2011 har budt på færre boligsalg, der udspringer af dårlig økonomi eller skilsmisse, og relativt flere salg baseret på lyst til at prøve noget nyt. Det skriver ejendomsmæglerkæden EDC. Læs artiklen her på www.boligsiden.dk
EDC har spurgt 2.000 aktuelle boligsælgere om baggrunden for at deres bolig er til salg nu, samt hvad deres videre planer er, og der er alene inden for det sidste år sket en udvikling i forhold til en tilsvarende undersøgelse fra 2010.
Læs også: Boligsidens Årsrevy: Sådan gik det på boligmarkedet i 2011
– Sidste år så vi et fald i andelen af boligsalg, som alene udsprang af lyst til en ny bolig og som ikke relaterede sig til en bestemt årsag eller behov. I år er udviklingen vendt, og vi er tilbage på niveauet for 2009, oplyser kommunikationskonsulent i EDC, Birgitte Ringbæk – Det betyder, at mængden af sælgere, der sælger helt utvunget af omstændighederne, er steget 27 pct. i forhold til sidste år.
Pressede boligsælgere
Også andelen af boligsalg, der skyldes, at boligen er blevet for dyr, er faldende og udgør i dag 11% af handlerne mod 14% for et år siden. Ejendomsmæglerne oplever dog dagligt, at boligsælgerne er pressede.
Fik du læst: Fritidshuset er en billig julegave
– Der er fortsat en stor gruppe sælgere, som sælger på grund af en presset økonomi. Og de lange salgstider er desværre med til at forværre deres situation. Men med den økonomiske usikkerhed, som præger mange familier og beslutninger i øjeblikket, kunne vi have frygtet, at det samlede billede var værre, end det er, siger Birgitte Ringbæk.
Færre sælger pga. skilsmisse
Andelen af boligsalg, der skyldes skilsmisse, er faldet for 2. år i træk. I 2009 var det 18% af boligsalgene, der skyldtes skilsmisse – i dag er det 11% af tilfældene.
Når andelen af salg med baggrund i skilsmisser falder, kan det ikke nødvendigvis tages som et udtryk for at det går bedre i parforholdene. – Ejendomsmæglerne oplever tilfælde, hvor parrene, efter at have fået regnet på hvordan den økonomiske situation vil se ud efter et salg, ganske enkelt vælger at se om de alligevel ikke kan få parforholdet til at fungere, siger Birgitte Ringbæk.
– Mange mennesker har en forestilling om, at den pris deres bolig enten blev vurderet eller købt til for år tilbage, fortsat holder. Og det er sjældent realistisk.
Størstedelen af handlerne udspringer fortsat af ændrede behov hos boligejerne, hvilket tegner sig for 35% af handlerne. Det er et fald i forhold til 2010, men det opvejes af de flere boligsælgere, som sælger af ren lyst.
– I de dårlige tider vil der altid være familier, der udsætter et nyt boligkøb og sætter deres planer og behov på stand-by. Omvendt har de fleste en grænse for, hvor længe de vil leve i en utilfredsstillende boligsituation. De ender ofte med at ændre på kravene til beliggenhed eller boligtype, og finder derved en måde at komme videre på, siger Birgitte Ringbæk.