Sommerhus med udekøkken

Foto: Boligsiden

Sommerhusliv er lig med udeliv. Vi udnytter den gode årstid og prøver at få så meget frisk luft for pengene, som vi kan. Udekøkkenet er til dig, der vil udvide dit repertoire inden for outdoor living.

Mange sommerhuse ligger i naturskønne områder med udsigt til hav, skov eller klitter. Når vi er i sommerhus og skal slappe af, vil vi så langt væk fra storby, bilos og hurlumhej som muligt. Vi tilbringer mere tid udenfor, end vi ellers ville have gjort, og hører du til dem, der gerne vil få det maksimale ud af dit sommerhusophold, er et sommerhus med udekøkken måske noget for dig.

Hvad er et udekøkken?

Udekøkken er, som navnet antyder, et køkken, der er placeret udenfor. Der kan dog være stor forskel på, hvor veludstyret udekøkkenet er. De mest udbyggede har både indlagt vand, el og gas, og der kan være indbygget ovn eller grill. Der er bordplads og evt. vask. Udekøkkenet kan være overdækket for at øge antallet af dage, du kan lave mad udenfor, men det kan også være helt ude i det fri, og så må du finde dig et par regndråber i håret på en dårlig dag.

Sommerhuspriserne stiger med udekøkken

Generelt koster sommerhuse med udekøkken lidt mere end sommerhuse uden. Det hænger sammen med, at man ofte først får etableret et udekøkken, når resten af sommerhuset er optimeret og vedligeholdt. Så dét at der er et udekøkken, er også en indikator for sommerhusets generelle stand.
”Lige nu ligger priserne lidt over gennemsnittet, hvis der er udekøkken. I Region Midtjylland, Nordjylland og Sjælland stiger udbudsprisen kun med at par procent, hvis sommerhuset har udekøkken, men i Region Syddanmark stiger udbudsprisen med 19 procent og i Region Hovedstaden med 27 procent”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”De udekøkkener, der er i sommerhusene i dag, er relativt nyetablerede. Om 10-20 år er der ingen garanti for, at prisen vil være højere, hvis der er udekøkken, hvis det har fået lov til at stå og forfalde. Det kræver i hvert fald, at både udekøkkenet og resten af sommerhuset bliver løbende vedligeholdt”, siger Birgit Daetz.

Outdoor living

Outdoor living er en løst defineret trend, der blandet omfatter, at man tager nogle af de funktioner, der som regel er inde i huset, udenfor. Det kan være køkkenet, der bliver til et udekøkken, men det kan også være badet, der bliver til udebad. Udebad er stadig ikke særlig udbredt; kun syv af de sommerhuse, der er til salg netop nu har udebad, mens 137 af de sommerhuse, der er til salg, har udekøkken. Udebadet er typisk en helt eller delvist afskærmet bruser, der er placeret på grunden eller terrassen.

Find mere om