Vil du bo energivenligt? Her er andelen af udbudte ”grønne” huse størst

Leder du efter et klassisk hus med en fornuftig energimærkning, er der forskel på hvilke kommuner, du leder i. Områderne omkring København og flere kommuner i midtjylland har en større andel af huse til salg med energimærkning C eller D. Foto: Boligsiden.

Er du på jagt efter et klassisk hus med en fornuftig energimærkning, er der god grund til at rette blikket mod omegnskommunerne til København samt flere af de midtjyske kommuner. En ny opgørelse fra Boligsiden viser nemlig, at andelen af ”grønne” huse i udbud her er størst.

Energimærkningen er en ting, som mange huskøbere vægter højt, når de skal finde deres nye bolig. Og tilhører man den gruppe af boligkøbere, kan man med fordel begynde sin søgning i flere af omegnskommunerne til København samt i flere af de midtjyske kommuner.

Der er nemlig her, at andelen af klassiske huse med en fornuftig energimærkning er størst blandt alle de aktuelt udbudte villaer og rækkehuse. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.

Helt i front i det grønne felt finder man Albertslund Kommune. Her er 94 procent af de aktuelt udbudte huse udstyret med en energimærkning C eller D.

Lige i hælene følger Egedal Kommune, hvor 90 procent af de aktuelt udbudte huse har tilsvarende energimærkning, ligesom Allerød lægger sig på en tredjeplads med en andel af klimavenlige boliger på 88 procent.

Klimavenlige boliger sælges hurtigere

Det er med andre ord store andele af de aktuelt udbudte villaer og rækkehuse, der lever op til den gode energimærkning, og det er formentlig ikke helt tilfældigt.

”Mange danskere har fået en øget bevidsthed om klima og miljø igennem de seneste år, og det afspejler sig også i boligsalget. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at energivenlige villaer og rækkehuse bliver solgt hurtigere end huse med et dårligt energimærke, og for mange sælgere kan der derfor være en ide i at få boligen energioptimeret inden et salg,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Kun fokus på C og D

Boligsidens opgørelse vedrører villaer og rækkehuse, og der er fokuseret på andelen med energimærkning C eller D. Umiddelbart kan det måske lyde ulogisk, at de bedste energimærkninger A og B ikke er i fokus.

Men det skyldes, at disse mærkninger oftest gives til nyere huse, der skal overholde de nye krav til energiforbrug i bygningsreglementet. Disse boliger ligger derfor helt naturligt langt over standarden i en patriciervilla eller et klassisk parcelhus fra 1960´erne.

Fakta:

  • Energimærkningen er en form for varedeklaration, så boligkøberne bedre kan få overblik over en bygnings energiforbrug. Det er et krav, at en bygning energimærkes, når den skal sælges.
  • Energimærket viser bygningens placering på energimærkeskalaen fra A til G, hvor A er den bedste placering.

Find mere om