Annekset er en bonus for din bolig

Huse tæt ved vandet. Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Et anneks på grunden er ikke bare praktisk, når du får overnattende gæster. Det trækker også prisen op på din bolig, viser tal fra Boligsiden.dk.

Mange ånder lettet op, når de kan sende de overnattende gæster ud et separat anneks og få huset for sig selv. Sådan er det også i sommerhuset, hvor der i forvejen er færre kvadratmeter end hjemme. Så meget desto mere kærkomment er det at sende ellers velkomne gæster lidt på afstand. Også for gæsterne kan det være en lettelse at få sit eget rum og være lidt sig selv, især hvis det er et ophold af flere dages varighed.

Fordi annekset rent faktisk er en ekstra bolig, skal det som udgangspunkt opfylde kravene til helårsbeboelse i bygningsreglementet ligesom hovedbygningen på grunden. Annekset har derfor en helt anden værdi end et skur eller et legehus. Det afspejler sig i udbudspriserne på de boliger, der er sat til salg med anneks.

Stor prisstigning for villaer med anneks

Den største prisstigning findes blandt villaerne, hvor villaer med anneks på landsplan udbydes for 18.200 kroner pr. kvadratmeter. Det er 5.400 kroner mere pr. kvadratmeter end for en almindelig gennemsnitsvilla. Det svarer til, at udbudsprisen på en villa på 150 kvadratmeter stiger over 800.000 kroner, hvis den har et anneks.

Sommerhusene tager sig mere beskedent betalt for annekset. Her stiger udbudsprisen med 900 kroner pr. kvadratmeter, hvis der er et anneks på grunden. For et sommerhus på 80 kvadratmeter betyder det en stigning i udbudsprisen på godt 70.000 kroner.

”Annekset har en værdi, og det er helt rimeligt, at det trækker prisen op. Når man som køber ser på villa eller sommerhus med anneks, skal man dog være opmærksom på, hvordan antallet af kvadratmeter er talt op. Man skal tjekke, om annekset er talt med i boligens kvadratmeter eller ej. Ligesom udestuen er annekset i en gråzone, hvor det nogle gange, men ikke altid, tælles med”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Annekset er også til yoga og trommesoloer

Et anneks er en lille, separat bygning, der er godkendt til beboelse. Annekset ligger på grunden sammen med enten huset eller sommerhuset. Du skal have en byggetilladelse, hvis du vil opføre et anneks på din grund, og du bør tjekke lokalplanen, inden du starter.

Annekset er ikke bare et ekstra gæsteværelse. Det kan også bruges til en lang række andre aktiviteter, hvor du har brug for at være afskærmet – enten for at få ro eller for at kunne larme. Annekset er det perfekte arbejdsværelse for den, der har brug for ro og fred til at skrive. Skal du bygge dit eget anneks, og har du en kreativ åre, så sørg for, at der er et vindue, hvor du kan placere et skrivebord foran, og sørg for, at det vender ud mod en udsigt, der kan give dig ro og inspiration. Annekset kan også være det rolige rum, hvor du mediterer eller laver yogaøvelser i fred og ro.

Er der musikere i familien, er annekset det oplagte sted at lave øvelokale. Så kan der øves på trommer og laves guitarsoloer – men husk at tage hensyn til, om lyden generer i naboens have.

Savner du inspiration til, hvad du kan bruge dit anneks til? Boligejernes Videncenter Bolius kommer med 12 ideer til, hvad du kan stille op med dit anneks. Du vil blive overrasket over alle de muligheder, dit anneks rummer.