Bolighandel: Mænd tror de kan forhandle sig til større rabat end kvinder

Foto: Pixabay.

Både mænd og kvinder er alt for optimistiske i forhold til, hvor stor en rabat de kan forhandle på huskøbet. Der er dog flest mænd, som tror på store nedslag, mens flest kvinder forventer små rabatter, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.

Helt generelt har boligkøberne alt for store forventninger til det nedslag, de kan forhandle sig til i forbindelse med et huskøb. En ny undersøgelse blandt mere end 2.000 af Boligsidens brugere viser, at ni ud af 10 regner med, at de kan få nedslag i prisen, mens det blot er tre ud af fire, der rent faktisk får det.

Der er imidlertid forskel på, hvad det er for nogle rabatter, mænd og kvinder regner med at få. For mens 55 procent af alle mænd i undersøgelsen forventer nedslag på mere end fem procent, drejer det sig kun om 48 procent af kvinderne. Samtidig er kvinderne overrepræsenteret blandt dem, der regner med at få minimale nedslag mellem nul og 2,5 procent.

”For de fleste er et huskøb noget, vi gør én, to eller måske tre gange i løbet af vores liv. Derfor er alle købere i sagens natur urutinerede udi at forhandle pris i forbindelse med et boligkøb. Og det er nok meget klassisk for mænd, at de i den slags situationer er mere optimistiske, end kvinder er,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”Hvad end du er mand eller kvinde, er det vigtigt, at du har realistiske forventninger til det nedslag, du kan forhandle dig til. Ellers risikerer du, at du bliver skuffet. Og i værste fald at du misser drømmeboligen, fordi sælger ikke vil give sig i det omfang, du forventer.”

Nordjyske købere skyder mest forbi

Mens det næppe er et chok for særlig mange, at flere mænd end kvinder forventer store nedslag, er det måske mere overraskende, at det er de ellers normalt så sindige nordjyder, der har de mest urealistiske forventninger til nedslaget.

65 procent af de huskøbere, der vil handle i Nordjylland, forventer nemlig at få den store rabat på mere end fem procent. I virkeligheden er det blot 45 procent, der får den.

”Nordjylland er den region, hvor der er flest, der får prisnedslag på mere end fem procent, men huskøberne har nok alligevel hørt lidt for mange historier om landsbydød, lange liggetider og enorme prisnedslag. Det er et svært marked at operere i, og derfor er det også svært at regne ud, hvad man kan få i rabat, når man køber hus,” siger Birgit Daetz, der indrømmer, at hun er lidt overrasket:

”Jeg havde nok forventet, at det var de utålmodige og frække københavnere i Region Hovedstaden, der skød mest forbi. Omvendt er nordjyder jo også kendt for at være vilde med et godt tilbud. Det præger måske også deres forventninger i den her sammenhæng.”

Mens de nordjyske købere skyder mest forbi, er det sønderjyderne og fynboerne i Region Syddanmark, der skyder mindst forbi. Her forventer 52 procent at få en stor rabat, mens 40 procent får det.

Vigtigste resultater af undersøgelsen:

  • 90 procent svarer, at de regner med at få nedslag i prisen. Reelt får blot 76 procent rabat på hushandlen.
  • 10 procent forventer at skulle betale prisen eller mere. I virkeligheden ender 24 procent med at betale udbuds- eller overpris.
  • 55 procent af alle mænd i undersøgelsen svarer, at de regner med at få et nedslag på mere end fem procent. Hos kvinderne er det 48 procent.
  • 15 procent af kvinderne tror på et lille nedslag mellem nul og 2,5 procent. For mændene gælder det 10 procent.
  • I Region Nordjylland forventer 65 procent at få mere end fem procent rabat på huskøbet. Reelt er det blot 45 procent. Det er dermed den region, hvor forventningerne stemmer mindst overens med virkeligheden.
  • Huskøberne i Region Syddanmark har de mest realistiske forventninger til nedslaget. I Syddanmark forventer 52 procent at få mere end fem procent rabat på huskøbet. I virkeligheden får 40 procent en rabat i den størrelsesorden.

Om undersøgelsen:

I løbet af perioden 16. maj til 4. juni har vi stillet brugerne på Boligsiden følgende spørgsmål:

Hvor stor en rabat forventer du at kunne forhandle, hvis du skulle købe bolig nu?
– Mere end 7,5 % af udbudsprisen
– 2,5 til 5 % af udbudsprisen
– Op til 2,5 % af udbudsprisen
– Jeg forventer at skulle betale prisen
– Jeg regner med at skulle betale mere end udbudsprisen
– Ved ikke

Hvilken type bolig vil du købe?
– Hus eller rækkehus
– Ejerlejlighed
– Sommerhus
– Ved ikke

Hvor i landet vil du købe bolig?
– Region Hovedstaden
– Region Midtjylland
– Region Nordjylland
– Region Sjælland
– Region Syddanmark
– Ved ikke

Hvad er dit køn?
– Mand
– Kvinde

2.056 respondenter har deltaget i undersøgelsen.

Find mere om