Udbuddet af lejligheder er stort set tilbage på før-corona-niveau

Foto: Boligsiden

I modsætning til huse og sommerhuse har udbuddet af ejerlejligheder fundet tilbage til det niveau, der var gældende inden corona i slutningen af 2022. Se udviklingen samt hvor mange muligheder der er at vælge imellem i landets største byer her.

For fire år siden, da kalenderen sagde primo februar 2019, og corona endnu ikke sat verden på standby, var der cirka 7.850 ejerlejligheder til salg i Danmark.

Sidenhen blev det samlede udbud af ejerlejligheder indskrænket gevaldigt som følge af den stigende efterspørgsel i de efterfølgende år. Da udbuddet nåede sit lavpunkt i begyndelsen af marts 2021, var der således kun cirka 4.700 lejligheder til salg og dermed 3.100 færre lejligheder at vælge imellem på det danske boligmarked.

Vi kender efterhånden historien og også slutningen på coronafortællingen, nemlig at tingene vendte i løbet af sidste år, og at udbuddet igen steg i særligt anden halvdel af 2022.

Som den eneste af de tre største boligtyper nåede udbuddet af ejerlejligheder faktisk at vende tilbage til niveauet fra 2019, og her ved indgangen til februar måned 2023 er der – trods et fald i de seneste måneder – fortsat knap 7.650 ejerlejligheder til salg.

”Vi har i de seneste måneder set et fald i udbuddet for både lejligheder, huse og sommerhuse, hvilket er normalt på denne tid af året. Men samtidig skal det selvfølgelig også bemærkes, at vi har set en væsentlig nedgang i salget i forhold til, hvad vi har set i de tidligere år. Derfor kan en del af forklaringen bag det vigende udbud af lejligheder også være, at sælgerne ser tiden an for at følge efterspørgslen i de kommende måneder,” forklarer Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Største forandringer i de største byer

Kigger vi nærmere på de største markeder for ejerlejligheder, nemlig landets storbyer, er det ikke overraskende i de dyreste områder, vi ser de største forandringer.

I København og Frederiksberg kommuner er antallet af lejligheder til salg dalet med syv procent i den seneste måned.

Men samtidig er det samlede udbud af lejligheder steget væsentligt, når vi sammenligner med samme tidspunkt sidste år.

Københavns Kommune tegner sig således for en årlig fremgang i udbuddet på 65 procent, imens udbuddet af lejligheder i Frederiksberg Kommune er øget med 69 procent siden primo februar sidste år.

”Helt overordnet er det i hovedstadsområdet, vi har set de største forandringer på boligmarkedet i det sidste halve års tid, og det gælder også for ejerlejlighederne. Priserne nåede under corona op på et niveau, hvor flere købere ikke længere kan være med, fordi renterne er steget så meget og øvrige udgifter for boligkøberne også er øget betragteligt. Det bidrager til den kraftige årlige vækst i udbuddet af lejligheder,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Omvendt viser vores foreløbige ugetal en mindre fremgang i salget af lejligheder i de seneste uger. Da tallene er foreløbige, skal de selvfølgelig tolkes med forbehold, og vi er stadig ikke på et niveau, som vi så inden corona. Men et lille skub til købelysten kombineret med lidt forsigtige sælgere og de normale sæsonudsving kan forklare nedgangen i udbuddet den seneste måned.”

Se herunder, hvordan antallet af ejerlejligheder til salg har udviklet sig i storbyerne:

Udbuddet af ejerlejligheder primo februar 2023:

KommuneAntal til salg primo feb 2022Antal til salg primo jan 2023Antal til salg primo feb. 2023Ændring seneste månedÆndring seneste år
København1.2572.2302.070-7%65%
Frederiksberg174316294-7%69%
Aalborg381463453-2%19%
Odense223270265-2%19%
Aarhus5318298280%56%
Hele landet5.2457.9337.641-4%46%

(Kilde: Boligsiden)

Find mere om