Boligforeninger ruster sig til klimakampen

Foto: Boligsiden

25% af al CO2-udledning kommer fra boligmassen. Derfor går en række boligforeninger nu ind i kampen for at reducere udledningen. Samtidig er der store besparelser at hente for foreningerne.

”Den individuelle indsats er nem at forstå, men at slukke fjernsynet og lyset batter ikke rigtig i det store billede. Omvendt kan den kommunale og statslige indsats på klimaområdet virke ”borgerfjern”. Derfor satser vi på at motivere de mindre fællesskaber – de tusindvis af boligforeninger – til at gøre en indsats for at nedbringe CO2-udledningen”, forklarer Jean-François Corbett.

Han er ingeniør og PhD hos en vindmølleproducent, men også aktiv i Klimabevægelsen, hvor han bruger en stor del af sin fritid på at arbejde for øget bevidsthed om CO2-problemet.

Boligsiden.dk møder ham og fire andre frivillige onsdag den 11. november. Scenen er Klimabevægelsens lokaler i Istedgade på Vesterbro i København, og en håndfuld repræsentanter fra fire københavnske boligforeninger er mødt op til aftenens møde, hvor der informeres om, hvad landets tusindvis af andels- og ejerforeninger kan gøre for at nedbringe CO2-udledningen fra deres ejendom.

Koster kun et minimalt kontingent

For et engangs-kontingent på blot 1,50 kroner (!) pr. kvadratmeter får boligforeningen adgang til Klimabevægelsens ydelser. Under navnet ’Vores Hjem – Vores Klima’ har bevægelsen fået midler fra ’People’s Climate Action’, der er en fond under Udenrigsministeriet. Herudover spæder en række private og offentlige organisationer til med blandt andet rådgivning til en stærkt reduceret pris. På den måde kan udgifterne holdes i bund.

”De 1,50 kroner pr. kvadratmeter, som foreningen skal betale, dækker cirka 20 procent af udgifterne. De resterende 80 procent dækkes af bevillinger fra fonde samt foreninger og virksomheder”, forklarer Jean-François Bennett.

For kontingentet får boligforeningen professionel rådgivning, ved en ingeniør, i form af energitjek af udvalgte boliger i foreningen. Samtidig gennemgår ingeniøren fællesarealerne.
Herefter får man forbedringsforslag og hjælp til at oprette et klimaudvalg i foreningen. Og man får hjælp til at udarbejde en handlingsplan og budget for forbedringerne, så det passer til den konkrete forening.

’Home party’ med eksperter

”Vi holder også et ’energi home party’, hvor eksperter deltager, og beboerne kan diskutere klima og miljø samt udveksle erfaringer med andre boligforeninger. Og så får man en masse grønne tips til boligen om el, varme og vand”, siger Jean-François Corbett.

Selve arbejdet med at forbedre boligforeningen handler ikke bare om bedre isolering, og nye, energirigtige vinduer; der er en lang række andre tekniske installationer, man kan foretage, uden at det koster ret meget – og så batter det alligevel noget i CO2-regnskabet.

”I min egen forening havde vi en nedslidt pumpe på varmeanlægget, som vi ikke rigtig var opmærksomme på. I stedet gik viceværterne – og jeg er faktisk en af dem”, indrømmer Jean-François – ”og justerede på varmeanlægget. Resultatet var, at anlægget kørte mere og mere skævt. Og den slags koster mange penge i varmeregnskabet.”

Mange penge at spare

I stedet udskiftede foreningen pumpen, der kostede under 1.000 kroner, og det har givet en stor besparelse.

Jean-François peger på, at der i det hele taget er mange penge at hente på, at varmeanlægget kører korrekt.

”Et eksempel er, at Danfoss, som er en af samarbejdspartnerne i Vores Hjem – Vores Klima, tilbyder at gennemgå ejendommens varmeanlæg. I et konkret tilfælde tilbød de at justere anlægget og komme forbi flere gange for at tjekke, at det fortsat kørte korrekt. Det tog de 8.000 kroner for – og samtidig garanterede de foreningen, at hvis der ikke kom en årlig besparelse på minimum det samme, så betalte Danfoss differencen. Det er jo en ren win-win-situation.”

Der er altså mange gode argumenter for at gå med i Vores Klima – Vores By. For ikke nok med, at man gør noget aktivt for et bedre klima, så får foreningens ejendom også en ordentlig overhaling og udskiftning af en lang række tekniske installationer. I mange af de københavnske ejendomme er det alligevel arbejde, der skal udføres, og så kan man jo lige så godt slå to fluer med ét smæk. For der er rigtig mange penge at spare på varmeregningen.

For at få flere oplysninger eller tilmelde din boligforening kan du skrive til e-mail: voreshjem@klimabevaegelsen.dk eller ringe på telefon: 50 59 77 79.

Kig også på Klimabevægelsens hjemmeside.

Find mere om