Ingen grund til bekymring om realkredittens fremtid

Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Pressen i uge 29: Med et nyt regelsæt for de europæiske banker, holder EU-Kommissionen hånden over den danske realkreditsektor. Det er godt nyt for boligejerne. Men for dem, der vil sælge boligen, er der skidt nyt, for ejendomsmæglerne ser pessimistisk på fremtiden. Så er det måske i stedet en idé at flytte sammen, og den idé tiltaler flere og flere. Så er der nyt fra pressens arkiv i den forgangne uge.

Mæglere kræver afgifter sat i bero

En nulstilling af stempelafgifter og gebyrer for bolighandler i et år vil kickstarte et fastfrosset boligmarked, mener ejendomsmæglerne. Men det vil overophede boligmarkedet, mener Venstre.
Antallet af boliger til salg er nu så rekordhøjt, at staten må gribe ind med en kickstart af boligmarkedet. Det kan ske ved at nulstille alle afgifter og gebyrer til statskassen fra bolighandler i et år.
Forslaget kommer fra Dansk Ejendomsmæglerforening, DE, der på baggrund af indberetninger fra de 1.400 tilknyttede mæglerforretninger konkluderer, at bolighandelen er gået totalt i stå over hele landet.
En nulstilling af handelsafgifterne til staten vil ifølge DE betyde en besparelse på 38.000-45.000 kr. for et almindeligt parcelhus. Og det kan ifølge formanden for DE, Steen Winther-Petersen, være med til at sparke handelen i gang igen.
”Mobiliteten på markedet for ejerboliger er i øjeblikket stort set ikke eksisterende. Mange ældre vil gerne af med deres store huse, og mange unge familier har behov for noget større at bo i,” siger Steen Winther-Petersen.
”Ligesom vi så det med statens renoveringspulje, kan en nulstilling af handelsomkostningerne til staten være det, der skal til, for at sætte gang i omsætningen igen,” siger Steen Winther-Petersen. …
Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, stiller sig skeptisk over for ideen med at nulstille afgifterne.
”Det kan sætte gang i en overophedning på boligmarkedet. Fjernes handelsomkostninger kan det betyde prisstigninger, som markedet slet ikke vil kunne bære.
Jeg har dyb respekt for, at danskerne i øjeblikket er påholdende og ønsker at konsolidere sig, inden de begiver sig ud i nye større investeringer,” siger Louise Schack Elholm.
Ifølge Boligsiden.dk steg antallet af boliger til salg i går til 85.985. Mens denne artikel blev skrevet, steg antallet alene med 21 boliger.
Epn.dk (22. juli 2011)

Dyreste sommerhus koster som 120 små huse

Det dyreste sommerhus på www.boligsiden.dk koster knap 40 millioner kroner kontant. For den pris kan man også købe de 120 billigste sommerhuse, der er til salg på www.boligsiden.dk.
Hvis man går efter landets dyreste sommerhus, skal man smide næsten 40 millioner kroner på bordet. Helt præcis koster det dyrest udbudte sommerhus på www.boligsiden.dk 39.950.000 kroner.
For det beløb kan man i stedet få de 120 billigste sommerhuse, der for tiden er til salg. Prisen for de tilsammen 120 billigste sommerhuse på www.boligsiden.dk er faktisk 315.000 kroner lavere end Danmarks dyreste sommerhus.
Skal det alligevel være den ultimative, kompromisløse luksus, får man til gengæld en sommervilla direkte til stranden i Hornbæk med havudsigt fra alle husets etager. Huset har syv værelser, og de 227 kvadratmeter er opført i 1903. Dermed får man ikke alene liebhaveri, men også et hus med historie og ånden fra flere generationer af sommergæster.
Nu er det langt fra de fleste danskere beskåret at investere 40 mio. kr. i et hus – endsige et sommerhus. Og i den anden ende af skalaen er der ikke et eneste af de 120 billigste sommerhuse, som koster mere end 395.000 kroner. Det billigste får man endda for sølle 150.000 kroner.
”I øvrigt er det dyreste sommerhus netop nu det samme som i fjor – det er bare sat ned med lidt over fem millioner kroner siden sidste sommer,” tilføjer Birgit Daetz.
I beregningerne fra Boligsiden.dk er kun medtaget sommerhuse, som ikke er timeshare – vil man hellere have en fritidsbolig med de betingelser, starter priserne i det danske sommerland helt nede på 40.000 kroner.
Finans.tv2.dk (21. juli 2011)

