Andelsboliger er kerneproduktet hos Vesterbro-mægler

Foto: Boligsiden.

For få år siden var der kun ejerlejligheder på hylderne hos Nybolig på Enghave Plads. I dag er fire ud af fem salg andelsboliger.

Andelsboligtanken har overlevet sig selv! Så kontant lyder meldingen fra flere sider, efter at markedet for andelsboliger blev liberaliseret for knap fem år siden, og priserne derefter steg ganske betragteligt.

Men faktisk er der godt gang i andelsboligmarkedet; priserne er efter de dramatiske stigninger igen faldende; ifølge tal fra Boligsiden.dk er udbuddet af boliger til salg inden for det seneste år steget med 1.200, så der i dag er 4.000 boliger til salg. De faktorer åbner mulighederne for flere førstegangskøbere.

Ifølge Nybolig på Enghave Plads i hjertet af Vesterbro i København er markedet for andelsboliger da også temmelig godt i disse måneder.

”I gennemsnit sælger vi kun tre ejerlejligheder på to måneder. Derimod er fire ud af fem handler andelsboliger”, siger ejendomsmægler Jacob Agerbo.

Sælger mere end i ’fede’ tider

Sammen med sin partrner Kasper Bech overtog han i februar butikken på Enghave Plads. Og Kasper kender om nogen markedet i det nærmeste lokalområde; Kasper var fra 2004-2006 ansat i butikken, som han altså nu selv er medindehaver af.

”Det var i de allerbedste tider, og da solgte vi seks-otte ejerlejligheder om måneden. I dag sælger vi otte-ti lejligheder, og langt de fleste er altså andelsboliger”, siger Kasper Bech.

Da Jacob og Kasper overtog butikken i februar, var der kun 16 emner på hylderne, og ikke alt var lige salgbart. Så starten har i høj grad handlet om at opdyrke markedet og få nogle gode ’varer’ på hylderne.

”Vores mål er at blive meget lokale; vi tror, det er det, der sælger”, siger Jacob.

Liggetid: 3 måneder

Og sælger, det gør de to makkere. Den gennemsnitlige liggetid i butikken er nede på tre måneder.

”Visse mæglere sætter en pris, der kan forhandles ud fra, men vi sætter salgsprisen fra start. Det er alle parter mest tjent med. Sælger får et hurtigere salg, og køber får et klarere billede af markedet her og nu”, siger Kasper Bech.

Der er altså god omsætning i butikken på Vesterbro. Faktisk nærmest skriger indehaverne på flere boliger.

”Vi mangler i den grad et- og toværelses lejligheder. Helst ejerlejligheder til forældrekøb, for det er der stor efterspørgsel på”, siger Kasper.

Ikke raketvidenskab

Men det er fortrinsvis andelsboligerne, der sælger. Og selv om reglerne på det marked for få år siden blev lempet, så andelsbolighavere i dag også kan belåne deres bolig, er en af de centrale aktører i det spil ikke helt inde i kampen, om man så må sige.

”Bankerne er sene i optrækket. Et eksempel er en sag, hvor sælger af en andelslejlighed gik 150.000 kroner ned i pris. Købers bank forhalede imidlertid behandlingen af lånet, og i mellemtiden blev lejligheden så solgt til en anden køber for 100.000 under den oprindelige pris”, forklarer Kasper.

”Ja, for mange banker forsøger at gøre andelsboligmarkedet til raketvidenskab”, supplerer Jacob.

De to mæglere mener nemlig ikke, at det er så indviklet et marked og kunne godt tænke sig, at bankerne blev bedre til at behandle låneansøgningerne. For selve salget af andelsboliger er der nemlig intet at udsætte på – i hvert fald ikke i butikken på Enghave Plads.

Find mere om