Vælg klimavenligt tag: Byg med strå eller køb hus med stråtag

ENGANGSFOTO

Hvis du vil bygge klimavenligt, kan du overveje at vælge et stråtag, når der skal lægges tag på dit hus. Du kan også vælge at købe et af de flotte huse med stråtag, der allerede er på markedet.

Hvis jeg siger stråtag, tænker du sikkert charme, idyl og bindingsværk. Og det er alt sammen godt nok, men i samme sætning skal du måske også til at tænke klima, bæredygtighed og moderne.

For ifølge en livscyklusanalyse er strå blandt de mest klimavenlige materialer at bygge tag med, og i takt med at der kommer mere fokus på bæredygtighed i byggeriet, kan stråtaget få en renæssance.

Det er i hvert fald, hvad Tækkelauget håber på, efter regeringen i november offentliggjorde indgåelsen af 13 klimapartnerskaber i forskellige grene af erhvervslivet, og hvor Bygge- og anlægssektoren er en af dem. Dengang havde Tækkelauget inviteret boligminister Kaare Dybvad til Kgs. Lyngby, hvor de var i gang med at restaurere Lindegårdens gamle stråtag.

”Jeg tror, at det afgørende spørgsmål i forhold til at nedbringe CO2 er, hvilke materialer vi bruger i byggeriet, – meget mere end det handler om, om vi kan hente et par procent på den endelige drift. Og der er det klart, at strå har et helt andet aftryk, end hvis man bruger tegl eller tagpap,” sagde Kaare Dybvad til Dagens Byggeri.

Køb hus med stråtag

Klimapartnerskaberne skal i marts præsentere forslag til, hvordan danske virksomheder kan bidrage til at nå det erklærede mål om at nedbringe udledningen af klimagasser med 70 procent i 2030. Og her kan etableringen af stråtag være en lille brik i det store puslespil.

Foreløbig viser tal fra Danmarks Statistik, at antallet af huse med stråtag er faldende, men det kan du gøre noget ved, hvis du vælger at lægge strå på dit tag.

”Der er fokus på bæredygtige materialer i byggeriet lige nu, og det er alle aktører fra lovgivere til boligejere, der i samspil skal løfte den grønne omstilling i byggeriet. Den bevægelse er i gang, og derfor vil vi også i fremtiden se boliger, hvor materialevalget er anderledes end i dag. Derfor kan antallet af stråtækte huse igen komme til at stige,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden og fortsætter:

”Står du ikke over for et byggeprojekt, hvor du skal lægge nyt tag på din bolig, kan du som boligkøber vælge et hus, der allerede har et stråtag. Til inspiration har vi lavet en samling af huse med stråtag, og der er både noget med bindingsværk og charme – og noget der er rigtig moderne.”

Find mere om