15.000 købere er klar til at købe bolig

BBR indberetning

En gennemgang af godt 65.000 købere i EDC’s køberkartotek viser, at cirka hver fjerde, svarende til flere end 15.000 købere, er helt klar til at købe ny bolig. Alligevel er de tilbageholdende, og det skyldes primært den finansielle uro og dermed økonomisk utryghed. Det skriver EDC i en pressemeddelelse. Boligsiden.dk bringer nyheden.

Flere end 15.000 købere – alene hos ejendomsmæglerkæden EDC – erklærer sig parate til at købe ny bolig her og nu. Det skriver EDC.

De har ikke noget der skal sælges først, de er godkendt til at låne indenfor den ramme de søger bolig i, og de har ønske om at ændre på den aktuelle boligsituation. Herudover er godt 10.000 købere klar til at købe, men de skal have solgt deres nuværende bolig først. De resterende 40.000 er i en indledende fase eller står bare i køberkartoteket for at følge med i det lokale boligmarked.

Basis for livlig aktivitet

– Med 15.000 helt parate købere i kartoteket og godt 15.000 boliger til salg på EDC-mæglernes hylder, burde der være basis for en livlig aktivitet på boligmarkedet, siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.

Læs også: Hver tredje ejerlejlighed står til salg i højst tre måneder

– Men sådan er det bare ikke. Selvom der ikke er tekniske forhindringer til at holde køberne tilbage, ser vi fortsat et meget tungt marked.

Jan Nordmann peger på to årsager til at køberne afventer, selv om de er parate til at skrive under:

Usikkerhed om fremtiden

– Først og fremmest ser vi mange købere, som er usikre på fremtiden. Der er intet der forhindrer dem i at købe her og nu, men finansuro og tanker om hvad uroen kommer til at betyde for egen jobsituation i fremtiden, får mange til lige at se tiden an. Og så er der selvfølgelig også nogen, der håber på yderligere prisfald på ønskeboligen.

Læs også: SKATs regelrytteri rammer 10.000 husstande

– Det er på mange måder paradoksalt, at vi alene hos EDC har 25.000 relativt “varme” købere og godt 15.000 boliger de kan købe – og alligevel er det købers marked. De mange købere er til dels også en konsekvens af flere års opsparet købsbehov, hvor der kommer flere og flere købere i kartotekerne, men uden at det fører til flere salg lige nu, siger EDC’s kommunikationschef.

Boligpakke en god idé

Idet hindringerne på boligmarkedet mest har rod i danskernes manglende tro på fremtiden, er det vanskeligt at pege på nemme løsninger for at tø markedet op.

– Der findes desværre ikke en trylleformular. Det væsentlige er, at danskerne skal have troen på fremtiden tilbage sammen med tryghed for familiens økonomiske situation. I den forbindelse er det vigtigt, at der er ro om skatten. En boligpakke kunne også være et godt element i at give nogle af de parate købere det sidste argument for at slå til nu, mens renten i øvrigt er rekordlav, priserne er faldet og udbuddet er stort, siger Jan Nordmann.

Find mere om