Unikke historier: Køb huset, hvor Citronen gemte sig for tyskerne i 1944

Murermestervilla

Foto: Boligsiden

Ryk ind i huset, hvor frihedskæmperen Citronen gemte sig for tyskerne i 1944, eller køb ejendommen, der har tilhørt en ridelærer, der har reddet Christian IV’s liv. Boligsiden har fundet otte boliger, der rummer nogle af markedets vildeste historier.

Det kan godt være, at de ikke alle er blandt de dyreste og mest fancy boliger på markedet, men de otte boliger, som du kan læse mere om herunder, har så vilde historier, at det alene kan være nok til at tiltrække potentielle købere.

En af de boliger er Jægersborg Alle 184 i Gentofte, hvor frihedskæmperen Jørgen Haagen Schmith – bedre kendt som Citronen – gemte sig i 1944, da han blev fundet og dræbt af tyskerne. Ved huset står tilmed en mindesten ved havelågen.

Derudover er der en villa, der er bygget som hovedgevinst til Nordjyske Udstilling i 1933, et hus med et køkken med planker fra Fregatten Jylland, en tidligere borg hvor der har boet en ridelærer, der reddede Christian IV’s liv og meget mere.

”Alle boliger har historie. Og hvis vægge kunne tale, ville de kunne fortælle mange flere historier end dem, vi kan finde. Heldigvis er mange af de kulørte, spændende, drabelige og vilde historier bevaret, så vi kan fortælle dem videre til næste generation, så de også bliver en del af deres fortælling. Vi har fundet otte bemærkelsesværdige historier i otte boliger, der er til salg lige nu. Læs dem og gå gerne på jagt efter flere. De er derude,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Har du også en bolig med en spændende historie, som du vil dele med os? Så send en lille tekst og et billede i en mail til sms@boligsiden.dk.

Otte boliger med unikke historier:

Citronens gemmested

Boligen er ikke længere til salg!

Frihedskæmperen “Citronen” – Jørgen Haagen Schmith – skjulte sig på adressen, da han blev fundet og dræbt af tyskerne i 1944. Ved havelågen står en mindesten for “Citronen”, og der er en servitut om, at den skal være til skue for alle.

Funkisvilla som hovedgevinst ved udstilling i 1933

Boligen er ikke længere til salg!

Villaen er kendt som ”Ønskehuset”, og det er opført i forbindelse med Nordjyske Udstilling i 1933. Den arkitekttegnede funkisvilla var foran sin tid og blev opført som hovedgevinsten ved udstillingen.

Mindesøjle for en foregangskvinde

Boligen er ikke længere til salg!

I haven står en mindesøjle for én af boligens mest markante ejere Cathrine Marie Møller. Hun lavede kunstneriske broderinger med så stor succes, at hun som den anden kvinde nogensinde blev optaget i Kunstakademiet. Møller blev efter kongelig tilladelse begravet i sin have, men 150 år efter blev graven fjernet. Heldigvis sikrede den daværende ejer af ”Lille Rolighed”, tegneren Laurits Tetens, at gravstenen blev reddet, og den står stadig på grunden.

Køkken med planker fra Fregatten Jylland

Boligen er ikke længere til salg!

Køkkenets materialer gemmer på en helt særlig historie. Det er nemlig udført i massive egetræsplanker, som stammer fra Fregatten Jylland. Plankerne blev opkøbt af en tidligere ejer, som selv har bygget køkkenet.

Gestapo smed spejderleder i fængsel

Boligen er ikke længere til salg!

Ejendommen har tidligere været hjem for Otto Rasmussen, tropsleder i Det Danske Spejderkorps, som Gestapo kom og anholdte og smed i Vestre Fængsel i 1944.

Berømt kunstmaler bygger stort atelier

Boligen er ikke længere til salg!

Den berømte kunstmaler og skulptør Hans Nikolaj Hansen, som boede i huset fra 1904 manglede i sin tid et sted, hvor han kunne udføre sit arbejde. Derfor fik han tilbygget et 60 kvadratmeter stort atelier, der i dag udgør boligens mest fantastiske opholdsstue med en loftshøjde på 4,5 meter.

Den kendte forfatter og salmedigter

Boligen er ikke længere til salg!

Villaen er opført af en velhavende advokat fra København til bolig for hans datter og svigersøn, den senere så kendte forfatter og salmedigter Jakob Knudsen. Det unge par flytter til Askov, fordi Knudsen bliver lærer på Askov Højskole. Huset hedder ”Blåhatten”, og det er Jakob Knudsen, der står bag det navn. Ifølge fortællingen cykler han en sensommeraften hjem fra højskolen og ser den nedgående sol give et blåligt genskær i husets tag, som dengang var lavet af naturskifer. Deraf navnet ”Blåhatten”.

Dommerkontoret overfor politistationen

Boligen er ikke længere til salg!

Lejlighedens stue har været gammelt dommerkontor, og da politistationen lå lige overfor, gik dommerne over i denne lejlighed, når de skulle fundere over vanskelige sager og afgøre ret og uret.

Ridelæreren der reddede Christian IV

Boligen er ikke længere til salg!

Tidligere lå der en borg på grunden, og i skovstykkerne omkring hovedhuset er der stadig spor efter voldgraven. Ejendommen har også været hjem for Wenzel Rothkirck, der blandt andet var kongelig ridelærer. Under Trediveårskrigen reddede han Christian IV’s liv ved at give kongen sin hest, da kongens egen var blevet skudt.