Ved at skifte fra oliefyr til naturgasanlæg kan en familie typisk spare 5-6.000 kroner om året. Samtidig er flekslån-renten faldet, og den besparelse kan måske bruges til at gøre boligen mere energi-venlig. Læs uddrag af, hvad pressen skrev om boligmarkedet i uge 47.
Bedre tilstandsrapporter ønskes
Både ejerskifteforsikringer og tilstandsrapporter skal være bedre, mener Forsikring & Pension, der er klar med en række forslag, når loven om huseftersynsordningen skal ændres. Den nuværende lov tager ikke højde for fugtproblemer især i gamle huse. Mange købere bliver overraskede over, at tilstandsrapporten ikke har beskrevet problemet, og at deres ejerskifteforsikring ikke dækker. Forsikring & Pension foreslår bl. a., at der fremover foretages fugtmålinger, og at resultaterne fremgår af tilstandsrapporten.
Samtidig skal ejerskifteforsikringen udvides med en egentlig fugtdækning.
Jyllands-Posten, erhvervs weekend, side 9 (21. november 2009)
Fleksrenter falder igen igen
For tredje dag i træk kan flekslånerne juble over Realkredit Danmarks refinansierings-auktioner.
Realkredit Danmark (RD) tog i onsdags som det første af realkreditselskaberne hul på årets store refinansieringsauktioner, hvor renten for boligejere med tilpasningsmodne flekslån bliver fastlagt.
Førstedagens salg af de obligationer, der ligger bag boligejernes flekslån forløb ganske tilfredsstillende, men siden er det bare blevet sjovere og sjovere at være flekslåner.
Fredagens auktioner blev således endnu bedre for flekslånerne, end de foregående to dages auktioner. Obligationsinvestorerne bød kurserne op, hvilket medførte overraskende lave foreløbige fleksrenter.
Formiddagens auktion – over obligationer i danske kroner med udløb i 2011 – resulterede i en F1-rente på 1,80 pct. for lån i danske kroner med afdrag og 1,78 pct. for det tilsvarende lån uden afdrag.
Med de to foregående dages resultater ligger den foreløbige gennemsnitlige F1-rente nu så lavt som 1,91 pct. for lån med afdrag og 1,89 pct. for lån uden afdrag
Epn.dk (20. november 2009)
Gør huset energi-venligt og spar kassen
Det kan betale sig at skrue ned for energien. Alene ved at skifte oliefyret ud med naturgas kan du spare 6.000 kr. om året.
Det er ikke kun for at redde klimaet, at du skal gøre dit hus energi-venligt. Du kan nemlig også spare kolde kontanter.
Energikonsulent Ib Hansen fra BK Consult har sammen med JPtv gennemgået familien Rachlins hus i Nordsjælland og her er meldingen klar: ”Der er masser at hente”.
Han anbefaler blandt andet, at familien skifter fra oliefyr til naturgas.
”Opvarmning er husets største energisluger. Ved at skifte fra oliefyr til naturgasanlæg kan en familie typisk spare 5-6.000 kroner om året,” siger Ib Hansen til JPtv.
Et oliefyr har en virkningsgrad på 85 til 88 procent. Det betyder at 12 til 15 procent af energien forsvinder ud i det blå. Naturgasanlæg derimod har en virkningsgrad på 95 til 100 procent. Her går der altså næsten ingen energi til spilde.
Når man har skiftet til naturgas, anbefaler energikonsulenten, at man får installeret et automatisk anlæg. Det styrer temperaturen selv og reguleres efter ude-temperaturen.
Det koster cirka 10.000 kroner at få installeret, men det har tjent sig selv ind på tre til fire år, siger han.
Skiftet til naturgas er blot et af flere gode råd til at spare mange tusinde kroner på energiforbruget.
Epn.dk (20. november 2009)
Fredericia: Så mange boliger er til salg
I forhold til den samlede boligmasse i Fredericia Kommune er 3 procent af enfamilieshusene og 5,5 procent af lejlighederne til salg lige nu. Landsgennemsnittet er henholdsvis 3,1 og 4,1 procent.
