Penge at spare ved at købe andel nu

Foto: Boligsiden

Presseklip på www.boligsiden.dk: Ifølge en økonom er der op til 20 pct. at spare ved at vælge en andelsbolig frem for en ejerlejlighed. Vælger man i stedet ejerboligen lokker både rød og blå blok med boligpakker, men et realkreditinstitut tror ikke på, at det hjælper stort på boligmarkedet.

Home om boligpakken: Den er hjemme

Ejendomsmæglerkæden home er sikre på, at den blå boligpakke vil blive gennemført efter nye meldinger fra S.
Mens politikere, eksperter og boligkøbere er forvirrede og fortvivlede om, hvorvidt der kommer en boligpakke, er landets største ejendomsmæglerkæde ikke i tvivl: Boligpakken bliver gennemført senest efter valget.
– Nu, hvor vi kender ikrafttrædelsesdato og minimumindholdet af boligpakken, vil det, hvis ellers man kan udtrykke denne situation tydeligt nok fra politisk hold – allerede fra i morgen betyde, at vi vil se flere tvivlere nærme sig boligmarkedet, siger Mads Ellegaard, kommunikationschef i home.
Boligkædens reaktion kommer som en reaktion på udtalelser fra socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen i TV2Nyhederne lørdag aften.
Her garanterede han, at Socialdemokraterne ville stemme for den blå boligpakke – og selv vil fremsætte det blå forslag, hvis hans eget parti kommer til magten.
– I Home tager vi politikernes ord for gode varer. Derfor går vi også ud fra, at så markant en udmelding om, at rød blok bakker op om og er villig til at overtage den blå boligpakke, også vil stå ved magt, siger Mads Ellegaard fra home.
– Det giver jo et massivt flertal til boligpakken, så der er ingen grund til at tvivle på, at den bliver vedtaget – og nu ved vi så også hvad indholdet som minimum bliver, siger han.
I søndagens udgave af Morgenavisen Jyllands-Posten kræver flere store danske erhvervsorganisationer, at statsminister Lars Løkke Rasmussen skal forhandle en boligaftale på plads med Socialdemokraterne og SF inden valget.
Forslaget til boligpakken indeholder blandt andet en suspendering af tinglysningsafgiften, ejendomsværdibeskatningen og kommunalt grundskyld.
Epn.dk (28. august 2011)

EDC: Valget øger boligusikkerhed

Indtil nu har ejendomsmæglerkæden ikke mærket en ændring i salget.
Regeringen og oppositionens varslede boligpakke, der skal tø boligmarkedet op, blev hilst velkommen af landets ejendomsmæglerkæder. Men det kommende folketingsvalg har skabt usikkerhed om hjælpen til det nødlidende boligmarked.
Sådan lyder meldingen fra Jan Nordmann, der er kommunikationschef i EDC:
”Valgudskrivelsen har skabt større usikkerhed, end der var i forvejen, om boligpakkerne, og hvad de bliver til,” siger han til epn.dk.
I ejendomsmæglerkæden Home håber man, at valgudskrivelsen vil resultere i, at der snart kommer en afklaring om en boligpakke.
“Forhåbentlig betyder det, at der kommer en bagstopper på, hvor lang tid, der skal forhandle. I øjeblikket mangler der opbakning til en boligpakke på begge fløje, men valget kan betyde, at der kan blive skabt flertal i Folketinget for en hjælpepakke,” siger Mads Ellegaard, kommunikationschef i Home, til epn.dk.
“Hvis politikerne snakker om pakken i lang tid, risikerer man at mister man momentum. Hvis boligpakken trækker ud, er der risiko for at man mister det drive, den kunne give,” siger han til epn.dk.
Epn.dk (27. august 2011)

