Mægler i hovedstadsområdet: ”Vi ser en bevægelse hos førstegangskøbere”

Foto: Unsplash

Boligmarkedet har gennemgået en markant forandring på ganske kort tid, men hvordan står det egentlig til med bolighandlen i Danmark? Det spørgsmål har Boligsiden stillet flere ejendomsmæglere, og der er flere lyspunkter, som kan varme i et ellers koldt forår. Denne gang besøger vi RealMæglerne på Amager og i Køge.

Det går op, og det går ned – også på boligmarkedet.

Og særligt inden for de seneste år er udviklingen sket hurtigt, kraftigt og pludseligt, uanset om pilen har haft en op- eller nedadgående retning.

Således var markedet glohedt i coronaårene, hvor der flere steder i landet blev solgt rekordmange boliger og til rekordhøje priser.

Siden da blev stigende renter, tårnhøj inflation og energipriser på himmelflugt en realitet, som især fik gennemslagskraft på boligmarkedet i andet halvår af 2022 i form af mærkbare prisfald og en brat opbremsning i boligsalget.   

Og nu – i de spirende forår 2023 – synes pilen atter at have ændret retning.

Blandt andet viser Boligsidens seneste tal, at salgspriserne steg en smule i marts efter flere måneder med prisfald, og dertil blev der solgt væsentligt flere boliger i årets første forårsmåned i forhold til månederne forinden.

De seneste tal antyder således, at der med forårets komme er sket en fremgang på boligmarkedet. Og den tendens genkender ejendomsmægler Anders Riis, der er indehaver af RealMægler-butikker på Amager i København og i Køge.

”I andet halvår af 2022 oplevede vi et fuldt stop i forhold til købelysten, fordi køberne trak følehornene til sig som følge af de ting, der skete i verden. Nu – i starten af 2023 – kan vi se, at folk igen tør købe bolig, hvor vi begynder at kunne mærke en optimisme i markedet igen,” siger Anders Riis og fortsætter:

”Mange af dem, som var afventende tidligere, begynder at købe nu. De tænker måske også, at de kan time markedet bedre i forhold til at kunne købe billigere sammenlignet med tidligere. Og som markedet er nu, får køberne ofte også en pæn rabat, hvor der kan være en åbning for at gøre sig en god handel.”

Flere førstegangskøbere på markedet

Ifølge ejendomsmægler Anders Riis er de købere, som han møder i markedet nu, forskellige steder i livet, og deres motiver for boligkøb er ligeså forskellige.

Der er dem, der flytter på grund af jobskifte, dem, der trænger til mere plads, dem, der trænger til mindre plads, og dem, der sælger en bolig for måske første, anden eller tredje gang.

Og som noget nyt har Anders Riis erfaret, at der nu er kommet flere til, som køber bolig for allerførste gang.

”Det er løbende blevet sværere for førstegangskøberne af få en fod ind på boligmarkedet. Blandt andet fordi de kommer uden formuer fra tidligere at have ejet en bolig, hvilket især gjorde det svært for dem under corona, hvor priserne steg så eksplosivt, som de gjorde. Samtidig har de været hårdt ramt af stramninger,” siger Anders Riis med henvisning til reglerne om, at boligkøbere, som har behov for at låne meget, i udgangspunktet skal vælge et fastforrentet lån og en fast afdragsordning.

”Men fordi boligpriserne er faldet, ser vi faktisk en bevægelse hos førstegangskøbere, som tidligere mente, det var for dyrt for dem at købe. For selv om renten er steget, gælder det for nogle, at de nu har mulighed for at tegne et førstegangskøb i form af en lille lejlighed, hvor de på den måde starter deres boligrejse.”

Prisfald, rentestigninger og mulighed for at komme med på boligrejsen

De stigende renter har selvsagt den effekt, at det koster flere penge at låne penge til boligkøb.

Anders Riis er dog af den overbevisning, at såfremt renten igen falder, vil det alt andet lige betyde prisstigninger på boligmarkedet.

Derfor mener han, at der for særligt førstegangskøberne kan være fordele i at købe nu, hvor markedet er lavere, da der senere vil være mulighed for at lægge lånet om, hvis renten igen skulle falde.

Anders Riis er indehaver af tre RealMægler-butikker på Amager og en butik i Køge. Privatfoto

Ifølge Anders Riis skal især førstegangskøbere i hovedstadsområdet, hvor han i mange år har været ejendomsmægler, være villige til at indgå kompromisser, fordi de ikke nødvendigvis har råd til drømmeboligen i første omgang.

Dog kan førstegangskøbet være adgangsbilletten til, at drømmeboligen en dag kan blive en realitet, lyder det.

”Vil man bo i byen, har man simpelthen behov for at lave et førstegangskøb.  Man skal starte sin boligrejse, for at kunne komme op ad boligtrappen. Som førstegangskøber har du typisk ikke mulighed for at købe en stor lejlighed eller et hus i eller nær København, hvis du ikke har startet rejsen med en mindre lejlighed,” siger han.

Mæglerens bedste råd til førstegangskøberen

  • Tænk dig godt om og overvej, hvordan du bedst kan få dit boligkøb til at hænge sammen økonomisk. Vil du have mere bolig at købe penge for, betyder det, at du har færre penge at leve for i det daglige. På den måde skal dit boligkøb hænge sammen med det liv, du i øvrigt ønsker at leve.
  • Søg rådgivning og få hjælp til at foretage dit første boligkøb. Der er mange ting, som er nye for førstegangskøberen, og her er det vigtigt at få den rette rådgivning gennem processen.
  • Lad være med at sætte boligdrømmen i bero. Hvis du har tænkt dig om vedrørende din økonomiske situation, har søgt den rette hjælp og rådgivning og generelt har tænkt dig godt om, så vil det nærmest altid være det rette tidspunkt for dig at købe.