Udbuddet af byggegrunde har aldrig været højere end nu

Antallet af byggegrunde i udbud har nået et niveau, der ikke er set højere i den tid, Boligsiden har lavet statistik. Årsagen til det høje niveau skyldes tryghed i økonomien, vurderer boligøkonom.

Hvis du går og drømmer om at bygge nyt hus, er der lige nu gode muligheder for at finde en egnet byggegrund. Tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af byggegrunde til helårsbolig topper netop nu.

Ultimo maj var der lidt over 4.800 byggegrunde til salg. Sammenlignet med samme tidspunkt sidste år er der tale om en stigning på 11 procent. Og går vi yderligere et par år tilbage til 2015, hvor renten faldt, og der for alvor kom gang i boligmarkedet, lyder stigningen på 25 procent.

Årsagen til, at udbuddet stiger, er en voksende interesse blandt køberne, som øger incitamentet til at udstykke og sælge, vurderer Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

”Interessen for at bygge nyt er stigende, og det er der flere årsager til. Den primære er, at vi er kommet os over kriseårene, og at samfundsøkonomien er og har været sund i flere år nu. Det giver en tryghed, som har gavnet byggeriet og boligmarkedet som helhed. Den økonomiske stabilitet gør desuden, at realkreditinstitutterne er blevet mindre restriktive omkring udlån i områder, hvor udsigterne til et eventuelt videresalg tidligere var mere usikkert,” siger hun.

Inspirerende tv-programmer

Men der er også en anden årsag, som er med til at give markedet for byggegrunde et boost.

”Vi lever i en tid, hvor vi i høj grad gerne vil sætte vores eget præg på den bolig, vi skal bo og leve i. På tv kører et hav af boligprogrammer, som inspirerer og sætter tanker i gang omkring, hvordan man selv ville indrette sig, hvis man fik chancen for at bygge noget op fra bunden. Det er den popularitet, som programmet Nybyggerne har oplevet, et stjernegodt eksempel på,” siger Birgit Daetz.

Derudover får man med mange ældre huse en plantegning, der ikke er tidssvarende. I dag drømmer de fleste huskøbere om køkkenalrum og andre store fællesarealer med flere funktioner, hvor man kan være sammen som familie.

”Vælger man at bygge nyt, kan man få det nøjagtig, som man vil have det. Og endda ofte til en god pris, hvis man vælger en standardløsning. Derudover får du et hus, der kræver minimal vedligehold de første mange år, og som kan sikre dig et godt energimærke og dermed en mindre varmeregning. Der er med andre ord meget at vinde ved at bygge nyt, men det kræver selvfølgelig, at man er klar til at kaste sig over et stort projekt,” siger Birgit Daetz.

LÆS OGSÅ: Hvorfor er boligprogrammer på tv så populære?

Udvikling i antallet af byggegrunde i udbud:

(Grafen viser antallet af helårsgrunde i udbud fra primo 2011 og frem til ultimo maj 2019. Udbuddet har ikke været højere i den tid, Boligsiden har lavet boligstatistik. Kilde: Boligsiden)