Så galt kan det gå: Andelsbolig på 110 kvadratmeter sælges for 50 øre

En billig andel er dog langt fra lig med et godt køb, advarer ekspert.
Den pressede situation på boligmarkedet har fået mange sælgere til at sænke priserne.
Også en boligejer på Als, der efter 268 dages mislykkede forsøg på at sælge sin andelslejlighed er gået hele 91,1 procent ned i pris for at komme af med de 110 kvadratmeter.
20.000 kroner er prisen på lejligheden, der beskrives på Nyboligs hjemmeside som en ”flot nyere andelsbolig, som er beliggende i spændende klyngeejendom i hyggeligt boligområde i Augustenborg by, tæt ved alle faciliteter”.
Og faktisk er ejeren villig til at sælge for blot 50 øre, oplyser JydskeVestkysten. Men det har end ikke været nok til at få boligen med overdækket terrasse og en boligafgift på 5.990 kroner solgt.
”For få år siden var opfattelsen, at andelsboligers maksimalpris, som fastsat i foreningens regnskab, til enhver tid var gældende. Sådan er det ikke længere. I dag er prisen i langt højere grad til forhandling”, siger Henrik Grave, der har specialiseret sig i at rådgive andelsboligkøbere i firmaet andelsboligpris.dk.
”For fem seks år siden blev de, der havde købt andelsboliger, rige, fordi andelskronen steg betragteligt. Men de seneste år har mange tabt penge, fordi de har købt andelsboliger til mere, end de kan sælges for i dag”.
Henrik Grave advarer mod at kaste sig ukritisk ud i handler med andelsboliger, også selv om købsprisen er uhyre lav.
”Det er en misforståelse, at en andelsbolig til selv 50 øre er en risikofri investering. For man kan sagtens risikere en stor stigning i den månedlige boligafgift, selv om indskuddet er lavt, for eksempel hvis andelsboligforeningen har taget afdragsfrie lån eller lån med variabel rente. Og man kan ikke slippe ud af sine forpligtelser, før stafetten er givet videre til en ny køber”, siger Henrik Grave.
På www.boligsiden.dk fremgår det, at 59 ud af godt 5.000 andelsboliger er sat mere end 50 procent ned i pris.
Pol.dk (26. august 2011)

Hvert andet fritidshus til salg i over et år

47 procent af de danske fritidshuse, der står til salg, har ventet på en køber i over et år
Der er skønt i det danske sommerland – ikke mindst, når solen skinner, badevandet lokker, og terrassen indbyder til driverliv. Det er bare ikke ensbetydende med, at sommerhusene så at sige bliver revet ned fra ejendomsmæglernes hylder. 6.000 fritidshuse har nu stået til salg i sommerlandet i over et år.
Det svarer til 47 procent af det samlede udbud af fritidshuse, som i dag er på rekordniveauet cirka 12.600. Det fremgår af en ny opgørelse fra www.boligsiden.dk .
– Liggetiderne for fritidshuse er kendetegnet ved at være en hel del længere end for andre boligtyper. Og næsten halvdelen af alle fritidshuse er altså til salg i mindst et år, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk .
Imidlertid er den gennemsnitlige liggetid for fritidshuse faldet hen over det seneste halve år. Den er i dag to måneder kortere end ved årsskiftet, hvor den toppede med 410 dage. Det er der ifølge Birgit Daetz flere grunde til.
– For det første er antallet af udbudte fritidsboliger -som det i øvrigt ses for stort set alle andre boligtyper – steget voldsomt i de seneste måneder.
Det presser naturligvis den samlede gennemsnitlige liggetid nedad, og dermed fremstår der procentuelt færre boliger med meget lang liggetid, siger hun og fortsætter: – For det andet er foråret og i særdeleshed juni måned højtid for salg af fritidshuse.
Så på den konto kan der også være forsvundet nogle boliger med lang liggetid, som påvirker udviklingen i statistikken, om end det nu nok mest er det første forhold, der påvirker, vurderer Birgit Daetz.
Som et kuriosum kan nævnes, at nogle få huse -36 for at være præcis -har stået til salg i over fem år. Den længste liggetid er på 2.265 dage eller mere end seks år, som er gået, uden at sælger har ændret på udbudsprisen.
– Det forklarer et andet fænomen, som vi stort set kun ser for fritidshusene: At sælger gerne vil af med huset, men har så velpolstret en økonomi, at der kun er én pris -og den er altså ikke til forhandling, forklarer Birgit Daetz.
Vejle Amts Folkeblad, din bolig, side 8 (26. august 2011)