Danmarks dyreste sommerhus til salg koster 40 mio. kroner

Hornbæk: Danmarks dyreste sommerhus til salg lige nu koster det samme som de 120 billigste – tilsammen.
Hvis du har knap 40 millioner kroner kan du blive indehaver af sommerhuset på Kystvej 48 i Hornbæk. Det skriver www.boligsiden.dk.
Helt præcis koster huset 39.950.000 kroner, men så får man til gengæld også havudsigt fra alle husets etager, syv værelser, og 227 kvadratmeter. Huset er opført i 1903.
– Det dyreste sommerhus netop nu er det samme som i fjor – det er bare sat ned med lidt over fem millioner kroner siden sidste sommer, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Sn.dk (21. juli 2011)

Huspriserne er steget i det østjyske

Husejere i Østjylland kan glæde sig over, at salgspriserne på villaer og rækkehuse de seneste år er steget med fire procent.
”Huspriser er steget med fire pct. i Østjylland.” Sådan lyder det fra www.boligsiden.dk, der baserer salgsprisindekset på kommuner med mindst 10 handler pr. måned.
Ifølge undersøgelsen går prisudviklingen altså hos østjyderne modsat landsudviklingen.
Det seneste år er priserne nemlig i Østjylland steget med fire pct. på villaer og rækkehuse.
Men det er ikke den eneste gode nyhed til de østjyske husejere. For mens der rent prismæssigt intet er sket på det danske boligmarked i det meste af 2011, hvor huspriserne nærmest har været nagelfaste og på landsplan er faldet med to pct. på et år, så er priserne i Region Midtjylland inden for samme periode steget med to pct.
– Priserne stiger ikke ligefrem ret mange steder, og der er da også stadig synlige prisfald at spore flere steder i landet. Men i Region Midtjylland er priserne steget med to pct. på et år, og ser man kun på landsdelen Østjylland er de steget med fire pct. Kun i én anden landsdel, nemlig København By, er priserne steget set over de seneste 12 måneder -her med tre pct., fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
– Men der er flere gode nyheder til de østjyske hussælgere, siger Birgit Daetz:
-Salgstiderne er nemlig faldet det seneste år – med 13 pct. i forhold til juni i fjor.
I gennemsnit tager det i dag 178 dage – eller knap seks måneder – at få solgt sit hus i Østjylland.
Hedensted/Juelsminde Avis, 1. sektion, side 13 (20. juli 2011)

EU-kilder: Dansk realkredit reddet

EU-kommissionen præsenterer onsdag en række nye skrappe krav til Europas banker.
I Danmark har der været frygt for, at de nye EU-regler ville underminere hele det danske realkreditsystem.
Men danske boligejere kan ånde lettet op, for Kommissionen har taget hensyn de danske bekymringer.
Det siger kilder i EU-Kommissionen til DR Nyheder.
For Danmark har dagens EU-forslag været fulgt med langt større spænding og opmærksomhed end noget sted i Europa.
Danmark har nemlig et helt unikt boligmarked, hvor boligkøbere ikke låner penge i banken, men derimod finansierer deres boligkøb i de særlige realkredit-institutioner.
Med de nye EU-regler var der oprindeligt lagt op til, at danske realkredit-obligationer i fremtiden ville blive vurderet som et mindre sikkert investeringsobjekt.
Hvis det var sket, kunne det underminere hele det danske boligmarked.
Renterne ville stige og boligpriserne falde, frygtede både danske politikere og eksperter. Men hvis EU-Kommissionen i dag lader den danske realkredit-model gå fri, som DR Nyheders kilder fortæller, så kan danske boligejere ånde lettet op.
Den konservative europaparlamentariker Bendt Bendtsen vil også ånde lettet op:
– Hvis Kommissionen har ændret det, de havde gang i for nogle måneder siden, så er jeg en glad mand. Dansk realkredit skal vurderes på samme højde, som det har været gjort hidtil. Det nytter jo ikke noget, at dansk realkredit ikke bliver vurderet ligeså højt som udenlandske statsobligationer, siger Bendt Bendtsen til DR Nyheder.
Epn.dk (20. juli 2011)

Huspriser er faldet med to procent i Vestjylland

Mens salgspriserne på villaer og rækkehuse står næsten stille fra måned til måned, er de alligevel faldet hen over det seneste år. I Vestjylland er det gennemsnitlige prisfald på et år på beskedne to procent.
Det fremgår af det månedlige salgsindeks fra www.boligsiden.dk.

