3 ud af 4 har sparet op til udbetalingen

Foto: Boligsiden.

Krisen og kreditstramninger har fået boligkøberne til at lægge store summer til side. I en omfattende undersøgelse blandt 10.000 boligkøbere oplyser 75 % af køberne, at de har sparet op til udbetalingen eller mere. Læs mere på www.boligsiden.dk.

3 ud af 4 boligkøbere har lagt penge til side til udbetalingen på en ny bolig. Dermed er en væsentlig hindring for at kunne købe ny ejerbolig ryddet af vejen for de interesserede købere. Det skriver ejendomsmæglerkæden EDC i en pressemeddelelse.

Godt for sælgerne

Det er godt nyt for sælgerne, at boligkøberne i stor stil har en opsparing klar. Kreditstramninger hos banker og realkreditinstitutter har i de senere år medført, at tæt ved hver 5. bolighandel på landsplan efterfølgende er faldet til jorden, fordi køberne har fået nej til at låne penge.

Læs også: 20 pct. af alle villaer fjernes fra internettet inden for tre måneder

Men når tre ud af fire købere i dag tilkendegiver, at de har lagt til side til udbetalingen, er det med til at overbevise långiverne om, at der er styr på økonomien og dermed øge muligheden for et ja til den samlede boligfinansiering.

Hver fjerde har ingen opsparing

I den modsatte ende af skalaen er det hver 4. boligkøber, der ikke har sparet penge op, og som dermed får mere end svært ved at realisere drømmen om ejerbolig i øjeblikket, fastslår EDC.

Læs også: Motorvej trækker boligpriserne op i Trekantsområdet

“Det betyder, at der er en relativ stor gruppe mennesker, som får svært ved at udnytte de gunstige muligheder der er på ejerboligmarkedet i øjeblikket med prisfald og rekordlave renter. Det er meget få, der får lov at låne til hele boligkøbet i banken”, siger kommunikations­konsulent i EDC, Birgitte Ringbæk.

Undersøgelsen viser også, at en tredjedel af de kommende købere er førstegangskøbere, som oftest kommer fra en lejebolig. Her kræver det typisk lidt mere selvjustits at få sparet store summer sammen, idet der ikke oparbejdes en opsparing eller friværdi, som når der ved en ejerbolig afdrages på gæld.

“Det står klart, at boligejere, der har købt inden for de seneste 5 år, sjældent har kunnet tjene på deres ejerbolig på grund af de landsdækkende prisfald. Men i gennemsnit er ejertiden på både villaer og ejerlejligheder jo væsentlig længere end det, og derfor kommer de fleste godt videre med en opsparing i form af friværdi, som typisk dækker mere end til udbetalingen af en ny bolig”, siger hun.

Øget aktivitet på markedet

EDC-kæden har i de seneste måneder oplevet en markant stigning i antallet af fremvisninger, downloads af salgsopstillinger samt søgninger på hjemmesiden, og med resultatet af undersøgelsen, der viser de mange velforberedte købere, kan det pege i retning af en snarlig bedring på boligmarkedet.

Kilde: EDC