Læs: Hvert andet fritidshus har stået til salg i over et år

Mange får uventet bolig-gevinst

Langt flere boligkøbere end antaget har udsigt til en rabat i ejendomsskat, oplyser mæglerkæde.
Mange flere boligkøbere end først antaget har udsigt til en rabat i ejendomsskatten.
Tusinder af boligkøbere står nemlig til at slippe for grundskyld og ejendomsværdiskat, selv om de har købt bolig længe før, boligpakken blev præsenteret.
Det oplyser ejendomsmæglerkæden Home.
Forklaringen er, at rabatten bliver givet efter, hvornår køberne overtager boligen. Der går typisk to-tre måneder, fra køberne har skrevet under, til de overtager boligen, oplyser Home.
Dermed kan mange, der har købt bolig i maj og juni, snige sig ind under fristen i regeringens boligpakke.
Home skønner, at det på landsplan kan dreje sig om ca. 10.000 bolighandler. Det er dog et skøn, da ingen endnu kender det faktiske antal handler.
– Det betyder, at man sagtens kan have skrevet under på købsaftalen længe før 21. august og så alligevel få glæde af boligpakken, hvis den bliver vedtaget, siger kommunikationschef Mads Ellegaard i Home.
Overraskende nok er det de boligkøbere, der har købt bolig i ugen op til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) præsentation af forslaget, der står til den største gevinst.
De slipper nemlig oven i skattebesparelsen også for tinglysningsafgiften. Det svarer til 13.400 kroner for et hus til to millioner kroner.
– Faktisk står de boligkøbere, der måske først følte sig snydt, til at få mest ud af boligpakken, siger Mads Ellegaard og fortsætter:
– Hvis deres handel endnu ikke var tinglyst inden weekenden, så får de den glædelige overraskelse, at de både sparer tinglysningsafgift på skødet
Home understreger, at boligpakken fra regeringen – og den fra oppositionen – kun er forslag.
Men der er givet løfte om, at bolighandler, der indgås fra nu af, omfattes af boligpakkerne.
Epn.dk (25. august 2011)

Betal dobbelt for havudsigt

Vil du have sommerhus i første række ud til Østersøen, så skal du være indstillet på at skulle betale mere end det dobbelte for huset.
Det viser en opgørelse fra www.boligsiden.dk.
Kvadratmeterprisen på et bornholmsk sommerhus lige ud til havet er i gennemsnit 24.000 kr. pr. kvadratmeter.
Men accepterer du at der er bare 500 meter at gå til de slikkende bølger, så er prisen godt 11.000 kr.
Huse, der ligger lidt tættere på, men ikke i første række til havet, kan typisk købes med en besparelse på tredjedel eller mere i forhold til de allerdyreste huse.
Dr.dk (24. august 2011)

