Sommerhussalget stiger: Flere dele af Danmark kommer med på landkortet

Foto: Boligsiden

Det er the usual suspects, der i mange år har domineret listerne over kommuner med flest sommerhushandler, men de seneste år er der dukket nye, spændende sommerhusområder op.

Odsherred, Gribskov, Ringkøbing-Skjern og Varde. Det er de kommuner, der plejer at pryde toppen af listerne over sommerhussalg, og som også gør det i 2019.

Men de seneste år er der sket en udvikling, der har fået flere nye sommerhusområder til at vokse frem. For da grænsen for realkreditbelåning i 2017 blev hævet fra 60 til 75 procent, fik sommerhussalget et gevaldigt boost. Og en opgørelse fra Boligsiden viser, at der i 2019 var 31 kommuner med mere end 100 sommerhussalg – syv kommuner mere end året før regelændringen.

De syv er Helsingør, Hedensted, Odder, Skive, Langeland, Fanø og Tønder. Altså alle kommuner hvor der også før 2017 var gode muligheder for at finde et lækkert sommerhus ved vandet, men hvor der nu er kommet en større volumen i salget.

”I 2019 var der for første gang i 2010’erne mere end 10.000 sommerhushandler, og det siger sig selv, at ikke alle købere kan få sommerhus i de traditionelle sommerhusområder. Derfor ser vi nu, at de mange handler også øger salget i andre områder,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden og fortsætter:

”Skive er et eksempel på det. For i takt med at salget stiger, og udbuddet falder i nabokommunerne Thisted, Jammerbugt og Vesthimmerland ved Limfjorden, rykker nogle af de købere til Skive Kommune, hvor der ligger sommerhusområder på hele Salling-halvøen og på Fur i Limfjorden.”

Flere kommuner på vej frem

Det er dog langt fra kun de syv førnævnte kommuner, der er kommet med på det danske sommerhuslandkort de seneste år. Der er også andre kommuner, der er ved at poppe op. Det gælder for eksempel Holstebro, Lemvig og Sønderborg, der havde lige under 100 sommerhushandler i 2019.

”Der er noget kunstigt i at drage en grænse på 100 sommerhushandler og på den måde gøre nogle kommuner til sommerhuskommuner. Der er grøde i salget i mange kommuner – også flere end der er nævnt her. Pointen er, at en langt større del af landet er med på sommerhustrenden nu, end den var for år tilbage. Og hvis vi alene ser på salget i januar, er de mange handler en indikation på, at sommerhussalget i år vil sprede sig endnu mere ud over landet,” siger Birgit Daetz.

Tendensen er klar. Det er populært at købe et sommerhus, og derfor er der også sket en stigning i priserne og et fald i både salgstid og nedslag.

”I kraft af den øgede kamp om sommerhusene, der følger af at der er mange købere og et lavere udbud, er prisen på sommerhuse i Danmark nu 10 procent højere end på samme tidspunkt sidste år. Den prisudvikling varierer fra område til område, og derfor er der ofte også økonomisk ræson i at rykke til et lidt mindre eksponeret sommerhusområde. Det er bare en god historie for sommerhusdanmark, at salget i disse år bliver spredt ud på flere kommuner,” siger Birgit Daetz.

Se de aktuelle sommerhuse til salg.

Disse kommuner havde over 100 sommerhushandler i 2019:

KommuneGennemsnitligt prisnedslag
Langeland9,4 %
Struer8,2 %
Tønder8,1 %
Lolland7,9 %
Lemvig7,7 %
Jammerbugt7,0 %
Hjørring6,8 %
Morsø6,7 %
Odsherred6,4 %
Thisted6,3 %
Vesthimmerland6,3 %
Haderslev6,2 %
Frederikshavn6,2 %
Vordingborg6,0 %
Assens6,0 %
Norddjurs6,0 %
Kalundborg6,0 %
Skive5,7 %
Guldborgsund5,7 %
Brønderslev5,7 %

(Kilde: Boligsiden)

Find mere om