Guide til en stress-fri flytning

Foto: Boligsiden

Det er hårdt at flytte, uanset om det er alene eller sammen med andre. Vi giver dig 5 gode råd til din flytning.

Flytning tager tid, og der følger mange tanker med i kølvandet på dit boligkøb: hvilke naboer får jeg? Har jeg møbler nok til at fylde mit nye hjem med? Hvad nu, hvis noget går i stykker undervejs? Der kan godt være en tendens til, at det hele bliver lidt kaotisk, når først flyttekasserne skal fyldes. Mange tænker, at ’det gør vi da bare lidt her og der’, men det lønner sig at prioritere og planlægge.

”Hvis du har brugt lang tid på at finde den helt rigtige bolig det helt rigtige sted, glemmer du måske, at der også skal bruges energi på selve flytningen. Men det er vigtigt at have ro til at komme godt på plads, når man flytter ind i sit nye hjem, og meget stress kan undgås ved planlægge selve flytningen”, siger kommunikationsdirektør Birgit Daetz fra Boligsiden.dk

5 råd til en lykkelig flytning

Har du brug for hjælp til at organisere din flytning? Vi har samlet en håndfuld gode råd, der kan gøre flytningen mere organiseret og mindre stresset.

  • Gå i gang i god tid
    Start med at lave en liste eller en plan, så du har overblik over tiden og processen. Det tager længere tid, end du tror at fylde i flyttekasserne. Så sæt dig nogle mål for, hvornår du begynder du at pakke, og hvornår skal du være færdig. Tænk over, om du vil du flytte på én dag, eller sprede det ud? Hvor meget skal du gøre rent efterfølgende? Lejer du selv en bil, eller ringer du efter flyttefolk?
  • Få hjælp fra et flyttefirma
    Vi ved det godt… Det er dyrt at hyre professionelle flyttefolk til at bære dine kasser ned af trapperne, men det er pengene værd. Og så sparer det dig for efterfølgende kiropraktor-regninger og venner med hekseskud.
    Husk at undersøge, hvem der har ansvaret, hvis noget går i stykker undervejs. Måske er du dækket af din indboforsikring, måske er flyttefirmaet dækket ind.
  • Hvad har du i gemmerne?
    Skab overblik over dine ting. Hvad har du liggende? Er der noget, der skal smides ud eller sendes til genbrug? Husk at bruge nogle dage på oprydning – ikke mindst hvis du har kælder- eller loftsrum.
  • Farver på kasserne
    Sørg for at have masser af flyttekasser at fylde i. Fyld hellere lidt mindre i end for meget. Og hjælp så flyttefolkene – og dig selv – ved at sætte farvekoder på møbler og både siden og toppen af flyttekasserne. Husk at sætte tilsvarende mærker på døre/gulve i den nye lejlighed. Så ender alt det rette sted.
  • Pak en kuffert
    Det lyder måske fjollet, men det er en god idé at pakke en kuffert med tøj til et par dage og diverse vigtige grejer. Så slipper du for at stå på hovedet i diverse kasser for at finde din tandbørste, din telefonoplader eller dit lager af akut-sult-snacks.
Hvad er overtagelsesdag og dispositionsdag?

Overtagelsesdagen er den dag, hvor du juridisk er ejer af din nye bolig og herfra står for alle udgifter. Men er sælger flyttet ud før tid, kan I aftale en dispositionsdag, der altså kan ligge inden overtagelsesdagen. Dispositionsdagen er den dag, du – efter aftale med sælger – har lov til at disponere over ejendommen.

Hvad skal være på plads hvis du flytter ind før tid?

Udbetaling og handelsomkostninger skal være på plads –
Hvis du flytter ind før den formelle overtagelsesdato, skal du inden dispositionsdagen deponere udbetaling og andre handelsomkostninger. Samtidig vil sælger også sikre sig, at du er godkendt til et realkreditlån og bede om, at du stiller en bankgaranti eller på anden måde sikrer, at den fulde købeskum bliver betalt.

Hvilke dokumenter skal underskrives inden man flytter ind?

Før du flytter ind, skal du have underskrevet skødet, evt. pantebrev og evt. gældsovertagelseserklæringer. Du betaler dog ikke terminsydelser eller renter af købesummen før selve overtagelsesdagen. Det kan dog være, at du kommer til at betale ejendomsskatter, fællesudgifter m.v. i perioden frem til overtagelsesdagen. Det afhænger af, hvad du aftaler med sælger.

Hvem har ansvaret for at læse målerne af?

Sammen med sælger skal du læse målerne af, så I er enige om, hvordan de står fra den dag, du disponerer over ejendommen. Du skal nemlig retfærdigvis betale for din del af forbruget fra dispositionsdagen, hvor du begynder at tænde for lyset og skrue op for varmen.

Find mere om