Læs: Sommerhuset i strandkanten koster mere end det dobbelte

Andelen lever og har det godt

EKSPERTERNE: LANGT DE FLESTE ANDELSBOLIGFORENINGER HAR EN RIGTIG SUND ØKONOMI
Andelsboligmarkedet lever og har det egentlig ganske godt.
Derfor kan en andelsbolig være en seriøs overvejelse værd, hvis du er på jagt efter en bolig.
– Bedømt ud fra de andelsboliger, vi ser, har langt de fleste andelsboligforeninger en rigtig sund økonomi, og rigtig mange andelsboliger fås meget billigere end tilsvarende ejerlejligheder, konkluderer Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.
Ifølge cheføkonomen er andelsboligforeninger således langt bedre og sundere, end rygtet og medierne fortæller.
Samme konklusion når en analyse fra Realkredit Danmark frem til. Kreditforeningen har gennemgået data fra 1.450 andelsboligforeninger i Region Hovedstaden, og analysen viser, at mere end 75 procent af foreningerne har en samlet gæld, der udgør under 50 procent af den samlede værdi af foreningernes aktiver i henhold til regnskabet.
– Analysen sætter dermed en tyk streg under, at man som potentiel boligkøber ikke bør slå automatpiloten til og fraskrive andelsboliger som en mulighed i boligjagten. I sidste ende bør boligkøberen lade sig diktere af sine krav til boligen, beliggenheden og selvfølgelig sin privatøkonomi, vurderer Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i analysen.
Andelsboligmarkedet har, lige som resten af boligmarkedet, ført en omtumlet tilværelse, efter at boligboblen bristede.
Men nu har markedet tilsyneladende ramt et fornuftigt og stabilt prisleje. Netop nu prissættes en gennemsnitlig andelsbolig for 612.215 kroner, eller 7.649 kroner per kvadratmeter, hvilket er væsentligt under prisen – blot – i 2010. Det er således et prisfald på godt 6 procent siden oktober 2010, viser tal fra Boligsiden.dk.
– Mange andelsboliger er i dag attraktivt prisfastsat, når man sammenligner med ejerlejlighedspriser, mener Lone Kjærgaard da også.
B.T., 3. sektion, side 2 (24. august 2011)

Køb andel nu og spar penge

Den økonomiske krisesnak har svært ved at slippe danskerne, og det giver god grund til at kigge på andelsboligerne. For den helt samme type lejlighed på den samme gade, kan sagtens være mere end 20 procent billigere, hvis du køber en andelslejlighed frem for en ejerlejlighed.
Det viser en beregning fra Arbejdernes Landsbank, der har regnet på det med udgangspunkt i en lejlighed på 87 kvm. på Østerbro i København, og her er besparelsen på 2.611 kroner i den månedlige udgift. Det svarer til hele 21 procent. Og tendensen har været stigende den seneste tid.
– Det er mit indtryk, at forskellen er blevet større det seneste år. Før 2005 var forskellen nok større, men generelt ser vi en besparelse på mindst 20 procent, og faktisk kan besparelsen i øjeblikket ligge på op til 50 procent, siger cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank.
I 2004 blev det indført, at andelshaverne kunne bruge andelen som sikkerhed for banklån, og siden har andelsmarkedet ændret sig. Men trods det er der altså stadig meget store prisforskelle.
Men at der er en markant prisforskel, er der selvfølgelig også en forklaring på.
– Man skal være opmærksom på, at der ikke er samme råderet over boligen, som ved køb af en ejerlejlighed. Andelsforeningen har et driftsregnskab, som påvirker dig, og der er en andelsforening og dens regler, som du skal tage hensyn til.
Der kan være restriktioner, hvis du vil fremleje, og så skal du også være opmærksom på andelsforeningens lån, for de påvirker lejlighedens økonomi, siger Lone Kjærgaard.
Med andre ord er køb af en andelslejlighed ikke lige så gennemskueligt, som køb af en ejerlejlighed. Og der kan være nogle indbyggede begrænsninger.
Det giver en prisforskel, men det er nu stadig vurderingen, at det ofte er et godt køb, hvis forskellen er på 20 procent. Men husk nu, at vurdere andelsforeningens økonomi nøje.
– Den store besparelse gør selvfølgelig andelsboligen til et populært køb. Især fordi købsprisen i form af indskuddet typisk er lavere. Men også fordi mange andelsboliger faktisk har en rigtig god beliggenhed i de store byer, som København.
Især hos de unge er andelslejlighederne interessante, siger cheføkonomen.
Ser man på boligportaler, som www.boligsiden.dk, så ser det også ud, som om andelslejlighederne er mere populære end ejerlejlighederne. I gennemsnit var lejlighederne ved udgangen af juli 2011 203 dage om at blive solgt, mens det tog 174 dage at sælge en andel.
B.T., 3. sektion, side 12 (24. august 2011)

