Sådan bliver dit energimærke til

Foto: Energistyrelsen

Hvad er et energimærke, hvorfor skal dit hus have et, og hvordan bliver det til? Boligsiden.dk guider dig gennem Energistyrelsens energimærkningssystem.

Siden 2010 har det været et lovkrav i Danmark, at salgsmaterialet til de fleste boliger er ledsaget af et gyldigt energimærke. Så når du søger boliger frem på Boligsiden.dk, ser du et lille farvet hus med et bogstav indeni. Det er det, der indikerer boligens energimærke.

Men før det lille hus på en salgsopstilling får en farve og et bogstav, har der været et større arbejde i gang, der involverer flere personer. Således kontakter sælgeren et af de godt 250 firmaer, der udbyder energimærker og har certificerede energikonsulenter ansat.

Dernæst laver energikonsulenten en såkaldt bygningsregistrering. Det er en systematisk gennemgang af bygningen, hvor han undersøger samtlige rum og ser på kvaliteten i isoleringen af tag, facader, gulv, vinduer og døre og varmekildens effekt. Ud fra det udregner han bygningens energiforbrug og placerer bygningen på energimærkeskalaen, der består af ni trin, hvor A2020, A2015 og A2010 er de bedste, og G er det dårligste.

”Energikonsulenten laver en rapport på typisk mellem 10 og 15 sider, hvor han skal fremhæve de tre bedste forslag til energiforbedringer og gøre opmærksom på alle øvrige forbedringsmuligheder. Du kan altid finde rapporten ved at trykke på energimærkeikonet på Boligsiden.dk. Herfra kommer du videre til sparenergi.dk, hvor alle forbedringer på boligen er oplistet. Her kan du også downloade hele energimærkerapporten,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Dobbelt mening med ordningen

Energimærkningsordningen har eksisteret siden 1998, men først i 2010 blev det lovpligtigt at have energimærke ved salg. Det skete på baggrund af et EU-krav om, at Danmark skal reducere energiforbruget med 20 procent frem til 2020 i blandt andet boligsektoren.

Ud over det energimæssige fokus i ordningen, er der flere økonomiske gulerødder ved den. Dels vil man med energiforbedringer spare penge på el- og varmeregningen, og dels kan man forbedre prisen på sin bolig.

”Ordningen er blevet til for at spare energi og skåne miljøet og for at skabe varedeklaration på huse, så køber kan se, hvor stort energiforbrug han vil få. Samtidig er ordningen med årene blevet en faktor, der har indvirkning på salgsprisen. Forbedrer du energimærket, sparer du penge på din varmeregning, og din bolig bliver mere værd. På den måde har ordningen fået en form for dobbelt mening,” siger Birgit Daetz.

LÆS OGSÅ: Energimærket har stor betydning for dit boligsalg

Energimærket er gyldigt i 10 år

Får du udarbejdet et energimærke i dag, er det gyldigt i 10 år, og det betyder, at du roligt kan få energimærket dit hus et godt stykke tid, inden du har planlagt at sætte dit hus til salg, men du skal være opmærksom på, at hvis du bygger om og laver ændringer, der påvirker energiforbruget, så skal du have et nyt energimærke, når du skal sælge.

Det er Energistyrelsen, der administrerer energimærkeordningen, og de har fastsat maksimumpriser på energimærker på mellem små 6.000 og godt 7.000 kroner alt efter størrelse på bygningen. Står du foran at skulle sælge, kan du med fordel bestille en samlet pakke, der indeholder energimærkning, tilstandsrapport og elrapport. Det kan du få mange steder til omkring 9.000 kroner.

Se Energistyrelsens video om energirenovering

Fordelingen af energimærker på villaer og rækkehuse solgt de seneste 12 måneder

EnergimærkeAntalAndel af samlet antal
A (A2020, A2015, A2010)1.0912,7 %
B2.4486,0 %
C10.39825,5 %
D12.96931,8 %
E7.15917,6 %
F3.9179,6 %
G2.7736,8 %
Samlet40.755100,0 %

LÆS OGSÅ: Guide: Alt hvad du skal vide om energimærkning af dit hus

Find mere om