Udbuddet af boliger falder for niende uge i træk

Foto: Boligsiden

Der er i starten af denne uge 38.187 boliger til salg, og det er cirka 600 færre end for en uge siden. Det betyder, at udbuddet nu er faldet ni uger i træk.

Der er kommet rekordmange boliger til salg de seneste år, men da der samtidig har været rekordmange handler, er udbuddet af boliger i en historisk kontekst på et meget lavt niveau.

Efter en tid midt på året hvor udbuddet ellers var begyndt at stige, falder det nu igen. Ifølge Boligsidens nyeste udbudstal for uge 50 er udbuddet faldet i ni uger i træk, så der nu er godt 38.000 boliger til salg. Det er det laveste antal siden uge 16 – midt i den periode, hvor boligsalget gik allerstærkest.

”Samlet set er der rigtig mange boligejere, der har sat deres bolig til salg i år, men fordi der er blevet solgt rigtig mange boliger, og fordi salgstiden er lav, er udbuddet faldet markant. Nu er vi så et sted på året, hvor det er normalt, at udbuddet stagnerer eller falder en smule. Faldet i år er bare lidt større, end det var i 2017, 2018 og 2019 – altså årene før corona,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Det er særligt antallet af nye lejligheds- og sommerhussælgere, der ligger lavere end normalt, mens antallet af nye villaer og rækkehuse på markedet omtrent flugter med normalen.

Færre nye sælgere end normalt

Længe har det ellers været sådan, at der uge for uge er kommet flere boliger til salg, end der gjorde i de samme uger i årene før corona. Sådan er det ikke længere.

I både uge 49 og 50 er der færre, der har sat deres boliger til salg, og det er kun tredje og fjerde gang i år, at en uge leverer færre nye boliger til markedet, end det plejer.

”Der har været tryk på boligmarkedet i år, og derfor er sælgerne strømmet til hurtigere, end de plejer. Den tendens er vendt her i december. Det sker efter en tid, hvor boligpriserne er stagneret, og hvor antallet af handler også er begyndt at nærme sig niveauet fra før corona, selv om det fortsat er så tilpas højt, at mængden af nye sælgere ikke er høj nok til at få udbuddet til at stige,” siger Birgit Daetz.

Der er i uge 49 og 50 sat 3.227 boliger til salg. I gennemsnit blev der i perioden 2015-2019 sat 3.580 boliger til salg i de to uger.

Find mere om