Hvert femte hus sælges uden prisnedslag

Foto Boligsiden

Mange boligkøbere regner med at kunne forhandle prisen ned, når de køber bolig. Men faktisk sælges et stigende antal boliger nu til prisen, ligesom det også sker, at en bolig sælges over udbudsprisen. Det viser helt nye tal fra Boligsiden.dk

Vi regner med klækkelige nedslag, når vi skal købe bolig – og ikke uden grund. I gennemsnit bliver der nemlig barberet godt 100.000 kr. af udbudsprisen, når man køber en villa, viser tal fra Boligsidens Markedsindeks. Men sådan er det ikke langt fra altid. En ny opgørelse over landets hushandler i årets første kvartal viser, at i 18 pct. af handlerne sælges huset til prisen eller over prisen, hvor det for 2012 kun gjorde sig gældende i 12 pct. af hushandlerne.

”Det går bedre på boligmarkedet, og trods det gennemsnitlige prisnedslag fortsat ligger højt, oplever vi nu en tendens, hvor prisnedslaget de seneste måneder er blevet lavere, samtidig med at færre boligkøbere får forhandlet sig til et nedslag. Godt hver femte hussælger får solgt deres bolig til prisen, og i ca. 50 handler om måneden lykkes det faktisk sælger at få mere for boligen end udbudsprisen,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

130.000 kr. oveni prisen er ikke unormalt

De første tre måneder af 2013 er der blevet solgt knap 150 villaer og rækkehuse over udbudsprisen. Det svarer til, at lige omkring to procent af alle solgte villaer og rækkehuse sælges på overbud. Og det er ikke småbeløb, der lægges oveni. I første kvartal af 2013 har overbuddet i gennemsnit ligget på knap 130.000 kr.

”Ofte ryger der fire til seks procent oveni, når husene sælges på overbud, men det svinger en del og kommer i enkelte tilfælde langt højere op. Huse solgt på overbud er fordelt over hele landet, men særligt udtalt er det – ikke overraskende – i hovedstaden. Her blev knap fem pct. af alle huse solgt på overbud i årets første tre måneder,” siger Birgit Daetz.

Andelen af huse solgt på overbud har ikke svinget meget de seneste år, men første kvartal af 2013 viser en stigende tendens til, at flere huse nu sælges til prisen eller over prisen.

Fakta:

2013

  • 18,3 pct. af alle villaer og rækkehuse solgt i første kvartal af 2013 blev solgt til prisen eller på overbud.
  • 147 villaer og rækkehuse blev solgt på overbud i første kvartal af 2013, svarende til 2,3 pct.

I marts måned i år blev der gennemsnitligt lagt 128.000 kr. ekstra i posen til sælger på de huse, der blev solgt på overbud.

2012

  • 12 pct. af alle villaer og rækkehuse solgt i første kvartal af 2012 blev solgt til prisen eller på overbud.
  • 108 villaer og rækkehuse blev solgt på overbud i første kvartal af 2012, hvilket svarer til 1,2 pct.

Ejerlejligheder sælges også til prisen eller over

  • 31,8% af alle lejligheder sælges til prisen eller over (se grafen for ejerlejligheder nedenfor). For villaer er det knap 17%