Købernes interesse for at se på bolig stiger markant, og der bliver nu handlet flere boliger. Alligevel kunne salget være bedre, men bankerne blokerer unødigt, lyder kritikken fra Realmæglerne.
”Bankpakken virker ikke. Bankerne agerer stadig i stor stil stopklods på boligmarkedet!” Så kontant lyder kritikken nu fra en af landets store ejendomsmæglerkæder, Realmæglerne.
Realmæglerne peger på, at Realkreditrådets aktuelle statistik over aktiviteten på boligmarkedet er forældet, og at boligsalget nu igen er i fremgang. Ifølge kæden kunne fremgangen imidlertid have været endnu større, hvis ikke det var for bankerne, der alt for ofte blokerer bolighandlen. En undersøgelse, som Realmæglerne har foretaget blandt sine forretninger viser nemlig, at hele 70% af mæglerne ofte oplever, at bankerne unødigt giver afslag på låneansøgninger til boligkøb. Interessen for køb af ejerbolig er ellers større, end den længe har været.
”Banker lider af granatchok”
”Der er meget stor interesse for at se på bolig. Siden starten af januar måned er fremvisningen af de boliger, vi har til salg, steget med hele 25% – med ny rekord i sidste uge. Interessen har da også udmøntet sig i et stigende salg. Men salget kunne være langt større, havde det ikke været for bankernes fortsatte modvilje mod at låne penge ud. Rigtig mange bolighandler blokeres således fortsat af, at bankerne lider af granatchok”, fortæller direktør Niels Brandt fra Realmæglerne.
Han mener, at den sidste store bankpakke ellers skulle have løsnet op for bankernes udlånslyst, men at bankpakken – de gode intentioner til trods – ikke har virket. Derfor spærres mange boligkøberes vej til boligmarkedet angiveligt fortsat af bankerne. Det sker, selv om priserne og renterne falder, og de markante skattelettelser har gjort det langt billigere at købe ejerbolig. Følgelig burde det være meget nemmere for potentielle boligkøbere at blive godkendt af banken. Men sådan er det altså ikke ifølge Niels Brandt.
”Det bizarre er, at for to år siden, hvor priserne var på sit højeste, havde køberne ingen problemer med at få finansieret boligkøbet af banken. Men nu i dag hvor folks rådighedsbeløb er langt større, og hvor boligerne er langt billigere, er det langt sværere at få lov til at låne. Bankpakken burde have øget bankernes udlånslyst, men det har den tydeligvis ikke gjort. På den baggrund må man konstatere at bankpakken ikke er skruet rigtigt sammen”, siger direktør Niels Brandt fra RealMæglerne.
Danbolig enig, men mere forsonlig
Hos kollegaerne – og konkurrenterne – i ejendomsmæglerkæden Danbolig er man ikke utilbøjelig til at give Niels Brandt ret, om end tonen er lidt mere forsonlig:
”Det er korrekt, at en række af de banker, der er blevet ramt hårdt af finanskrisen, er mere tilbøjelige til at vende tommelfingeren nedad, når køberne henvender sig for at låne penge. Det gælder imidlertid ikke i alle banker. Men får man et nej til sin låneansøgning, anbefaler vi, at man undersøger mulighederne andre steder; det er i øvrigt altid sundt, uanset om det går op eller ned i samfundet”, siger kommunikationschef Jens Meyer og fortsætter:
”Naturligvis er det ærgerligt, hvis banken melder negativt tilbage, men det må vi acceptere; vores rolle er at lave det bedst mulige salg for sælger, mens bankerne har deres opgave.”
Politikerne bør rette op på bankpakken
Tilbage hos Realmæglerne kommer Niels Brandt med en opfordring til politikerne. Han mener nemlig, at bankernes manglende lyst til at låne penge ud åbner for, at de finansierede handler med sælgerpantebreve genopstår.
”Bankernes konsolideringstrang skaber et vakuum i markedet for boligfinansiering. Det vakuum vil med tiden kunne udfyldes af pantebrevsmarkedet. Her og nu er der et problem med finansiering af sælgerpantebreve, idet mange finansielle investorer betinger, at pantebrevene er garanterede, og det er der endnu ikke fundet en løsning på. Det burde have været en del af bankpakkerne. Det bør politikerne rette op på i betragtning af den store betydning, boligmarkedet har for samfundsøkonomien og jobmobiliteten”, slutter Realmæglernes direktør.