Udbuddet stiger: Gode vilkår for sommerhuskøberne i efteråret

Foto: Boligsiden

Der er lige nu omkring 11.700 sommerhuse til salg i Danmark. Det er knap fem procent flere end på samme tidspunkt sidste år, viser nye udbudstal fra Boligsiden.dk. Vilkårene for køberne er dermed ganske gunstige i efterårssæsonen.

Nåede du ikke at købe sommerhus tids nok til at nyde de solrige måneder henover dette års ekstraordinært gode sommer? Så er det måske nu du skal i gang med at overveje, om du skal være sommerhusejer, inden solen forhåbentlig sætter ind igen til foråret.

Og der er rigeligt at vælge imellem, hvis du er på jagt efter en ferieresidens. Nye udbudstal fra Boligsiden.dk viser, at der er 11.700 sommerhuse til salg lige nu, og det er knap fem procent over niveau på landsplan, når man sammenligner udbuddet primo oktober 2018 med samme tidspunkt sidste år.

Der er stigninger i udbuddet i samtlige regioner, men den største ses i Region Hovedstaden, hvor der er tale om en stigning på 12 procent.

”De seneste års øgede interesse for sommerhuskøb har sparket nyt liv i markedet. Mere gunstige låneregler har i kombination med den lave rente sat gang i efterspørgslen, og det har givet priserne et løft. Når dét sker, får sommerhusejere, der går med salgstanker, et større incitament til at sælge,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Rekordmange fremvisninger

På klassisk vis falder der dog mere ro på sommerhusmarkedet i de køligere måneder, og derfor ses også et mindre fald i udbuddet henover den seneste måned. Det betyder dog ikke, at aktiviteten går i stå i efteråret – langt fra.

Ifølge tal fra ejendomsmæglerkæden Home slog antallet af fremvisninger rekord i september måned. Antallet ligger på højeste niveau i 11 år, og sammenligner man 3. kvartal i år og sidste år, ligger fremvisningerne blandt Home’s mæglere knap 17 procent over sidste års niveau.

”Den stigende interesse er overordnet set et udtryk for, at økonomien har det godt, idet et sommerhuskøb er en luksus, som kræver tryghed og overskud i den enkeltes økonomi. Sidder du i en ejerbolig i et område, hvor priserne er steget de seneste år, er der oparbejdet en friværdi, som eksempelvis kan være med til at finansiere et sommerhus til familien,” siger Birgit Daetz.

Hun pointerer desuden, at der netop kan være ræson i at købe sommerhus uden for højsæsonen, der topper i forsommeren. Særligt i de koldeste vintermåneder, er der mulighed for at gøre et godt køb.

”Vi ser generelt et fald i antallet af salg og nye sommerhuse på markedet henover vinteren, ligesom at mange tager deres sommerhus af markedet i perioden, fordi interessen ganske enkelt er mindre. Det betyder, at sælgerne i dén periode kan være mere forhandlingsvillige, fordi der er længere mellem potentielle købere,” siger hun.

Fritidsboliger udbudt primo oktober 2018

RegionAntal boliger i udbudÆndring seneste månedÆndring seneste år
Hele landet11.699-2,7 %4,8 %
Hovedstaden1.323-4,6 %12,1 %
Midtjylland2.763-1,5 %5,8 %
Nordjylland2.783-1,7 %5,9 %
Sjælland2.647-4,1 %0,2 %
Syddanmark2.183-2,3 %3,7 %

(Kilde: Boligsiden.dk)

Find mere om