Andele sælges på otte dage i København

Foto: Boligsiden.

Den fjerdedel af andelsboliger, der sælges hurtigst i København by, bliver solgt på bare otte dage, viser en opgørelse som Boligsiden.dk har lavet over januar måneds salg i hovedstaden.

Salgstiderne på de mest eftertragtede andelslejligheder i København by er presset helt i bund. For den hurtigst sælgende fjerdedel af andelsboligerne tager det bare otte dage, før til salg-skiltet tages af igen. Det er uhørt kort tid,  og en rekord der siden 2009 kun er blevet overgået i november måned sidste år, hvor det blot tog syv dage.

Farten er til gengæld taget af ejerlejlighedssalget. I januar blev den hurtigste fjerdedel af alle ejerlejligheder i København solgt på 21 dage. Så lang tid har det faktisk ikke taget siden april 2012, så meget tyder på, ejerlejlighedsmarkedet står mere stille end det har gjort længe.

”Ser vi på statistikkerne, går det typisk langsomt med at få solgt i januar måned. Det har været gældende for både ejerlejligheder og andelsboliger de seneste år. Derfor er det så også bemærkelsesværdigt, at de hurtigst sælgende andelslejligheder bliver ved med at sælge hurtigere og hurtigere, især her over årsskiftet. Andelene har slet ikke været ramt af den sædvanlige januar-træghed i markedet”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Huse sælges hurtigere end ejerlejligheder

I Købehavn er der ikke bare rift om lejlighederne. De relativt få huse og rækkehuse, der udbydes, er i så høj kurs, at de sælges hurtigere end ejerlejlighederne.

Den fjerdedel af rækkehusene, der blev solgt hurtigst i januar, blev solgt på 19 dage, mens det kun tog de hurtigste villaer 17 dage at blive solgt.

Gennemsnitsboligen findes ikke

Men hvorfor er det overhovedet interessant at bevæge sig væk fra de gennemsnitlige salgstider og kigge på eksempelvis den hurtigste fjerdedel af markedet?

Når man bryder gennemsnitstallene ned, vil man ofte opdage, at gennemsnitsboligen slet ikke eksisterer. Ser vi på alle villaer i Danmark, eller bare alle villaer i Region Hovedstaden, dækker gennemsnittet over store forskelle, og villaerne har det med at klumpe sig sammen i hver sin ende af spektret: Dem, der sælges meget langsomt og dem, der sælges meget hurtigt. Det samme gøre sig også gældende for lejlighederne i København.

Mens den hurtigste fjerdedel af andelsboligerne bliver solgt på bare 8 dage, bliver den fjerdedel af andelene, der ligger længst tid til salg, solgt på gennemsnitligt 206 dage. Og i januar blev der tilmed solgt en andelsbolig, der havde været til salg i 566 dage, så selv i København by er forskellene til at føle på.

Ved at bryde salgstiderne op i fire dele, får man er mere nuanceret billede af, hvordan spredningen er mellem de populære og mindre populære boliger.

Hurtigt sælgende boliger i alle kommuner

Selv i områder der har lange gennemsnitlige salgstider findes der en stor andel af hurtigt sælgende boliger. Til gengæld er der så også en tung fjerdedel, der som regel trækker gennemsnittet betragteligt op.

Har man en bolig til salg, må man tage den kritiske hat på og vurdere, om man selv synes, man har en af de eftertragtede boliger på markedet. I så fald kan man regne med en salgstid, der er noget hurtigere end gennemsnittet.

Find mere om