10 pct. af alle boliger sælges nu på tvangsauktion

tvangsauktioner

Foto: Pixabay

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af sæsonkorrigerede tvangsauktioner steg fra 398 i april til 414 i maj. Det svarer til en stigning på 4 pct. Læs mere på www.boligsiden.dk.

Ifølge Nordea skal de netop offentliggjorte tal over tvangsauktioner tolkes med forsigtighed, idet antallet af tvangsauktioner generelt udviser en ret svingende tendens.

Når det så er sagt, så må man dog understrege, at antallet af tvangsauktioner har ligget på et forholdsvist højt niveau siden Finanskrisens dukkede op som en trold af æsken i efteråret 2008, og at der på nuværende tidspunkt ikke er udsigt til nogen snarlig bedring, skriver Nordea i en kommentar til statistikken.

Store regionale forskelle – særligt Region Sjælland er hårdt ramt

De lokale og regionale nyhedsmedier er ikke lige fyldt med notitser om tvangsauktioner. Særligt meget spalteplads må nyhedsmedierne i Region Sjælland afsætte til formålet.

Læs også: Huspriser udviklede sig positivt i maj

Da antallet af handler samtidig et faldet mærkbart, betyder det, at godt 27 pct. af alle handler i Region Sjælland nu foregår via et hammerslag og ikke via en almindelig købsaftale. Det svarer til at godt 1 ud af 4 boligkøbere i Region Sjælland nu skriver under på deres kommende bolig i nærværelse af en dommer i stedet for en ejendomsmægler. Til sammenligning er det 7 pct. af de handlede boliger i Region Hovedstaden, der sælges ved hammerslag, 16 pct. i Region Syddanmark, 10 pct. i Region Nordjylland og ”kun” 13 pct. Region Midtjylland. På landsplan som helhed sælges 10 pct. af boligerne nu på en tvangsauktion.

Krisens varighed forklarer det høje antal tvangsauktioner

Årsagen til det høje antal tvangsauktioner, skal primært findes i krisens varighed – ikke i dens voldsomhed. For jo længere tid krisen varer, jo flere familier oplever at stå i en situation, hvor sparegrisen er tom, og en tvangsauktion er sidste løsning på at komme ud af nogle månedlige udgifter, man ikke længere kan betale – fx pga. arbejdsløshed, skilsmisse eller anden indtægtsnedgang.

Det er endnu ikke blevet sommer på boligmarkedet

Handelsaktiviteten er stadig meget lav på boligmarkedet, priserne falder fortsat mange steder i landet, liggetiderne er høje, afslagene store og arbejdsløsheden er endnu ikke for alvor begyndt at røre på sig i nedadgående retning.

Du kan finde boliger på tvang i hele Danmark her.

Find mere om