Foråret starter med et lille fald i udbuddet af boliger

Foto: Boligsiden

Boligsidens nye udbudstal for primo marts viser et mindre, månedligt fald i antallet af huse og sommerhuse til salg, mens der for ejerlejlighederne er tale om et større fald. For alle boligtyper gælder det, at udbuddet er faldet flere måneder i træk.

Dem, som er på udkig efter en ny ejerbolig, har endnu en gang fået lidt mindre at vælge imellem.

Det fremgår af Boligsidens nye udbudstal for primo marts, som viser, at der i starten af forårets første måned er lidt færre boliger til salg end i måneden forinden.

Eksempelvis er der nu 29.943 huse til salg, hvilket konkret betyder, at huskøberne har 94 færre boliger at vælge imellem i forhold til sidste måned. For husene er der dermed reelt tale om en stagnering i udbuddet i form af det minimale, månedlige fald på 0,3 procent.

Det er tredje måned i træk, at antallet af huse til salg falder, hvilket står i kontrast til store dele af 2022, hvor boligudbuddet steg oven på handelsboomet under corona.

”De seneste udbudstal viser, at der fortsat er rigeligt med plads til flere boligsælgere. Selv om udbuddet nu er større sammenlignet med de seneste tre år, hvor der var ekstraordinær meget handelsaktivitet, er der tale om et yderst lavt niveau i et historisk perspektiv,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter: 

”Særligt når det kommer til markedet for huse, synes det lave udbud at skyldes, at færre sætter boligen til salg. Vores foreløbige ugetal viser nemlig, at hussalget ligger omkring gennemsnittet fra årene 2015-2019 før corona, imens tilstrømningen af nye huse til salg er markant lavere i forhold til tidligere år. Det tyder med andre ord på, at købelysten er til stede, mens udvalget af boliger til salg stadig halter efter de tidligere års niveau.”

LÆS OGSÅ: Se udviklingen i antal huse til salg i din kommune her

Større fald i udbuddet af lejligheder

Når det kommer til ejerlejligheder, var der ved indgangen til marts måned 7.323 styks at vælge imellem, hvilket er 3,5 procent mindre, end det var tilfældet for en måned siden.

Dermed er der nu 263 færre lejligheder at vælge imellem sammenlignet med for en måned siden. Og for lejlighedernes vedkommende, er der tale om et fald i udbuddet for fjerde måned i træk.  

For sommerhusene er der tale om et månedligt fald på 0,8 procent, og dermed er udbuddet af sommerhuse faldet fem måneder i træk.

”Overordnet set ser det ud til, at flere boligsælgere – uanset boligtype - fortsat har brug for at se tiden an og finde et stabilt fodfæste i den foranderlige tid, der fortsat hersker på boligmarkedet. Det bliver spændende at se, om flere vil sælge boligen, jo længere vi kommer ind i foråret, hvor der plejer at være mere handelsaktivitet,” siger Birgit Daetz.

BoligtypeAntal boliger til salgÅrlig ændringMånedlig ændring
Villaer/rækkehuse29.94338%-0,30%
Ejerlejligheder7.32343%-3,50%
Sommerhuse4.27116%-0,80%
Find mere om