Næsten alle kommuner rammes af skattestigninger på ejerlejligheder

Boligskatten kommer til at stige på ejerlejligheder over hele landet. Det viser nye beregninger fra Skatteministeriet. Se, hvordan det ser ud i din kommune.

I 74 kommuner landet over bliver ejerlejlighederne i et eller andet omfang ramt af stigende boligskatter. Det viser nye beregninger fra Skatteministeriet.

”Vi har vidst, at skatterne ville stige på ejerlejlighederne ved overgangen til det nye skattesystem, men de nye beregninger viser mere præcist, hvor og hvordan ændringerne rammer. Det kan give en større afklaring for dem, der overvejer at købe,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Oversigten fra Skatteministeriet viser, om der er udsigt til en skattestigning eller skattelettelse fordelt på kommuner og fordelt på, om der er tale om billige, gennemsnitlige eller dyre ejerlejligheder.

”Når vi taler om effekterne af det nye system, taler vi meget om, at det er de dyreste områder, der kan blive påvirket. Men det er faktisk ejerlejligheder mange steder i landet, der kan blive påvirket. Det skyldes, at hele øvelsen med det nye system er at flytte noget af skatten fra huse over på ejerlejligheder,” siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.

Skatterabat til nuværende ejere giver ro på

Ejer du en lejlighed i dag, eller når du at købe inden udgangen af 2023, behøver du kun i mindre grad at bekymre dig om, hvad de stigende skatter betyder for din daglige økonomi.

”Har du købt ejerlejligheden inden 2024, får du en skatterabat, som du har, så længe du ejer lejligheden. På den måde sikres nuværende ejeres budget mod en eventuel skattestigning ved overgangen til det nye boligskattesystem,” siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.

Når ejerlejligheden sælges efter 2024, vil de nye ejere dog skulle betale den højere boligskat, og det kan få betydning for boligpriserne.

”Hvis nye ejere skal af med markant mere i boligskat, bliver de samlede udgifter til boligen højere, og det vil kunne presse prisen ned,” siger Birgit Daetz.

Se den fremtidige boligbeskatning i din kommune

Vil du også se, hvordan boligskatten kommer til at udvikle sig, hvor du bor eller overvejer at købe ejerlejlighed?

Du kan nemt beregne din boligskat for 2024 ved at indtaste din kommune, ejendomstype og din boligs værdi i beregneren på Skatteministeriets hjemmeside:

Beregn din boligskat

Du kan også klikke på linket nedenfor og finde din kommune. Så får du et overblik over, hvordan boligskatten ændrer sig for billige, gennemsnitlige og dyre ejerlejligheder i netop din kommune, og om der vil være udsigt til en skattelettelse, skatterabat eller penge tilbage i skat.

Se eksemplerne: Sådan bliver beskatningen af ejerlejligheder i din kommune – find din kommune fra side 3 i pdf’en

Find mere om