Andelen af bolighandler med nedslag faldt i andet kvartal

Foto: Boligsiden

En stadig mindre andel af boligsælgere giver et nedslag i prisen, når handlen skal falde på plads. Andelen af boliger, der er solgt med nedslag i andet kvartal af 2015, er faldet for alle boligtyper, viser dugfrisk opgørelse fra Boligsiden.dk.

Når bolighandlen skal falde på plads, håber mange købere på, at de kan forhandle sig til et nedslag i prisen. Men hvor det før var normen at ende med et prisnedslag, er det for nogle boligtyper blevet undtagelsen. Og i andet kvartal af 2015 er andelen af bolighandler, der er ender i et prisnedslag, faldet adskillige procentpoint alene fra årets første kvartal.

Andelen af ejerlejligheder der sælges med nedslag, faldt fra 52 procent i første kvartal af 2015 til bare 47 procent i årets andet kvartal. Dermed er der nu større sandsynlighed for, at du ikke får et nedslag, når du køber ejerlejlighed, end at du får et. Også blandt rækkehushandlerne er der ved at være fifty-fifty chance for at få et nedslag. Hvor der i første kvartal af blev givet nedslag i 58 procent af rækkehushandlerne, gjaldt det kun for 54 procent af handlerne i andet kvartal.

”I et opadgående boligmarked med stigende salgspriser og et øget antal handler sidder sælgerne på markedet. Vil køber ikke betale, kan sælger forvente, at der kommer en anden køber, der vil. Derfor sidder nedslagene ikke så løst som før”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

73 procent får stadig rabat på villaen

I andet kvartal af 2015 fik 73 procent af villakøberne en kontant rabat i forbindelse med købet. Det er et fald på fire procentpoint fra kvartalet før, hvor andelen af villaer solgt med nedslag lå på 77 procent.

”Vi skal ikke længere tilbage end til fjerde kvartal af 2011, hvor 89 procent af villahandlerne endte med et nedslag. Så selvom 73 procent stadig er en stor andel, er det et stort fald i forhold til for fire år siden”, siger Birgit Daetz.

Også andelen af sommerhuse, der sælges med rabat, hører til i den høje ende. I andet kvartal i år blev der givet rabat i 79 procent af handlerne; det var et fald fra 85 procent i første kvartal.

Status quo for andelsboliger

I andet kvartal blev 39 procent af de andelsboliger, der blev solgt gennem en ejendomsmægler, solgt med et nedslag. Det er præcis samme niveau som i de to foregående kvartaler, og meget tyder på, at niveauet har stabiliseret sig.

”I første kvartal af 2012 lå andelen af andelsboliger solgt med nedslag på 62 procent, og nu er niveauet nede på 39 procent, så også her er der tale om et stort fald over få år”, siger Birgit Daetz.

Så mange boliger blev solgt med nedslag:

Andel af boliger solgt med nedslag i andet kvartal af 2015. Andelen i første kvartal 2015 i parentes.

Andelsbolig: 39 % (39 %)

Ejerlejlighed: 47 % (52 %)

Sommerhus: 79 % (85 %)

Rækkehus: 54 % (58 %)

Villa: 73 % (77 %)