Sommerhuse er for dyre

Foto: Boligsiden

Ifølge en ejendomsmægler forventer sommerhusejerne en urealistisk høj pris for deres fritidshus. Til gengæld får man mere for pengene i en andelsbolig fremfor en ejerbolig. Og så er havudsigt ikke overraskende dyrt. Læs uddrag af hvad pressen skrev om boligmarkedet i uge 14.

Køb andelsbolig og få mere for pengene

Nye tal fra Boligsiden.dk viser, at der alene i år er solgt 160 andelsboliger til en pris på højst 500.000 kroner. Gennemsnitsprisen i denne klasse er 370.000 kroner – for i snit 72 kvm – plus en månedlig boligafgift på 4.600 kroner. Prisen svarer til en ejerlejlighed til 1,1 million kroner.
Søndagsavisen, 1. sektion, side 10 (11. april 2010)

Påsken satte top på søgning efter fritidshuse

Påsken satte turbo på internetsøgningerne efter sommerhuse. Det viser tal fra www.boligsiden.dk, hvor der på landsplan i sidste uge blev søgt hele 60.849 gange på fritidshuse, som sommerhuse er kategoriseret under.
Til sammenligning blev der i ugen forinden kun søgt 39.173 gange på fritidshusene, hvilket svarer til en stigning på 55,3 procent. Statistikkens foreløbige bund blev nået i uge fire med 32.179 søgninger. Samtidig viser boligsidens statistik, at Nordsjælland ligger over gennemsnittet målt på antallet af klik ind ejendomsmæglernes hjemmesider. På landsplan har der i årets første fire måneder i gennemsnit været 104 af den slags links per sommerhus-sag. I Gribskov, Halsnæs og Helsingør lyder de tilsvarende tal derimod på henholdsvis 139, 127 og 115, hvilket dermed viser en større interesse for de nordsjællandske sommerhuse.
Boligsiden.dk har i øjeblikket samlet set lidt over 70.000 boliger til salg.
Frederiksborg Amts Avis, 1. sektion, side 3 (8. april 2010)

Lave priser betyder langt færre fritidshuse til salg

På halvandet år er det støt og roligt blevet billigere at købe sommerhus i Tønder Kommune og på Rømø, men der bliver også sat færre til salg.
Det viser dugfriske opgørelser fra EDC-gruppen og Boligsiden A/S. Boligsiden konstaterer således, at udbudsprisen for en kvadratmeter sommerhus er faldet med 10 procent i Tønder og på Rømø, siden boligpriserne toppede i efteråret 2008.
– Der er ikke tale om voldsomme prisfald på én gang, snarere er priserne langsomt, men sikkert gledet nedad i kølvandet på finanskrisen, siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz …
… De fleste kan få dækket de fleste udgifter til eje og drift af sommerhuset gennem udlejning, og derfor oplever man et støt faldende udbud af sommerhuse.
– Ved at leje fritidshuset ud, kan man få en god del af omkostningerne ved at eje huset dækket ind, og langs den jyske vestkyst, hvor de oplever de har de bedste udlejningsbetingelser, kan man endda med lidt held få et overskud, siger EDCs kommunikationschef Jan Nordmann.
Og så er man ikke specielt motiveret til at sænke prisen, selv om det kan være nødvendigt for at få det solgt.
På Rømø er antallet af udbudte fritidshuse således faldet med en femtedel, mens Tønder har en fjerdedel færre huse til salg i forhold til august 2008, da udbuddet var størst. Det nuværende antal boliger til salg svarer i dag til starten af 2008.
Dermed går salget af fritidshuse i Syddanmark imod den landsdækkende trend.
Jydske Vestkysten, 2. sektion, side 7 (8. april 2010)

