6 spørgsmål du skal stille dig selv, før du køber et håndværkertilbud

Håndværkertilbud

Foto: Boligsiden.

Der kan være mange penge at spare, hvis du køber et håndværkertilbud, viser tal fra Boligsiden.dk. Men det betaler sig at tænke købet godt igennem.   

Hvis du kunne spare over 700.000 kroner på dit huskøb, ville du så gøre det? For at lykkes med så stor en besparelse skal du have fat i en villa, der sælges som håndværkertilbud, for her er der på landsplan 41 procent at spare på udbudsprisen, eller hvad der svarer til 745.000 kroner for en villa på 140 kvadratmeter.

Men før du kaster dig over de mere eller mindre ramponerede boliger, kan det betale sig at tænke projektet igennem. Det kan nemlig være et rigtig godt køb, men der kan også komme mange uforudsete udgifter oven i købesummen og uventede forhindringer på vejen.

”Håndværkertilbuddene er billige, og det store afslag, der er i udbudsprisen, skal selvfølgelig veje op for de fejl og mangler, boligen måtte have. Er man fiks på fingene, og kan man lide at arbejde på huset, kan det blive en god investering, men skal du betale dig fra en fuldkommen restaurering, kan det blive dyrt, og man skal under alle omstændigheder have gennemtænkt alle facetterne af købet”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Nedenfor er der seks gode spørgsmål, du kan stille dig selv, inden du køber håndværkertilbuddet.

Hvordan ser prisniveauet ud i nabolaget?

Snak med en lokal ejendomsmægler om, hvad boligerne bliver solgt for i nabolaget. Hvis du skal ud i en millionombygning i et område, hvor salgspriserne generelt er meget lave, skal du overveje, om det overhovedet kan betale sig, og om det ikke er bedre at købe et mere færdigt hus eller et håndværkertilbud i et andet område.

Er huset fredet eller bevaringsværdigt?

Undersøg, om huset er fredet eller bevaringsværdigt. Det findes forskellige grader af bevaringsværdighed, og de kan få betydning for din renovering af huset. Der kan fx være regler for, hvilke materialer du må bruge, hvad du må gøre ved facaden, hvilke vinduer du må vælge etc. Læs mere om fredede huse og om typerne af bevaringsværdige huse hos Bolius.

Hvilken stand er boligens fundament, tag og vægge i?

Selvom boligen ligner en ruin, behøver det ikke at være et tegn på fundamentalt forfald. Hvis meget af ruin-looket skyldes mangel på kosmetisk vedligehold, vil det ikke kommer til at koste så meget at udbedre. Men hvis vigtige elementer som fundamentet, taget, kloakeringen med videre ikke er i orden, kan det hurtigt komme til at få langt mere vidtrækkende konsekvenser for din pengepung.

Hvordan er husets planløsning?

Kan du lide husets planløsning, eller skal du i gang med at rive vægge ned eller sætte nye op? Selvom det ikke er en stor opgave at rive en væg ned, er det alligevel nemmere og billigere, hvis du overordnet set er tilfreds med den måde, huset er indrettet på.

Hvad kommer det til at koste i alt?

Hvad kommer det til at koste dig at gøre dit håndværkertilbud til den bolig, du gerne vil have? Ikke noget med at snyde, sjusse og skære hjørner. Vær realistisk. Få lavet tilbud på de opgaver, du skal have andre til at lave og læg ekstra oveni til uforudsete udgifter. Vær også klar over, at tidsplanen også kan skride, så ikke noget med at planlægge den store, runde fødselsdag i huset umiddelbart efter, du efter planen skulle være færdig.

Orker jeg det her?

Når du har gennemgået huset, afgjort hvad der skal ordnes, fået priser og lavet et realistisk budget, skal du overveje, om du orker at gå i gang. En stor ombygning kan slide på både økonomi og personligt overskud. Vil du selv lave meget af arbejdet, skal du afsætte et stort antal timer, der kommer til at gå fra din familie eller fritidsinteresser. Og selvom du får andre til at lave det, kommer du stadig til at bruge meget tid på at koordinere hele projektet, få styr på håndværkerne, vælge materialer, og hele tiden tage stilling til nye problemstillinger, der dukker op.

Vi håber, du finder din drømmebolig, hvad enten du kaster dig ud i den store renovering eller vælger den mere bekvemme men dyrere løsning at købe et mere vedligeholdt hjem.

Find mere om