Boligkøberne vil bygge huset selv

Salget af byggegrunde stiger, og samtlige måneder i år ligger over niveau, hvis man sammenligner med antallet af handler i 2016. Det viser nye handelstal fra Boligsiden.dk.

Det er ikke kun salget af boliger, der har haft kronede år. Også byggegrunde ser ud til at have fanget danskernes interesse. I maj måned blev der solgt 293 grunde, og det svarer til en stigning på over 30 procent i forhold til maj sidste år, viser tal fra Boligsiden.dk.

Salget i år ligger over niveau i samtlige måneder sammenlignet med 2016, og tendensen har været gennemgående hele året med en markant start i årets første måneder.

”Første kvartal af 2017 var en forrygende periode for salget af byggegrunde. Med 721 salg er der tale om en stigning på 32 procent i forhold til samme periode sidste år. Men går vi blot yderligere et par år tilbage til 2012, lyder stigningen på hele 188 procent sammenlignet med i år. En tendens der peger mod, at interessen for at bygge selv er blevet større,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Momsregler har bundfældet sig

En anden del af forklaringen på den eksplosive stigning siden 2012 er, at byggegrunde blev pålagt moms pr. 1. januar 2011.

”Salget faldt drastisk fra 2010 til 2011 på grund af de nye regler. Der var herefter en periode, hvor markedet skulle finde fodfæste på ny, da køber og sælger skulle finde en måde at nå til enighed omkring, hvordan momsen skulle fordeles i en handel,” siger Birgit Daetz, og uddyber:

”Med en byggegrund til en million kroner, var der pludselig en ekstra udgift på 250.000 kroner, som kunne gøre det langt dyrere både at købe og sælge. Kompromiset var selvfølgelig at skrue lidt på prisen, så det ikke kun var den ene part, der stod med ekstraregningen. Den handelstanke har nu haft tid til at bundfældet sig, og derfor er der igen liv i markedet.”

Størst stigning i Jylland

Region Hovedstaden markerer sig som det område med den mindste stigning, hvis man sammenligner 1. kvartal 2016 med samme periode i år. Region Midtjylland er derimod topscorer med en tredjedel af det samlede salg i årets første tre måneder og en stigning på 45 procent siden sidste år.

”Stigningen i Midtjylland, men også en lignende udvikling i Nordjylland, er et udtryk for, at der her er mere uudnyttet jord end i for eksempel hovedstadsområdet, hvor udbuddet er minimalt. Interessen for at bygge selv er også til stede i København og omegn, men her må man i langt højere grad købe, rive ned og så bygge, hvis man drømmer om et nyopført hus,” siger Birgit Daetz.

Solgte byggegrunde i 1. kvartal

ÅrAntal salg
2012250
2013300
2014409
2015513
2016545
2017721

(Opgørelsen dækker over solgte byggegrunde i almindelig fri handel. Både helårsgrunde og fritidsgrunde er inkluderet. Kilde: Boligsiden.dk)

Find mere om