Boliger bliver nu solgt væsentligt hurtigere

Foto: Boligsiden

Salgstiden på alle boligtyper er faldet mærkbart det seneste år. Men der er tydelige regionale forskelle, og de største fald registreres noget overraskende i Nordjylland og på Sjælland. Det fremgår af nye salgstal fra www.boligsiden.dk.

Boligmarkedet er i bedring: Priserne har fundet et stabilt leje, og salget er stigende. Nu er der endnu en god forårsnyhed til markedet. Salgstiderne falder, og de falder med ganske få undtagelser over hele landet, ligesom både huse, ejerlejligheder og fritidshuse er med i den positive udvikling. Det fremgår af en opgørelse fra www.boligsiden.dk.

Opgørelsen indeholder salgspriser og salgstider og bygger på ejendomsmæglernes indberetninger af de faktiske salgspriser for bolighandlerne frem til og med marts 2011. Tallene giver derfor en klar indikation af hvilken retning, boligmarkedet bevæger sig i.

”På landsplan tager det i dag 194 dage at sælge sit hus, og det er et fald på godt 9 pct. siden marts i fjor. Endnu bedre går det med salget af ejerlejligheder. Det tager i gennemsnit nu 165 dage og er et fald på 15,5 pct. på et år”, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Sjælland i førertrøjen

Når det gælder ejerlejlighederne, viser tallene fald i samtlige dele af landet – størst i Region Nordjylland og Region Sjælland. Begge steder er salgstiderne faldet med hele 29 pct. det sidste år. Alene i den sidste måned er salgstiderne faldet med 23 pct. i region Sjælland.

”Det er rigtig godt nyt for den del af landet, som har kæmpet hårdest og længst mod krisen på boligmarkedet. Samtidig er regionen den i landet, hvor salgstiden for ejerlejligheder nu er lavest, således at det i dag kun tager 138 dage at få solgt sin lejlighed. Så der er lys for enden af tunnelen for sjællænderne”, siger Birgit Daetz

Det mindste fald i salgstiderne er på 7 pct. i forhold til marts sidste år og skal findes i Region Midtjylland. Samlet set går det altså fremad med at få solgt lejligheden i en rimelig fart.

Stigning i Nordsjælland

Med en enkelt undtagelse er billedet nogenlunde det samme for villaer og rækkehuse. Her er salgstiden faldet mest markant i Region Hovedstaden, med 25 pct. I Midtjylland, Sjælland og Syddanmark er faldet på 6 til 9 pct., mens salgstiden på et år er steget med 3 pct. i Nordsjælland.

Også salgstiden for fritidshuse falder. I dag tager det i gennemsnit 299 dage at få solgt fritidshuset, hvilket er et fald på knap 9 pct. i forhold til samme tidspunkt i 2010. Med til den historie hører imidlertid, at salgstiden steg med godt 6 pct. fra februar til marts i år. Det er der en fornuftig grund til.

Få salg påvirker salgstiden

”Vintermånederne er traditionelt noget sløje, når det gælder salget af fritidshuse, og hvis salget i forvejen er lavt på en specifik boligtype og i en given periode, skal der i sagens natur næsten intet til for at salgstiderne svinger meget”, siger Birgit Daetz.

Nok er boligmarkedet langt fra tilbage på niveauet fra før sommeren 2008, og der er fortsat store regionale forskelle i for eksempel salgsprisernes udvikling. Men når det gælder den tid, det tager at få solgt sin bolig, er udviklingen positiv stort set i alle regioner og i alle henseender. Det er endnu en god nyhed i tider, der endnu er en anelse trange.