Det viser en opgørelse fra www.boligsiden.dk, der har 70.000 ledige boliger fra alle større mæglere og kæder til salg.
– Med få undtagelser stiger såvel andelen af boliger til salg som liggetiden, jo længere man bevæger sig væk fra hovedstadsområdet, forklarer kommunikationschef i Boligsiden.dk, Birgit Daetz, i en pressemeddelelse.
Fredericia Dagblad m.fl., fredericia, side 3 (19. november 2009)
Andelshavere i millionopgør
Et bittert retsopgør i et af landets største komplekser med andelsboliger, Ringertoften i København, har foreløbig resulteret i ikke færre end 90 sagsanlæg på kryds og tværs mellem nuværende og tidligere andelsboligejere, mellem beboerne og deres forening og beboerne og en ejendomsmægler.
Op imod 75 af sagerne er på vej til at blive anlagt af beboere, der sammenlagt kræver omkring 20 mio. kr. tilbagebetalt, fordi de angiveligt har købt deres boliger alt for dyrt.
Samtidig er beboerforeningen blev sagsøgt af 15 andre andelsboligejere med krav på mere end 2,5 mio. kr. Foreningen har løbende solgt udlejningslejligheder som andelsboliger til – har det vist sig – ligeledes stærkt overvurderede priser.
Epn.dk (19. november 2009)
Ved jorden billigst at blive
Stueetagen er landets suverænt billigste, viser nye tal fra Boliga, som har sammenlignet kvadratmeterpriserne på forskellige etager på alle landets udbudte ejerlejligheder lige nu.
Mens prisen på lejligheder i stueetagen i gennemsnitsnit er blevet udbudt til 19.602 kroner, er der et godt stykke såvel fysisk som prismæssigt, når man bevæger sig op på femte sal, hvor en kvadratmeter koster 32.410 kroner i gennemsnit.
Vil man højere op i penthouse-lagene, dvs. fra 6. etage og opad, skal man i snit lægge 30.857 kr. pr. kvm/2.
Politiken.dk (18. november 2009)
Flere huse og lavere priser
Søger man et hus på Fyn, behøver man ikke at lede længe efter et ’til salg’-skilt. Der er inden for det seneste år kommet mere gang i boligmarkedet, og på Fyn er udbuddet af enfamiliehuse fortsat stigende. De sidste tolv måneder er antallet af udbudte boliger nemlig steget fra 3.837 i september 2008 til 4.364 i dag – en stigning på næsten 14 procent, viser nye tal.
– Der er store regionale forskelle i antallet af udbudte boliger. På Fyn er antallet af huse til salg fortsat stigende, hvorimod udbuddet er faldet markant i hovedstadsområdet og i de større byer. Men også inden for regionen er der store forskelle, i eksempelvis Nyborg Kommune er udbuddet faldet med 4 procent, samtidig med at der har været en stigning i antal huse til salg på mere end 34 procent i Nordfyns Kommune, siger kommunikationschef hos Boligsiden A/S, Birgit Daetz.
UgeAvisen Faaborg, 1. sektion, side 23 (17. november 2009)
Robinhus starter lokalt
Statsaut. ejendomsmægler Sif Bjerregaard åbner nu som RobinHus-mægler i Slagelse, Skælskør og Korsør.
Hun har i 22 år været ansat hos traditionelle mæglere, men har nu valgt at indgå samarbejde med RobinHus, der i dag er landets 7. største ejendomsmæglerkæde på grund af deres særlige koncept, som er meget attraktivt for sælgeren.
”En af fordelene er, at du hos RobinHus betaler et fast salær, uanset hvad din bolig koster”, forklarer Sif Bjerregaard og tilføjer ”du får samme ydelser, som kollegaerne i de traditionelle kæder tilbyder, nemlig vurdering af din ejendom, udarbejdelse af alle papirer i en ejendomshandel, forhandling med køber, mæglerens støtte igennem hele forløbet samt annoncering af din bolig på Boligsiden samt mange andre internetsider.”
Skælskør Avis 17. november 2009, 1. sektion, side 10