Udbuddet af lejligheder er imod forventningen faldet i foråret

bolig

Foto: Pixabay

Boligsidens nye udbudstal for primo juni viser, at lejlighedskøberne må se langt efter et stigende udvalg af boliger til salg, imens både hus- og sommerhuskøberne har fået væsentlig flere boliger at vælge imellem i de seneste tre forårsmåneder.

Ved indgangen til juni måned er der i alt 6.759 ejerlejligheder til salg i Danmark. Det viser Boligsidens friske udbudstal.

Det er en stagnering af lejlighedsudbuddet sammenlignet med primo maj, hvor der var 6.754 lejligheder til salg.

Og ser vi på udviklingen igennem de seneste tre forårsmåneder, er der fra primo marts til primo juni sket et fald i udbuddet af lejligheder på fire procent.

”Forårsmånederne er typisk der, hvor boligmarkedet vågner op efter vinterdvalen, og hvor der kommer væsentlig mere aktivitet blandt både sælgere og købere. Derfor ser vi normalt også en stigning i udbuddet af boliger igennem forårsmånederne, men for lejlighedernes vedkommende er udviklingen gået den modsatte retning i år,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

God plads til flere lejlighedssælgere

I perioden 2018-2022 steg udbuddet af ejerlejligheder mellem 6 og 21 procent i perioden fra primo marts til primo juni, hvorimod der nu er tale om et fald på fire procent i samme periode.

Den usædvanlige udvikling kan forklares med flere årsager, forklarer Birgit Daetz.

”Ejerlejlighederne er den boligtype, som er tættest på at have nået det udbudsniveau, som vi kendte inden corona. Men når det er sagt, ligger det aktuelle udbud fortsat 21 procent lavere end primo juni 2019, og vi mangler det sidste boost for at nå helt tilbage til udgangspunktet før corona,” siger hun og tilføjer:

”Det lader til, at lejlighedssælgerne har haft brug for ekstra betænkningstid efter nedgangen i aktiviteten i efteråret, og selvom vi i de seneste uger har set en mindre stigning i antallet af sælgere, bliver der samtidig også solgt flere lejligheder, og derfor vokser det samlede udbud af lejligheder ikke. Der er med andre ord god plads til flere lejlighedssælgere på boligmarkedet netop nu,” siger Birgit Daetz.

Udviklingen på landsplan hænger i høj grad sammen med udviklingen i Københavns Kommune, der udgør langt det største marked for ejerlejligheder. Og her er der her sket et fald i udbuddet på fem procent den seneste måned, imens antallet af lejligheder til salg er faldet med 17 procent igennem de seneste tre forårsmåneder.

Samme tendens gør sig gældende på Frederiksberg, imens udbuddet er stagneret i Odense og steget i Aarhus og Aalborg.

Udbud af lejligheder i kommunerne med de største byer:

KommuneAntal til salg primo juni 2023Ændring seneste månedÆndring seneste tre månederÆndring seneste år
København1.571-5%-17%-4%
Frederiksberg205-7%-21%-19%
Aarhus8483%8%20%
Odense228-2%1%-1%
Aalborg5046%12%25%

Kilde: Boligsiden

Udbuddet af huse og sommerhuse følger den normale tendens

Imens lejlighedskøberne har fået færre boliger at vælge imellem, ser det anderledes ud for de købere, der er på udkig efter et hus eller et sommerhus.

Boligsidens udbudstal viser nemlig, at udbuddet af villaer og rækkehuse er steget med 1,6 procent den seneste måned. Samtidig er der kommet seks procent flere huse til salg i de seneste tre måneder.

For sommerhusene er der tale om en månedlig stigning i udbuddet på 2,5 procent, imens antallet af sommerhuse til salg er øget med 16 procent i de seneste tre måneder.

”For både huse og sommerhuse ser vi en udvikling i udbuddet, som følger den traditionelle forårsstigning, vi plejer at se på denne tid af året. Efter et stille efterår og vinter er sælgerlysten steget i de seneste måneder, og det bidrager til at øge det samlede udbud netop nu,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Samtidig ser det også ud til at, efterspørgslen på begge boligtyper er steget, og der er derfor også god mulighed for, at sælgerne også ender med en realisering af salget.”

Udviklingen betyder, at der for første gang i tre år er mere end 31.000 huse til salg på landsplan.

Se udviklingen i udbuddet af villaer og rækkehuse i landets kommuner her

Udvikling i udbuddet af boliger primo juni 2023:

BoligtypeAntal til salg primo juni 2023Ændring seneste månedÆndring seneste tre månederÆndring seneste år
Villaer/rækkehuse31.1841,6%6,0%27,7%
Ejerlejligheder6.7590,1%-4,0%9,9%
Sommerhuse4.8782,5%16,0%13,0%

Kilde: Boligsiden

Find mere om