Københavns studielejligheder er billigere end i Aarhus

Foto: Boligsiden

Studerende i København slipper billigere, hvis de vil ind på boligmarkedet. De små lejligheder under 75 kvadratmeter er billigst i hovedstaden, viser tal fra Boligsiden.dk.

Snart går jagten ind på studieboliger især i de store studiebyer. København og Aarhus bliver støvsuget for kollegieværelser, værelser lejes ud for skyhøje priser, og der er kamp om de små ejerlejligheder, der er til at betale. Og her har de studerende i København en fordel. Der er nemlig ikke bare betydeligt flere små lejligheder at vælge imellem. De små lejligheder på under 75 kvadratmeter er også mere end 2.000 kroner billigere pr. kvadratmeter end de små lejligheder i Aarhus.

”Vi skal tilbage til 2006, før Aarhus havde de billigste små lejligheder. Men i efteråret 2006 skete der et skift, og Aarhus har været dyrest lige siden”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Aarhusianerne må spise mere havregryn

En gennemsnitlig lejlighed på under 75 kvadratmeter i København bliver solgt for ca. 24.000 kroner pr. kvadratmeter. Det svarer til, at en lejlighed på 60 kvadratmeter sælges for 1,4 millioner kroner. En tilsvarende lejlighed i Aarhus koster godt 26.000 kroner pr. kvadratmeter, og dermed koster den knap 1,6 millioner.

Afhængig af udbetaling og finansiering kan det betyde, at den aarhusianske boligejer må betale ca. 1.000 kroner mere om måneden end den københavnske for en lejlighed på samme størrelse. Og dermed er der endnu flere dage med havregryn eller spaghetti med ketchup for de studerende i østjylland.

SU’en alene rækker sjældent til en lejlighed

SU’en for udeboende studerende på en videregående uddannelse ligger i år på 5.839 kroner. Og er SU’en den eneste indtægt, er der ikke mange muligheder for at blive boligejer.

Der er en del lejligheder i både Aarhus og København, hvor nettoudgiften holder sig under 5.000 kroner pr. måned, men i og med at budgettet også skal kunne rumme forsikringer, mad, studiebøger mv., skal der et studiejob til, før det hænger sammen.

I begge byer er der også enkelte lejligheder, hvor nettoudgiften ligger under 4.000 kroner om måneden, og så er der altså 1.839 kroner tilbage til de resterende udgifter. Stadig ikke meget, men det er ikke langt fra at kunne løbe rundt for den sparsommelige.

Forældrekøb giver luft i budgettet

Forældrekøb kan være en måde at skabe mere luft i budgettet. Her køber forældrene lejligheden og lejer den ud til den studerende. Dermed kan den månedlige udgift blive lavere, og der er også mulighed for at få en større lejlighed, den studerende kan have glæde af også efter endt studietid.

Ingen garanti for gevinst ved forældrekøb

Jo længere tid, den studerende kan blive boende i lejligheden, desto større er chancen også for, at den ikke sælges med et tab senere, og at der måske endda kan komme en gevinst ud af det. Både Realkredit Danmark og førende boligøkonomer fraråder dog, at man begynder at spekulere i forældrekøb med henblik på en nem økonomisk gevinst ved senere salg. Usikkerheden om fremtiden og udviklingen af renter og boligpriser kan gøre forældrekøbet til en risikabel investering; især hvis boligen skal sælges efter få år. Derfor anbefaler Realkredit Danmark, at man ikke køber en lejlighed som forældrekøb, hvis man ikke kan bruge lejligheden i fem år eller længere.