Studiebolig: Det kan du få for en million kroner

Foto: Boligsiden.

Skal du i gang med at studere og er fast besluttet på at finde en ejerlejlighed til under 1 million kroner, er der ikke særlig meget at vælge imellem i landets største studiebyer.

I nat fik landets kommende studerende at vide, om de har fået plads på deres drømmestudie. Det betyder, at der den kommende tid strømmer en masse unge mennesker ud på markedet for studieboliger.

Mange skal flytte hjemmefra for første gang, og andre skal flytte til en ny by. Er du en af dem, skal du gå på boligjagt med det samme, for der kan gå noget tid, før det lykkes.

Guide: Studiebolig: Find den lejlighed, der passer til dig

Hvis du drømmer om at købe en ejerlejlighed, og har du et budget på for eksempel en million kroner, er der på Boligsiden lige nu blot to lejligheder i København at vælge mellem.

”Det er et meget svært marked, de kommende studerende bevæger sig ind i. Det er i høj grad det muliges kunst. Rigtig mange går efter en lejebolig, mens der er færre om buddet på ejerboligmarkedet, fordi det er svært at låne penge som studerende på SU,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

De to lejligheder der er til salg i København til under en million kroner ligger begge på Frederikssundsvej i Brønshøj og er på 35 kvadratmeter. Søger du ud i omegnskommunerne, er betingelserne nogenlunde de samme. I for eksempel Høje-Taastrup er der lige nu fire ejerlejligheder til salg til under en million kroner – de er alle 35 kvadratmeter.

”Når budgettet er lavt, skal du indstille dig på, at det er begrænset, hvor meget plads du kan få. Det gælder ikke kun for ejerboligmarkedet, men også for lejeboliger hvor udregninger har vist, at du i København kan få de samme cirka 35 kvadratmeter for det beløb, du får i SU,” siger Birgit Daetz.

Hvis I overvejer forældrekøb, får I her de vigtigste råd til, hvad I skal tænke over.

Få dig en roommate

I Odense Kommune er der aktuelt kun én ejerlejlighed til salg under en million, mens du kan få henholdsvis 16 og 47 forskellige ejerlejligheder i Aarhus og Aalborg i den prisklasse.

Overordnet kan det i alle fire byer være svært at finde det helt rigtige, og det allerbedste råd er at slå dig sammen med en ven eller en studiekammerat. Ofte vil den ene af jer købe lejligheden – måske med hjælp fra jeres forældre – mens den anden lejer et værelse. Men for eksemplets skyld kan vi sige, at den ven også har en million kroner at lægge i et lejlighedskøb.

Som det fremgår af tabellen herunder, får du langt flere muligheder i alle fire byer, hvis du udvider dit budget til to millioner kroner. Og to venner kan godt købe lejlighed sammen, understreger Birgit Daetz.

”To økonomier giver naturligvis flere valgmuligheder end en. Og hvis I køber sammen, er det vigtigt at få lavet et samejedokument hos en advokat og være enige om, hvad der for eksempel skal ske, hvis den ene af jer vil flytte. I praksis vil det nok ofte være dine – eller din vens – forældre, der køber lejligheden og lejer den ud til jer. Men overvej de forskellige måder at gøre det på, så du skaber den bedste mulighed for, at du kan passe dine studier.”

Antal studievenlige ejerlejligheder til salg i de fire største byer:

KommuneAntal ejerlejligheder til salg til under 1 million kronerAntal ejerlejligheder til salg til under 2 millioner kroner
København2159
Aarhus16166
Odense168
Aalborg47277

(Antallet af ejerlejligheder til salg i de forskellige kategorier er opgjort den 27. juli 2020. Kilde: Boligsiden)

Find mere om