Rent prismæssigt sker der stort set intet på boligmarkedet. I det meste af 2011 har priserne været næsten nagelfaste, og udsvingene fra måned til måned har været næsten nul. Det kan man læse i det månedlige salgsindeks fra www.boligsiden.dk, som blev offentliggjort forleden. Priserne rokkede sig nemlig stort set ikke ud af flækken i løbet af juni måned.
Det er nok tegn på stabilitet, men stilstanden betyder omvendt også, at der flere steder i landet fortsat er tilbagegang, når man sammenligner med juni i fjor.
Boligsiden.dk’s salgsprisindeks, der i begyndelsen af hver måned giver et overblik over de faktiske salgspriser baseret på indberettede handler fra landets ejendomsmæglere, afslører således, at Vestjylland er blandt de landsdele, hvor priserne er faldet.
”Priserne stiger jo ikke ligefrem ret mange steder, og der er da også stadig synlige prisfald at spore flere steder i landet. I Vestjylland har huspriserne taget et lille dyk på to procent i forhold til for 12 måneder siden,” fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Heldigvis er der ikke kun dårlige nyheder til alle vestjyske hussælgere; i Herning Kommune er priserne trods alt steget en smule med 3 pct. siden juni sidste år.
Holstebro Onsdag, boligen, side 1 (20. juli 2011)

Huspriser er faldet i Nordjylland

Mens salgspriserne på villaer og rækkehuse står næsten stille fra måned til måned, er de alligevel faldet hen over det seneste år. I Nordjylland er det gennemsnitlige prisfald på et år på 6 pct. Heldigvis er der også godt nyt. Det fremgår af det månedlige salgsindeks fra www.boligsiden.dk
Rent prismæssigt sker der stort set intet på boligmarkedet. I det meste af 2011 har priserne været næsten nagelfaste, og udsvingene fra måned til måned har været næsten nul. Det kan man læse i det månedlige salgsindeks fra www.boligsiden.dk, som blev offentliggjort forleden.
Priserne rokkede sig nemlig stort set ikke ud af flækken i løbet af juni måned.
Det er nok tegn på stabilitet, men stilstanden betyder omvendt også, at der flere steder i landet fortsat er tilbagegang, når man sammenligner med juni i fjor.
Boligsiden.dk’s salgsprisindeks, der i begyndelsen af hver måned giver et overblik over de faktiske salgspriser baseret på indberettede handler fra landets ejendomsmæglere, afslører således, at Nordjylland er blandt de landsdele, hvor priserne er veget mest.
– Priserne stiger jo ikke ligefrem ret mange steder, og der er da også stadig synlige prisfald at spore flere steder i landet. I Nordjylland har huspriserne taget det næststørste dyk over det sidste år – det er på 6 pct. i forhold til for 12 måneder siden, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Kun i landsdelen Vest-og Sydsjælland er prisfaldet større – nemlig 10 pct. det seneste år -Den gode nyhed er derimod, at salgstiderne er faldet pænt i landsdelen det seneste år. Her er faldet på hele 4 pct. i forhold til juni i fjor. I gennemsnit tager det i dag 193 dage – eller cirka 6 ½ måneder – at få solgt sit hus i Nordjylland, tilføjer Birgit Daetz.
Lokalavisen Frederikshavn, 1. sektion, side 34 (20. juli 2011)

