Andel af huse solgt fra skuffen er fordoblet på fire år

Velholdt hvidt hus med trampolin i haven. Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Flere og flere sælgere finder køberen til deres hus i ejendomsmæglerens ”skuffe” eller køberkartotek og uden brug af salgsannonce. I årets første fire måneder var det tilfældet i mere end hvert tiende hussalg, viser Boligsidens tal.

Andelen af huse, der bliver solgt uden at blive slået op på nettet eller i aviser, er mere end fordoblet på blot fire år. Det viser en opgørelse fra Boligsiden, der har gennemgået hussalgene for årets første fire måneder.

Her fremgår det, at 11 procent af alle foreløbige hushandler i 2019 er blevet gennemført som det, man i mæglerbranchen kalder ”skuffesalg”.

I 2015 var det blot tilfældet for godt fem procent af de 12.400 huse, der blev solgt fra årsskiftet til og med april.

”Det stigende antal skuffesalg er et udtryk for, at det generelt går fremad på boligmarkedet, og den stigende efterspørgsel på huse gør blandt andet, at mange købere gør en ekstra indsats i jagten på drømmehuset. Det kan eksempelvis være ved at lade sig registrere i et køberkartotek. På den måde kan de få et forspring, når en sælger sætter sit hus til salg, og det ser ud til at bære frugt for flere og flere købere,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør ved Boligsiden.

(Artiklen fortsætter under tabellen)

Andel af skuffesalg for hushandler i årets fire første måneder:

ÅrAndel i pct.
20155,2
20166,9
20177,7
20188,5
201911,3

(Kilde: Boligsiden)

Landsdækkende tendens

Et skuffesalg betyder, at boligen ikke annonceres på markedet. I stedet ligger boligen i ejendomsmæglerens ”skuffe” og venter på den rigtige køber. Typisk bliver den sendt ud til en lille skare af kunder i ejendomsmæglerens køberkartotek.

Og tendensen gør sig gældende i hele landet. Dog er andelen af skuffesalg mindst i de sjællandske regioner, men i både Hovedstaden og Region Sjælland er andelen mere end fordoblet siden 2015.

Den mest markante udvikling er sket i Nordjylland, hvor knap 14 procent af alle hushandler er gennemført som skuffesalg i årets første fire måneder – I 2015 var det kun tilfældet i fem procent af 1.281 nordjyske hushandler.

”Huspriserne stiger jævnt over hele landet og har lige tangeret rekorden for dette årti. At de positive effekter af højkonjunkturer, øget beskæftigelse og lave renter har spredt sig fra de store byer til resten af landet, kan også aflæses i andelen af skuffesalg,” forklarer Birgit Daetz.

Fordel for sælger

Mens potentielle købere kan have en fordel ved at lade sig registrere i et køberkartotek og dermed få et forspring på markedet, så rummer skuffesalg også en gevinst for sælgere.

Blandt andet kan sælgeren afprøve efterspørgslen på boligen på et ”skjult marked”, inden den annonceres på nettet og i aviser.

”Mange sælgere er bekymrede for lange liggetider, fordi de ved, at det er noget, der kan skræmme køberne væk, da det kan indikere, at der noget i vejen med boligen. Men med skuffesalg har man som sælger mulighed for at teste markedet uden at tælle liggedage,” siger Birgit Daetz.

Andel af skuffesalg for hushandler fordelt på regioner:

REGION20152016201720182019
Region Hovedstaden3,7 %5,5 %6,8 %7,6 %9,1 %
Region Midtjylland7,2 %9,6 %9,1 %10,1 %12,0 %
Region Nordjylland5,2 %8,3 %8,6 %9,3 %13,8 %
Region Sjælland3,7 %5,1 %5,7 %6,2 %9,3 %
Region Syddanmark6,0 %6,7 %8,5 %9,3 %13,0 %

(Kilde: Boligsiden)

Find mere om