delvise nedlukning af Danmark fortsætter til og med påske.

”Uvisheden er den afgørende faktor. For så længe folk ikke ved, hvad fremtidsudsigterne er, holder de også igen med at lave en så omfattende investering, som boligen trods alt er for de fleste. Omvendt må vi også sige, at folk stadig har behov for nye boliger, og derfor kan vi også fortsat håbe på, at det nuværende niveau er udtryk for en stand-by-situation, og at der igen vil blive sat gang i boligsalget, når epidemien har lagt sig,” siger Birgit Daetz.

Overvejer du selv at købe ny bolig, kan du fortsat søge blandt alle de aktuelle boliger til salg her på Boligsiden.

Sådan er det gået med antal nye boliger til salg og antal solgte boliger:

BoligtypeÆndring i nye boliger til salg

(Gns. uge 12 2015-2019 vs. uge 12 2020)
Ændring i antal solgte

(Gns. uge 12 2015-2019 vs. uge 12 2020)
Alle boligtyper-33%-8%
Villaer-27%-1%
Rækkehuse-32%-11%
Ejerlejligheder-40%-35%
Fritidshuse-42%55%

(Kilde: Boligsiden)