Udsigt til vandet fra huset? Så meget skal du betale ekstra

Mange drømmer om villaen med direkte adgang til egen strand eller rækkehuset med egen søbred og siv i baghaven. Men de færreste har råd til at leve drømmen ud. Ikke alene er huse med sø- eller havvand som nærmeste nabo væsentlig dyrere end andre huse i nærheden – der er heller ikke ret mange af dem til salg.
Det viser en ny opgørelse over, hvad villaer og rækkehuse koster i forhold til deres afstand til vand, som www.boligsiden.dk har lavet.
”Herhjemme er kvadratmeterprisen for villaer og rækkehuse i første række til havet 107 procent højere, end hvis man vælger et hus, der ligger over 500 meter fra kysten. Og går man efter duften af søvand, ligger priserne 114 procent højere,” fortæller Birgit Daetz, som er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Den gennemsnitlige villa, som ligger inden for en afstand af 100 meter til kysten, koster således godt 27.200 kroner pr. kvadratmeter i gennemsnit, mens husene 500 meter eller mere inde i landet kan erhverves for en gennemsnitspris på omkring 13.000 kroner.
For villaer og rækkehuse med sø udsigt fra første parket er gennemsnitsprisen cirka 30.000 kroner – godt og vel 16.000 mere end husene, som ligger en halv kilometer eller mere fra søerne.
For at understrege, hvor attraktive husene i første række er, kan man af Boligsidens beregninger se, at der er hele 40 procent at spare ved at vælge et hus, som ligger 100 til 200 meter fra kysten eller søbredden – altså lige bag de mest sø- og kystnære villaer og rækkehuse.
Det hører så med til historien, at der naturligvis ikke er ret mange boliger at vælge imellem, som ligger klos op ad havet eller en sø. Ifølge Boligsidens beregninger er det kun knap 4 procent af alle udbudte villaer og rækkehuse i Danmark, som ligger inden for 100 meter fra havet.
Metroxpress.dk (19. juli 2011)

Forventninger til boligmarkedet er i bund

60 pct. af landets ejendomsmæglere forventer faldende huspriser. Det viser en ny tendensundersøgelse blandt landets mæglere, der generelt har afdæmpede forventninger.
Tror du, at boligpriserne vil falde eller stige i det kommende kvartal? Sådan er alle landets ejendomsmæglere blevet spurgt, og hele 60 procent af de danske ejendomsmæglere forventer prisfald på enfamilieshuse, mens de resterende 40 procent regner med uændrede huspriser. Der er således ikke tiltro til, at priserne vil stige.
Det er udfaldet af Dansk Ejendomsmæglerforenings tendensundersøgelse, der fire gange årligt tager temperaturen på ejendomsmæglernes forventninger til boligmarkedets udvikling.
– Ejendomsmæglernes forventninger til det kommende tredje kvartal er næsten lige så negative, som de var på toppen af finanskrisen. Det hænger, tror jeg, sammen med, at den danske økonomi fortsat viser svaghedstegn.
Samtidig er der kommet rentestigninger, dårligere ratings på realkreditobligationer, udsigt til højere forsikringspræmier og usikkerhed om et valgs betydning for boligmarkedet. Alle er faktorer, der vil gøre det dyrere at blive boligejer, og dermed giver færre lyst til eller mulighed for at købe bolig.
Det skaber i bund og grund en ubalance mellem udbud og efterspørgsel, og altså også lave forventninger til boligpriserne, siger formand for Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winther-Petersen.
Tendensundersøgelsen tegner overordnet det samme billede af negative forventninger, uanset om der spørges til huse, ejerlejligheder eller sommerhuse.
De lave forventninger til boligmarkedet det kommende kvartal går også igen på tværs af landet, hvor der i de fleste regioner er flest mæglere, der forventer prisfald.
– Det kommende år forventer en stor del af ejendomsmæglerne faldende priser, hvilket tyder på, at dødvandet på boligmarkedet ikke er noget, som lige bliver løst. Vi skal nok nogle år ud i fremtiden, før vi ser et mere normalt boligmarked igen, hvor flere ønsker at købe, og færre ønsker at sælge, siger Steen Winther-Petersen.
Med hensyn til forventningerne det kommende år i Syddanmark tror 53 procent af områdets ejendomsmæglere, at priserne vil falde, mens 37 procent forudser uændrede priser og kun 10 procent tror på stigninger.
Mens priserne altså ikke er noget at råbe hurra i Syd-og Sønderjylland er der lidt opløftende at hente i det månedlige salgsindeks fra www.boligsiden.dk. Det afslører nemlig, at salgstiderne ikke har ændret sig meget den seneste tid.
– Den gode nyhed er, at salgstiderne holder niveau det seneste år. Præcis som for et år siden tager det i gennemsnit 200 dage at få solgt sit hus i Sydjylland, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør, boligsiden.
Budstikken, 1. sektion, side 20 (19. juli 2011)

