Årets bedste gave: Da danskerne fik billigere lån til sommerhuse

Foto: Boligsiden

I aften åbner vi stribevis af julegaver, men årets bedste gave fik danskerne allerede i april, da Folketinget vedtog at gøre det billigere at låne penge til at købe sommerhuse.

Jul og gaver hører uløseligt sammen for mange danskere, og i aften bliver båndet løsnet på tusindvis af pakker med tøj, bøger, elektronik, køkkenudstyr og meget, meget mere.

Men ser vi tilbage på 2017, er det hverken de nyeste Nike-sko, Dan Browns seneste krimi eller trafikalarmen, der sladrer om politiets fartkontroller, der er årets største gavehit. Det er snarere den gave politikerne gav danskerne i april, da de vedtog at hæve grænsen for realkreditbelåning fra 60 til 75 procent.

”Regelændringen gjorde det billigere for købere at låne penge til et sommerhus, og det gav nuværende ejere mulighed for at omlægge sommerhuslånet efter de nye regler. Udregninger fra Realkredit Danmark har vist, at det udløser en besparelse på mellem 300 og 600 kroner om måneden på et lån til én million kroner. Det er en mærkbar besparelse, og en gave som mange danskere har sørget for at indløse,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Stigende sommerhussalg

De ændrede regler har ført til et stigende sommerhussalg. Således var antallet af handler allerede i september måned på niveau med hele 2016, og i november rundede forbruget i kroner og øre 10 milliarder kroner i 2017. Det er første gang i 2010’erne, at der er brugt så mange penge på sommerhuse i et enkelt år.

Og når salget af sommerhuse i december måned også bliver talt op, vil forbruget, pudsigt nok, lande tæt på de 11,5 milliarder kroner, som danskerne, ifølge en undersøgelse lavet af YouGov for Søndagsavisen, brugte på julegaver sidste år.

”Selvom sommerhussalget var stigende allerede inden regelændringen, er der ingen tvivl om, at den satte ekstra fut i salget. Så selvom det lyder både koldt og usexet, kan vi lidt populært sige, at den ændrede grænse for realkreditbelåning har sparet sommerhusejerne for så mange penge, at den reelt har bidraget til julehyggen ved at betale de gaver, der ligger under træerne i aften,” siger Birgit Daetz.

Vil du også gøre brug af politikernes gave fra foråret? Så er der lige nu 12.211 sommerhuse til salg på Boligsiden.dk. Find dem her.

Find mere om