Boligpriserne er steget i hovedstadsområdet – men ikke i Rødovre

Græsset er altid grønnere på den anden side. I Rødovres tilfælde måske endda også billigere. I hvert fald skiller Rødovre sig ud fra naboerne, når det kommer til prisudviklingen på villaer, rækkehuse og villalejligheder i hovedstadsregionen, set over de sidste 12 måneder. Her er udbudsprisen på boliger steget i otte ud af 13 kommuner, hvor særlig Lyngby-Taarbæk Kommune ligger i spidsen, når det gælder prisstigninger. I Rødovre er prisen faldet med 2,1 procent, hvilket ikke er helt galt, når priserne for hele Danmark i den samme periode viser et fald på 7,3 procent. Det betyder samtidig, at de fleste boligejere i hovedstadsregionen, bortset fra dem i Albertslund, Ballerup, Rødovre og Glostrup, kan glæde sig over muligheden for at kunne sælge til en højere pris end samme periode sidste år. Hvor udbudsprisen i resten af landet i gennemsnit er faldet med syv procent, kræver sælgere nær København i dag fem procent mere end sidste år. Således må en boligkøber i dag i gennemsnit betale omkring fire mio. kroner, hvis drømmeboligen skal ligge i omegnen af København.
”Der er flotte stigninger i udbudspriserne i otte ud af 13 kommuner. For tre måneder siden var det kun gældende for Brøndby, Gentofte og Herlev. Nu er endnu flere kommuner kommet med, og særlig i Lyngby-Taarbæk ser vi store prisstigninger,” siger kommunikationschef hos Boligsiden A/S, Birgit Daetz.
Rødovre Lokal Nyt, 1. sektion, side 30 (7. april 2010)

Påskesalg: Urealistiske priser på sommerhuse

Påsken er traditionelt højsæson for sommerhus-salg … Udbuddet af sommerhuse har været støt faldende de sidste 12 måneder, men i marts i år er antallet af ”Til salg”-skilte foran fritidshuse ifølge tal fra www.boligsiden.dk pludselig steget med knap 9 pct. til 9.314. Det store, nye udbud har også fået den gennemsnitlige liggetid til at falde lidt, men overvejer man at sælge, skal man stadig regne med, at der i gennemsnit går lidt over et år, før en køber bider på krogen. Niels H. Carstensen fra Home sammenligner lidt påsken med månederne før jul, hvor gavekatalogerne begynder at vælte ind ad brevsprækken.
Børsen, 1. sektion, side 16 (6. april 2010)

Spar 33 procent på sommerhuset hvis det er uden havudsigt

Det kan ikke komme bag på nogen, at sommerhuse med havudsigt koster. Men at sommerhusets værdi i gennemsnit falder 20 procent afhængigt af, om sommerhuset har kyst inden for 200 meter eller ej, vil nok alligevel overraske de fleste. Prisforskellen på fritidshuse, der har en kilometer eller mere til kysten, og de helt kystnære, som har kyst inden for 200 meter, er mere end 30 procent. Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk.
– Beliggenheden er altafgørende for prisen på fritidshuse, og der er mange penge at spare, hvis man er villig til at have lidt længere afstand til stranden fra sommerhuset. Faktisk kan man spare omkring 25 procent – bare ved at købe et sommerhus, der ligger mellem en halv og en kilometer fra kysten, siger kommunikationschef hos www.boligsiden.dk Birgit Daetz.
– Prisen på fritidshuse varierer meget fra område til område, men går man med tanker om at købe sommerhus i løbet af foråret, skal man i gennemsnit regne med at betale 1,7 mio. kroner. Skal sommerhuset have mindre end 200 meter til kysten, skal man i gennemsnit regne med en kvadratmeterpris på 25.170 kr. Hvis kysten derimod bare skal være inden for 1-10 km, falder kvadratmeterprisen til 16.587 kr.
– Prisen på et sommerhus i dag spænder vidt lige fra det dyreste sommerhus i Hornbæk til 45 mio. kr. til det billigste i Ribe til 150.000 kr., og betyder beliggenheden ikke så meget, er der mange muligheder for et lækkert sommerhus til en god pris i de lidt mindre populære områder, siger Birgit Daetz.
Lokalavisen Nordsjælland, 1. sektion, side 23 (6. april 2010)

Andelsboliger giver mere for pengene

Andelsboliger er kommet i høj kurs. Lige nu er der knap 4.500 andelsboliger til salg landet over, og tallet er stigende. Beregninger viser, at 72 kvadratmeter andelsbolig i gennemsnit koster 370.000 kroner plus den månedlige boligafgift, mens en tilsvarende ejerlejlighed vil koste cirka 1,1 million kroner.
Tallene skal dog tages med et gran salt, især hvis man søger bolig i København. Det skriver Boligsiden.dk.
metroXpress, 1. sektion, side 22 (6. april 2010)