Huspriserne er faldet 2 procent i Nordsjælland

Mens salgspriserne på villaer og rækkehuse står næsten stille fra måned til måned, er de alligevel faldet hen over det seneste år. I Nordsjælland er det gennemsnitlige prisfald på et år dog på beskedne 2 procent viser det månedlige salgsindeks fra www.boligsiden.dk.
Rent prismæssigt sker der stort set intet på boligmarkedet, og priserne rokkede sig stort set ikke ud af flækken i løbet af juni. Det er nok tegn på stabilitet, men stilstanden betyder omvendt også, at der flere steder i landet fortsat er tilbagegang, når man sammenligner med juni sidste år.
”Den gode nyhed er, at salgstiderne er faldet gevaldigt i landsdelen det seneste år. Her er faldet på hele 16 pct.
i forhold til juni i fjor. I gennemsnit tager det i dag 161 dage – knap fem en halv måned – at få solgt sit hus i Nordsjælland”, tilføjer Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
49 % større nedslag Med til udviklingen hører også, at sælgerne er mere forhandlingsvillige, når der skal forhandles pris. Boligsiden.dk’s tal afslører, at hussælgerne i Nordsjælland i snit i juni slog 49 pct. mere af den sidste udbudspris i forhold til den endelige handelspris sammenlignet med juni sidste år.
Boligsiden.dk’s salgsprisindeks dækker udelukkende kommuner med minimum ti handler pr. måned, og derfor er der ikke medtaget observationer på alle kommuner i Nordsjælland.
Frederiksværk Ugeblad, 1. sektion, side 32 (19. juli 2011)

Flere unge vil gerne dele lejlighed med andre unge

Over de seneste fem år er der sket en vækst på 25 procent i unge, der foretrækker at bo i delt lejlighed med andre unge frem for i en dyr egen lejlighed.
Kan du finde dig i at du ikke er ene om at bruge lejlighedens køkken og toilet? Og synes du at det måske direkte er hyggeligt at flytte sammen med andre unge, så er delelejligheder sagen.
Det er der i hvert fald et stigende antal unge, der synes. En helt ny opgørelse fra boligsitet Findroomemate.dk viser, at tallet for unge, der foretrækker deleboliger er steget med 26 procent siden 2008.
”Vi mærker, at mange unge ikke vil ud og købe studielejlighed af frygt for risikoen for store tab. Desuden siger flere, at man tilvælger deleboliger af sociale årsager og ikke kun af økonomiske,” siger administrerende direktør for FindRoommate.dk Kristian Mattes til metroXpress.
En ny gruppe, der tidligere fravalgte deleboliger, er unge der flytter til København fra Jylland og Fyn.
”Vi kan mærke, at der er blevet brudt et tabu omkring deleboliger for denne gruppe. Disse unge forlader ofte deres gamle vennekreds og ser deleboliger som en vej til at møde nye mennesker,” siger Kristian Mattes.
Metroxpress.dk (19. juli 2011)

Så meget koster havudsigt

Det er op til 114 procent dyrere at købe en villa eller et rækkehus i første række til sø og hav. Tillige er der ikke mange huse at vælge imellem, hvis man skal kunne dufte Kattegat eller Skagerrak, Arresø eller Silkeborg Søerne fra terrassen.
Mange drømmer om villaen med direkte adgang til egen strand eller rækkehuset med egen søbred og siv i baghaven.
Men det er de færreste beskåret at leve drømmen ud. Ikke alene er huse med sø- eller havvand som nærmeste nabo væsentlig dyrere end andre huse i nærheden; der er heller ikke ret mange af slagsen til salg.
Det viser en ny opgørelse over, hvad villaer og rækkehuse koster i forhold til deres afstand til vand, som www.boligsiden.dk har lavet.
”Herhjemme er kvadratmeterprisen for villaer og rækkehuse i første række til havet 107 procent højere, end hvis man vælger et hus, der ligger over 500 meter fra kysten. Og går man efter duften af søvand, ligger priserne 114 procent højere,” fortæller Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Finans.tv2.dk (19. juli 2011)