Scor et fritidshus til 400 kroner pr. solskinstime

Find fritidshuset, hvor du får mest solskin for pengene
Flere fritidshuse, der netop nu står til salg rundt om i landet, tilbyder solstråler til laveste pris.
I tre forskellige områder kan der erhverves fritidshuse, hvor man i gennemsnit betaler under 500 kr. pr. solskinstime. Til sammenligning betaler man i landets mest prestigiøse sommerhusområder helt op til 2.600 kr. for en solskinstime.
Det viser nye beregninger fra Boligsiden. Hvis man, som de fleste sommerhusejere, ønsker at nyde solen, mens man slapper af i sit fritidshus, er der gode huse til salg lige nu.
Boligsiden.dk har netop regnet på den gennemsnitlige pris pr. solskinstime for samtlige fritidshuse til salg, og resultatet er opløftende for solhungrende danskere.
”Vi kan se, at der i alt er 171 fritidshuse til salg i tre postnumre, hvor du i gennemsnit betaler mindre end 500 kr. pr. årlig solskinstime.
Det må siges at være en overkommelig pris for at nyde solen i ens eget sommerhus – særligt hvis man sammenligner med områder som eksempelvis Skagen eller Tisvildeleje, hvor en solskinstime kan koste op til 2.600 kr. Så på den måde er der grundlag for at gøre et godt solskins-køb,” fortæller kommunikationsdirektør Birgit Daetz fra www.boligsiden.dk.
Boligsiden har taget udgangspunkt i antal solskinstimer, som er beregnet af DMI i 28 måleområder og set på gennemsnitsprisen på fritidshusene til salg i alle landets postnumre – og i tre postnumre ligger prisen under 500 kr. pr. solskinstimer. Er man villig til at betale op til 800 kr. pr. solskinstime, er der derimod hele 40 områder og 3.500 fritidshuse at vælge i mellem.
”Billigst er det omkring Eskebjerg i Nordvestsjælland, hvor prisen er 405 kr. pr. solskinstime. Her er der lige nu 101 fritidshuse til salg, så der burde være noget for enhver smag,” siger Birgit Daetz fra www.boligsiden.dk.
Sydkysten Syd, 3. sektion, side 42 (24. august 2011)

Læs: Scor et fritidshus til 400 kr. pr. solskinstime

Økonom: Boligpakke er ingen mirakelkur

Realkredit Danmark tror ikke på, at man kan tø et frossent marked op med en tændstik.
En redningspakke til boligmarkedet kan i værste fald være lidt som at tisse i bukserne om vinteren – det luner umiddelbart, men på længere sigt bliver det bare endnu mere koldt.
– I værste fald vil hjælpepakken blot give et kortvarigt løft på boligmarkedet alene på bekostning af den fremtidige aktivitet og dermed i sidste ende risikere at være spild af skattekroner.
Det siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar.
Regeringen er klar med en hjælpende hånd til boligmarkedet, som indeholder fritagelse for tinglysningsafgifter, ejendomsværdiskat og grundskyld for boligkøb efter 1. september og frem til udgangen af 2012.
– En ting er, at aktiviteten kortvarigt trækkes i vejret af sådanne tiltag, noget andet er, at det ikke er en mirakelkur, tilføjer han.
Christian Hilligsøe Heinig fremhæver erfaringerne fra USA, hvor et lignende tiltag med rabat til førstegangskøbere blev lanceret under finanskrisen.
– I det nylige initiativ i USA fortsatte presset på boligmarkedet efter udløb af købsrabatten, og den øgede aktivitet skete især på bekostning af den fremtidige aktivitet, tilføjer seniorøkonomen.
Ifølge Christian Hilligsøe Heinig er der især to ting, der får danskerne til at holde igen på boligmarkedet: Frygt for økonomisk krise og dermed risiko for at blive ramt af arbejdsløshed samt frygt for yderligere prisfald.
Epn.dk (23. august 2011)