Sommerhussælgere kræver urealistiske priser

Købere og sælgere på sommerhusmarkedet har ikke nærmet sig hinanden i løbet af det seneste år, når det kommer til prisen. Og det smitter af på salget.
”Der er ofte for langt mellem købere og sælgeres prisopfattelser i de mindre provinsbyer og på sommerhusmarkedet. Der er ikke sket samme, hurtige prisjustering som i Århus og i København. Samlet set er salget ca. 30-40 pct. bedre i første kvartal 2010 i forhold til første kvartal 2009, men 2009 var også det dårligste år i 30 år”, siger kommunikationschef i Home, Niels H. Carstensen og fortsætter;
”Hvis vi sammenligner 2010 med 2008 og 2007, ligger boligmarkedet henholdsvis 15 pct. og næsten 30 pct. under, så vi råder boligsælgere til at være realistiske med deres prissætning.
Den manglende vilje til at sætte en realistisk pris skal også ses i lyset af, at mange sommerhuse til salg allerede har fået barberet en ordentlig bid af prisen.”
Tal fra BRF Kredit viser, at mens man i påsken 2007 for 1 mio. kr. kunne få 53 kvadratmeter sommerhus i region Sjælland og region Syddanmark, kan man i dag få 71 kvadratmeter.
Alligevel er netop sommerhusmarkedet især på Vest- og Sydsjælland stadig bundfrossent, så selv ikke betydelige prisnedslag har kunnet få køberne frem i lyset.
Udbuddet af sommerhuse har været støt faldende de seneste 12 måneder, men i marts i år er antallet af ”Til salg”-skilte foran fritidshuse ifølge tal fra www.boligsiden.dk pludselig steget med knap 9 pct. til 9.314.
Det store, nye udbud har også fået den gennemsnitlige liggetid til at falde lidt, men overvejer man at sælge, skal man stadig regne med, at der i gennemsnit går lidt over et år, før en køber bider på krogen.
TV2/Finans Online (6. april 2010)

Huspriserne er gunstige – for køberne

Prisen for en kvadratmeter hus er inden for det sidste år faldet i næsten samtlige postnumre i det sydfynske.
Choket fra finanskrisen har efterhånden lagt sig, og meget tyder på, at boligrenterne, i hvert fald året ud, holder sig på tidens historisk lave niveau. Endnu en god nyhed til boligkøberne er, at huspriserne også er lave – ja, faktisk er de inden for de seneste 12 måneder faldet med godt 5 pct. på Fyn. Det viser den seneste statistik over boligudbuddet fra Boligsiden.dk.
”Tallet for Fyn stemmer sådan set også godt overens med den lokale udvikling på Sydfyn og Langeland som helhed. Men stiller man skarpt på de enkelte postnumre i lokal-området, er der pæne forskelle på udviklingen i udbudspriserne. Det største prisfald det seneste år finder man i Vester Skerninge, hvor kvadratmeterprisen på huse er faldet med 13 pct.”, forklarer Birgit Daetz , kommunikationschef hos Boligsiden.dk. Derefter følger Rudkøbing, Bagenkop og Kværndrup, hvor priserne alle tre steder er faldet med 9 pct. siden 1. marts i fjor. Inde i Svendborg koster en kvadratmeter hus i dag 7 pct. mindre end for 12 måneder siden.
”Samtidig er udbuddet af huse til salg i mange af de sydfynske postnumre steget, så udvalget i år er meget større end sidste år på samme tid. Hvis man for eksempel gerne vil bo i Kværndrup, er udvalget på et år næsten fordoblet – fra 15 til 27 ledige huse”, siger Birgit Daetz . I Vester Skerninge er udbuddet i dag knap 30 pct. højere end for et år siden, og her er priserne faldet med 6 pct. Det er med andre ord endnu et godt eksempel på, at man kan gøre en god handel.
Ugeavisen Øboen, 1. sektion, side 13 (6. april 2010)

Find mere om