Adgangen til afdragsfrie lån skal begrænses

Vandet koster. Især når det gælder boliger med fri adgang til strand eller egen jacuzzi. Foto: Boligsiden.

Festen er forbi. Realkreditten vil begrænse adgangen til afdragsfrie lån. Det vil gøre boliglån dyrere og presse huspriserne. Men det er fornuftigt, siger økonomer. Det skriver business.dk i dag. Læs nyheden på www.boligsiden.dk

Landets største realkreditinstitut, Nykredit, vil som de første herhjemme bremse brugen af afdragsfrie lån med lave startydelser og variable renter. Det vil ifølge økonomer gøre boliglån dyrere og presse priserne ned, men det er ikke desto mindre et fornuftigt skridt mod et mere stabilt boligmarked, lyder det.

Koncernchef for Nykredit, Peter Engberg Jensen, siger i et interview med Berlingske, at det sandsynligvis bliver sådan fremover, at realkreditlånet deles op i to lag. Kun de første 60 procent af finansieringen må bestå af afdragsfrie lån med variable renter. På den sidste del – fra 60 til 80 procent – vil Nykredit tvinge danskerne til at tage fastforrentede lån med afdrag.

Det skal gøre risikoen mindre og skabe større tillid til de obligationer, som realkreditten bruger til at skaffe finansiering.

»Vi tror på, at vi får endnu bedre obligationer fra nul til 60 procent, men det kan så godt være, at de obligationer, der ligger yderst, bliver lidt dyrere. Det arbejder vi på at imødegå ved at gøre de yderste obligationer så sikre som muligt. Derfor overvejer vi at lade være med at tillade afdragsfrihed og rentetilpasning på den yderste del af realkreditlånet. Den risiko vil vi ikke tage,« siger Peter Engberg Jensen.

Nykredit er formentlig klar med deres nye belåning i to lag i andet kvartal af 2012.

Professor og tidligere overvismand, Peter Birch Sørensen, kalder tiltaget for et »skridt i en rigtig retning«: »Det vil skabe et mere stabilt boligmarked, hvor boligejerne bliver mindre sårbare over for faldende priser.«

Lektor og ekspert i boligøkonomi Morten Skak fra Syddansk Universitet betegner det som »fornuftigt«.

Ejendomsmæglere er bekymrede

Derimod er ejendomsmæglerne bekymrede for det i forvejen fastfrosne, danske boligmarked. Så længe Nykredit er alene om de nye lån, og der er valgfrihed på den øvrige del af markedet, betyder det næppe store, siger formand for Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winther-Petersen:

»Men gør alle de andre fra realkreditten det samme, bliver det lidt dyrere at låne, og så vil priserne sætte sig en lille smule.«

Find mere om