Det koster kun 100.000-200.000 kr. ekstra at bygge et passivhus frem for et traditionelt parcelhus. Samtidig sparer man 80% på varmeregningen – og miljøet for 2 tons CO2 om året.
Der er ingen vej tilbage! I 2015 vil Bygningsreglementet kræve, at nybyggede huse maksimum må udlede den samme mængde CO2 som nutidens passivhuse. Det betyder, at CO2-udledningen fra nye huse om fem års tid skal reduceres med i hvert fald 80%.
Selv om det altså ikke er et krav i dag, er der alligevel sund fornuft i at bygge et passivhus frem for et traditionelt parcelhus, der lever op til miljøkravene i det seneste Bygningsreglement. For ikke nok med, at man sparer mindst 80% på varmeregningen, så gør man sig samtidig fri af prisstigninger på brændsel.
Og det kan nok betale sig, for især oliemarkedet er en urolig størrelse, hvor priserne ifølge oliebranchens hjemmeside er steget med 33% alene i det seneste tiår. Og ingen forventer, at priserne på brændsel holder niveau; tværtimod er der stor sandsynlighed for, at de stiger yderligere i de kommende år.
Merprisen er højest 10%
”Står man og skal bygge nyt hus, er der derfor stor fornuft i at smide de ekstra 100.000 – 200.000 kroner i projektet, det koster at opgradere fra et konventionelt hus til et passivhus.” Sådan siger arkitekt Asger Stoubæk Poulsen fra Århus.
Han fortsætter: ”I foråret stod jeg med oplægget til en nybygget villa til lige under 2 mio. kr. Det viste sig, at det egentlig var meget få ting, der skulle tilpasses for at få skabt et passivhus i stedet for en ’almindelig’ villa. Da jeg sad og tegnede på huset, begyndte jeg at se på, hvor meget – eller rettere hvor lidt, viste det sig – der skulle til for at gå fra Bygningsreglementets krav til isolering og så videre til at bygge et passivhus. Jeg blev overrasket, da det viste sig, at merprisen allerhøjest ville blive på 5–10%.”
Ifølge Asger Stoubæk Poulsen findes begrebet ’passivhus’ faktisk slet ikke i Bygningsreglementet. Det på trods af, at princippet langt fra bygger på ny teknologi.
Danmark halter bagefter
”I Tyskland har man bygget passivhuse i næsten 20 år. Dernede begunstiger man byggeriet ved at finansiere passivhusene med særligt billige lån. Der er i dag cirka 10.000 passivhuse syd for grænsen, mens det herhjemme er et meget nyt begreb; der er kun bygget en snes villaer og nogle få boligprojekter. Så vi må bare se at komme i gang”, opfordrer den århusianske arkitekt.
Der er da også nok at gå i krig med, for en hurtig søgning på Boligsiden.dk viser, at der rundt om i landet er 5.700 helårs- og fritidsgrunde til salg. Priserne starter helt nede ved cirka 40.000 kroner, så selve grunden behøver ikke vælte det økonomiske læs.
”Går man med drømmen om at opføre sin egen villa, så hvorfor ikke gøre det som et passivhus? Og et rigtigt arkitekttegnet hus behøver faktisk ikke at være dyrere end et ’arkitekttegnet’ typehus”, siger Asger Stoubæk Poulsen.
Sparer 2 tons CO2 om året
Selvfølgelig er det dyrere at bygge et passivhus, men med den fremtidige besparelse, vil udgifterne som nævnt hurtigt være tjent hjem. Et hus er jo et længerevarende forbrugsgode, og derfor vil det ifølge Asger Stoubæk Poulsen være en ’fejl’ ikke at gå det ekstra skridt og bygge et passivhus – eller noget, der minder om det, hvis man vil bygge ny villa i dag.
”Ud over den ekstra isolering – 500 til 600 millimeter i loft og gulv samt 420 til 500 millimeter i facaderne – er hemmeligheden bag huset, at det er 100 procent tæt; samtidig er kuldebroer reduceret til det absolut minimale, og luftudskift styres af et effektivt varmegenindvindningsanlæg. Og så er de store energieffektive trelags glaspartier orienteret rigtigt i forhold til solen. På den måde sparer et passivhus verden for to tons CO2 – hvert år”, fastslår Asger Stoubæk Poulsen.
Han er overbevist om, at passivhuset ikke er et modelune. Tværtimod bevæger vi os i en retning, hvor solceller og solvarme vil betyde, at huset kan tilføre samfundet energi.
”Så er man på vej til næste generation, som bliver +huset – et hus, der producerer mere energi, end det forbruger”, slutter Asger Stoubæk Poulsen.
I de kommende uger varmer Boligsiden op til klimatopmødet i Bella Center, der begynder den 7. december. I en række artikler retter vi fokus mod klimaproblematikken og boligmarkedet.
Dette er den femte artikel i serien.
Læs også de fire forrige artikler i serien:
Boligforeninger ruster sig til klimakampen
Skær 2/3 af varmeregningen og bliv klimavenlig
Seks passivhuse venter på en klimabevidst køber
Vælg et passivhus og bliv aktiv i klimakampen