Aarhusianere gider ikke sommerhuse på Sjælland

Foto: Boligsiden

Sommerhusene på Sjælland er blandt landets mest populære, men spørger man i Aarhus, så bliver der sagt nej tak til sommerhuse på Sjælland. Aarhusianerne bliver i Jylland, hvor de til gengæld kæmper med københavnerne om de mest attraktive sommerhuse.

Bor du i Aarhus, gider du ikke køre til Sjælland for at komme i sommerhus. Faktisk foretrækker du at blive i dit nærområde. Knebel på Mols og Ebeltoft er nemlig de sommerhusområder, hvor flest aarhusianere har sommerhus.

14 procent af de aarhusianske fritidsboligejere kører til Knebel, når de skal i sommerhus, og lige så mange kører til Ebeltoft. De sjællandske sommerhusområder er meget langt nede på listen. Det viser en undersøgelse, Boligsiden.dk har lavet i samarbejde med Septima.

”Aarhusianerne er rigtig glade for deres lokalområde, og mange af dem ser ingen grund til at køre til Sjælland for at komme i sommerhus, når de kan køre ud på Djursland og finde dejlig natur og skønne rekreative områder,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Nogle af landets største og mest populært sommerhusområder ligger ellers ved kysterne på Sjælland, men dem vender aarhusianerne altså ryggen. De sommerhusejere der ikke kører til Djursland, taster hellere byer i Nord- eller Vestjylland ind på gps’en.

Københavnerne elsker Jylland

Mens aarhusianerne elsker sommerhusområderne i nærområdet, er københavnerne på samme måde glade for de nordsjællandske sommerhusområder. Nykøbing Sjælland tiltrækker alene næsten 10 procent af de københavnske sommerhusejere.

Alligevel er de københavnske sommerhusmønstre på ingen måde de samme. De har nemlig ikke samme forbehold over for de jyske sommerhusområder. Mange tager gerne turen over Storebælt og Lillebælt eller med færgen over Kattegat.

”Sammenligner vi mønstrene (se kort red.), er det meget tydeligt, at aarhusianerne og københavnerne er forskellige. Københavnernes sommerhuse er spredt meget mere ud over hele landet. De er vilde med Nordsjælland, men de har også sommerhuse i Nord- og Vestjylland, på Djursland og på Fyn. Københavnerne gerne tager gerne den lange tur for at komme i sommerhus, men trafikken er ensrettet,” påpeger Daetz.

Den ensrettede trafik viser sig også i statistikkerne over, hvem der kører længst til deres sommerhuse. Det er sommerhusejerne, der har fast adresse i nordsjællandske postnumre, der kører længst til deres sommerhuse. I gennemsnit kører danskerne 85 kilometer til sommerhuset.

Her har aarhusianerne sommerhus (de mørkeste områder er der, hvor der er flest, der har sommerhus):

Her har københavnerne sommerhus (de mørkeste områder er der, hvor der er flest, der har sommerhus):

Find mere om