Banker og realkreditinstitutter strammer låneskruen

Foto: Boligsiden

Huspriserne dykker, men kun få har råd til at købe ny bolig. Det skriver Politiken i dag. Vilkårene for at låne penge er nemlig strammet. Læs artiklen på www.boligsiden.dk.

Bankerne og realkreditinstitutioner stiller nu så skrappe krav til danskere, der vil låne penge til at købe en ny bolig, at det får alvorlige konsekvenser for boligmarkedet. Det skriver politiken.dk i dag.

På trods af faldende boligpriser har mange stadig svært ved at få fingre i attraktive boliger, viser kortlægning af lånemarkedet.

»Den berømte politibetjent og sygeplejerske har ikke fået lettere ved at anskaffe sig en ejerbolig, som godt nok er faldet i pris, men nu kan de ikke få boliglånet«, siger formand Jan Schøtt-Petersen fra Danske Boligadvokater og giver et eksempel fra sin hjemby Helsingør.

»Jeg havde et par, som begge havde pæne indtægter. De ville købe et hus til 2,5 millioner kroner, men havde en kreditkortgæld på 60.000 kroner, som de blev bedt om at afvikle først. Det er blevet sværere at låne, og det sætter gang i en negativ spiral, hvor priserne falder«, siger han.

Læs også: Masser af billige studielejligheder til salg i København og omegn

Strammere kreditpolitik

At det er blevet sværere for huskøberne at låne i banker og realkreditinstitutioner, viser en kortlægning fra det uafhængige videnscenter Bolius, der ejes af Fonden Realdania. En familie med en husstandsindkomst på en million kroner kunne før finanskrisen for fem år siden låne fire millioner kroner at købe hus for, og de kunne også låne til udbetalingen.

Nu kan samme familie blot låne 2,5 millioner kroner, og de skal selv have mellem fem og ti procent med til udbetaling og kan også blive mødt med krav om for eksempel en forsikring mod arbejdsløshed.

Læs også: Der er kun 590 klik til hushandlen er hjemme

En række økonomer med de økonomiske vismænd i spidsen er heller ikke i tvivl om, at en strammere kreditpolitik sender huspriserne nedad i de kommende år.

»Den strammere kreditpolitik er en af grundene til, at vi vurderer, at boligpriserne frem til 2013 vil være faldet mere end 25 procent i forhold til, da de toppede før krisen«, siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der også er økonomiprofessor på Københavns Universitet.

Historisk høje huspriser

Priserne er allerede faldet de seneste år, men manden, der forudså den danske boligboble, inden den brast, økonomiprofessor Jakob Brøchner Madsen, spår også yderligere fald.

»De skærpede lånekrav vil medføre et kraftigt fald i huspriserne inden for fem år. Mine modelberegninger viser, at huspriserne i Danmark er cirka 20 procent overvurderede«, lyder vurderingen fra Brøchner Madsen, Monash University i Melbourne.

Find mere om