Antallet af bolighandler fortsætter nedadgående retning i uge 37

solgte huse

Foto: Boligsiden

Nye ugetal fra Boligsiden viser, at det samlede antal af bolighandler i uge 37 er faldende for tredje uge i træk. Samtidig er antallet af nye boliger til salg faldende.

Boligkøbere er efter alt at dømme mere afventende i forhold til at underskrive en købskontrakt sammenlignet med for blot få uger siden.

Det indikerer de seneste ugetal fra Boligsiden, som viser, at der i uge 37 blev solgt 1.295 boliger, hvilket er et fald på 2,3 procent sammenlignet med sidste uge. Således er det trejde uge i træk, at det samlede antal af bolighandler er faldende.

Samtidig er der tale om et fald på 36,3 procent i antallet af solgte boliger i forhold til uge 37 i 2021.

Og ser man nærmere på antallet af bolighandler i uge 37, før coronapandemien fik sit indtog, så ligger sidste uges boligsalg hele 25 procent under gennemsnittet for samme uge i perioden fra 2015 og til 2019.

”Der er ingen tvivl om, at de aktuelle problemstillinger som stigende renter og energikrisen sætter en stopper for boligkøbernes mod og muligheder i forhold til at erhverve sig et nyt hjem,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør, og fortsætter:

”Dels gør især rentestigningerne, at boligkøberne kan låne for mindre, og dels er boligkøberne afventende i forhold til den uforudsigelige og usikre fremtid, vi går i møde, som i den grad kan presse privatøkonomien i den enkelte husholdning.”

Færre bolighandler end før corona

For villaer og rækkehuse er bolighandlen stagneret i forhold til uge 36, og der blev i alt solgt 804 huse i uge 37. Det er dog under niveau sammenlignet med perioden fra 2015-2019, hvor der i gennemsnit blev solgt 16 procent flere huse i uge 37 i forhold til samme uge i år.

Det er hovedsageligt sommerhusmarkedet, der har lidt et knæk i antallet af solgte boliger i uge 37. Her blev der solgt 148 sommerhuse, hvilket er et fald på 8,6 procent sammenlignet med ugen forinden.

Omvendt ser det ud for ejerlejligheder. I uge 37 blev der solgt 224 ejerlejligheder, hvilket er en stigning på 2,3 procent sammenlignet med tallene for uge 36.

Til gengæld er antallet af solgte ejerlejligheder langt fra på niveau med det, der er blevet solgt de seneste år. Sammenligner man med uge 37 sidste år er der tale om et fald på 43,6 procent, mens der i perioden 2015-2019 blev solgt 41,6 procent flere ejerlejligheder i uge 37.  

Ugetallene viser desuden, at sælgerlysten også er faldet en smule i uge 37, hvor der i alt er kommet fire procent færre nye boliger til salg i forhold til uge 36.

Grafen viser, hvor mange boliger der er blevet solgt for hver uge i 2022 fordelt på boligtyper. Kilde: Boligsiden

Grafen viser, hvor mange nye boliger der er kommet til salg for hver uge i 2022 fordelt på boligtyper. Kilde: Boligsiden