2 pct. af alle boliger sælges til overpris

Foto: Boligsiden.

Omkring 50 boliger bliver hver måned handlet til en pris, der ligger over udbudsprisen. Køberne byder i gennemsnit 5-10 pct. over udbudsprisen. Det viser tal fra www.boligsiden.dk.

Almindeligvis ender en bolighandel med, at sælger kommer køber i møde og giver et prisnedslag på den sidste udbudspris. Og i almindelighed ligger prisnedslaget på i omegnen af 6-7 pct. Men i nogle få tilfælde ender salgsprisen på et højere niveau end udbudsprisen. Det fremgår af en ny opgørelse fra Boligsiden.dk.

”De købere, som ender med at give en højere pris for boligen end den, der står på prisskiltet, slipper i gennemsnit 124.000 kroner oven i den sidste udbudspris. Det svarer i gennemsnit til, at køberne smider 5-10 pct. oven i udbudsprisen”, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

LÆS OGSÅ: Bedre boligsalg i 2011 end forventet

Solgt til udbudsprisen + 1 krone

Imidlertid er der store forskelle på, hvor store beløb boligkøberne må slippe ekstra for at få handlen i hus. Ifølge opgørelsen fra www.boligsiden.dk ligger overbuddene på alt fra 1 krone og op til 1,2 mio. kr.

Hos Lokalbolig i Valby har man i år gennemført boligsalg, hvor der i et tilfælde er givet 5.000 kroner over udbudsprisen, mens der i et andet eksempel blev solgt til 200.000 kroner over prisen.

”Når en bolig bliver solgt til mere end udbudsprisen, skyldes det normalt, at der er flere købere med i opløbet, men historien er i virkeligheden forskellig fra sag til sag”, forklarer Lars Elbæk, der er indehaver af Lokalbolig i Valby.

LÆS OGSÅ: Københavnske villaer holder prisen bedre end ejerlejligheder

Han forklarer, at i tilfældet med lejligheden, der blev solgt til 5.000 kroner over prisen, var der tale om bud fra flere købere, hvoraf den ene bød over. Køber slog til på dette overbud i stedet for at lade lejligheden gå ud i licitation (lukket budrunde, red.). I det andet eksempel er der tale om en villa, som netop var i licitation, og hvor det højeste bud endte 200.000 kroner over udbudsprisen.

Boliger sælges uden at være til salg

Der er altså store forskelle på grundene til, at køber vælger at betale overpris. Og der kan være helt andre årsager end de nævnte to eksempler.

”Gode ejendomme med god beliggenhed er altid ekstra interessante, og i visse tilfælde får vi solgt en ejendom allerede, inden vi når at annoncere den til salg på www.boligsiden.dk. Det sker vel i omkring 30 pct. af alle salg”, siger Lars Elbæk.

Så når en bolig for eksempel er solgt til blot 1 krone over udbudsprisen, skyldes det højest sandsynligt, at der er afgivet bud fra flere interesserede købere, hvoraf kun én har bud over – og det har så været en enkelt krone.

Har luret de andre købere

”Det er uden tvivl en snu boligadvokat, der har rådgivet køber i sådan en sag – han har luret, at de øvrige købere ikke ville gå over udbudsprisen, og så er boligen solgt til udbudsprisen plus altså en enkelt krone”, vurderer Lars Elbæk.

Find mere om