Andelsboliger op til 1 mio. kr. er mest populære

Foto: Boligsiden

Der er kommet gang i salget af andelsboliger hos landets ejendomsmæglere. Lejligheder til mellem en halv og en hel million kroner er de foretrukne blandt køberne.

Siden nytår er der handlet over 600 andelsboliger via ejendomsmæglerne. De handlede boliger koster i gennemsnit 800.000 kroner i indskud og 4.000 kroner om måneden i boligafgift. Det viser salgstal fra ejendomsmæglerne, som Boligsiden kan offentliggøre.

Andelsboligerne er inddelt i fire priskategorier (se faktaboksen til højre), og det springer i øjnene, at det er boligerne i den billigere ende, som sælger bedst. Der er således solgt 161 boliger til under en halv million kroner og en gennemsnitspris på 370.000 kroner.

Det største salg finder man blandt boligerne til mellem en halv og en hel milllion kroner. Her er gennemsnitsprisen for andelsbeviset 730.000 kroner.

Påfaldende nok er den gennemsnitlige lejlighed i begge priskategorier på samme størrelse, nemlig 72 til 74 kvm., og alligevel er der en prisforskel på 100 procent. Det skyldes blandt andet, at de billigste andelsboliger i Boligsidens statistik i gennemsnit koster 4.500 kr. i månedlig boligafgift, mens man i de dyrere sidder for 3.400 kr. om måneden.

København angiver prisen

”Det er nu ikke nok til at forklare, at der skal være en prisforskel på 100 pct. på to lejligheder af samme størrelse. Derfor kunne man foranlediges til at tro, at de dyrere boliger nok ligger i Københavnsområdet, og at de billigere findes i provinsen. Men det er ikke tilfældet; andelsboligerne i København udgør så stor en del af den samlede bestand, at de er toneangivende, og derfor ligger priserne helt på niveau med det øvrige Danmark”, siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Hun mener derfor, at årsagen til prisforkellene skal forklares med, at der utvivlsomt er stor forskel i kvaliteten på de to andelsboligkategorier.

75% koster under 1 mio. kr.

Alt i alt udgør andelsboligerne op til 1 mio. kr. 3/4 af de flere end 600 emner, som mæglerne har solgt i januar og februar måned. Boligerne i priskategorien mellem 1 en og to millioner kroner udgør 20 pct. af det samlede salg i år, og de sidste 5 pct. er boliger til over 2 mio. kr.

Når det især er de prisbillige andelsboliger, der er populære blandt køberne, har det ifølge Birgit Daetz sine klare årsager:

”De billigere andelsboliger er langt bedst repræsenteret i det samlede boligudbud. Der er for tiden knap 4.500 andelsboliger til salg, og 85 pct. af disse koster under 1 million kroner. Det er den ene forklaring; den anden er, at det fortrinsvis er unge par, der måske først er ved at stifte familie samt singler, der er ude på andelsboligmarkedet. De mere etablerede familier foretrækker ofte en ejerbolig.”

Find mere om