December begynder med nyt stort fald i udbuddet af boliger

Foto: Boligsiden

I forhold til starten af november er udbuddet af huse faldet med mere end fire procent. Det er det højeste fald på en måned siden 2010. Udbuddet af ejerlejligheder og sommerhuse rasler også ned.

Nye udbudstal fra Boligsiden viser, at der er knap 28.000 villaer og rækkehuse til salg i Danmark. Det er cirka 1.000 færre end for en måned siden – et fald på godt fire procent.

Det er yderst sjældent, at udbuddet falder flere procent på blot en måned, og der har ikke tidligere været et fald så stort på en enkelt måned siden 2010, hvor Boligsiden begyndte at føre statistik over udbuddet.

”Lige nu har vi den situation på boligmarkedet, at der kommer lige så mange nye huse til salg, som der plejer, men at salget ligger mere end 20 procent højere end normalt. På den måde bliver udbudslisterne hele tiden kortere, og det gælder for hele landet. Udbuddet falder i alle regioner, og i 91 af landets 98 kommuner,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Med det nye fald rammer udbuddet af huse for syvende måned i træk et rekordlavt niveau, og der er nu cirka 6.500 færre huse til salg end på samme tidspunkt sidste år. Det er et fald på 19 procent.

Samme vilde fald for lejligheder og sommerhuse

De nye udbudstal viser også, at udbuddet af både ejerlejligheder og sommerhuse er faldet markant den seneste måned. For sommerhuse er faldet på hele ni procent. Det er det største fald i sommerhusudbuddet på en måned siden 2010. For ejerlejligheder er der tale om et fald på 6,4 procent.

”De seneste måneder har der været rigtig godt gang i salget af ejerlejligheder, og det har medført meget store fald i udbuddet de seneste måneder. Sommerhusmarkedet er siden coronaens indtog i Danmark blevet rippet af feriesultne købere, der har brug for et dansk fristed, når nu de ikke kan komme til udlandet i samme omfang som tidligere. Der forsvinder flere boliger, end der kommer til salg, og det dræner udbuddet,” siger Birgit Daetz.

Udbuddets betydning for antallet af handler

Samlet set er der historisk få boliger på markedet lige nu, og derfor er det naturligt, hvis antallet af handler på et tidspunkt falder. Det er dog ikke udbuddet en given dag, der er afgørende. Det er snarere antallet af nye boliger til salg og antal handler, der er målestokken.

”På trods af det aktuelt historisk lave udbud, er salget af boliger langt højere end normalt, fordi der kommer nogenlunde samme antal boliger til salg, som der plejer. De bliver bare solgt hurtigere. Foreløbig har det lave udbud altså ikke sat en stopper for de mange bolighandler, og lige nu er der ingen tegn på, at det vil gøre det,” siger Birgit Daetz og kommer med et lille aber dabei:

”Nu er vi gået ind i december, der også er en speciel måned for boligmarkedet. Vi ved, at bolighandlen normalt går lidt i vinterhi frem til marts-april. Reagerer sælgere og købere, som de plejer, vil aktiviteten falde til et lavere niveau end lige nu. Omvendt ved vi også nu, at boligmarkedet ikke reagerer, som det plejer, når corona er her. Den usikkerhed tager vi med ind i 2021.”

Udviklingen i udbuddet primo december 2020:

BoligtypeUdbud primo december 2019Udbud primo december 2020Ændring
Villaer og rækkehuse34.39027.932-18,8%
Ejerlejligheder7.7106.084-21,1%
Sommerhuse8.7305.421-37,9%

(Kilde: Boligsiden)